Hoppa till innehåll

Byggprocess - Steg för steg

 

Vi på Älvsbyhus bygger nyckelfärdigt, så kallat totalentreprenad, vilket innebär att du som kund får en unik trygghet och bekvämlighet under hela byggprocessen. Som husleverantör tar vi ansvar för hela husbygget, från grundläggning till färdigt hus. Enklare kan det inte bli.

Såhär går det till – steg för steg – när du bygger hus med Älvsbyhus.

Läs mer? Allt om att bygga hus - artiklar, guider och verktyg.

1

Hitta tomt och kolla på husmodeller

Det första du behöver för att bygga hus är en tomt att göra det på. Tänk på saker som hur solen rör sig, hur det oftast blåser och vad som finns runt omkring. Kolla på detaljplanen för att se vad kommunen har bestämt om området och vad du får bygga. Kolla om tomten är ansluten till kommunens vatten och avlopp, annars behöver du ordna enskilt avlopp och eget vatten. 

  • Du kan hitta tomter till salu här på alvsbyhus.se. Andra alternativ är Hemnet eller via kommunens tomtkö.
Tips! Du kan även söka hus till salu. Många gamla hus och sommarstugor har stora tomter där du kan riva huset och bygga nytt.
2

Välj husmodell

När du hittat en tomt är det dags att välja en husmodell som passar både tomten och ditt behov. Vill du ha ett enplanshus, vinkelhus eller ett 1,5-planshus? Vilket hus har du faktiskt plats för och vilka krav gäller för området där ni ska bygga? Får du bygga ett hus med övervåning och hur stort får huset vara? Boka ett möte med oss på Älvsbyhus så hjälper vi att reda ut alla frågor och funderingar. 

Hitta ditt drömhus! Sök bland våra husmodeller.

3

Ett första möte

När du träffar vår säljare hjälper vi dig att utifrån dina behov och din tomt ta fram en kalkyl för vad ditt husbygge kommer att kosta. Eftersom vi har fasta priser kan vi alltid ta fram säkra kalkyler som håller, så du behöver inte oroa dig för oförutsedda kostnader. Vi sköter all kontakt med myndigheter och hjälper dig ta fram rätt handlingar under hela processen.

4

Lånelöfte

När du vet kostnaderna för att bygga ditt hus är det dags att träffa banken för att ansöka om ett lånelöfte. Hos vår bankpartner Nordea kan du göra en boendekalkyl och ansöka om lånelöfte.

Här kan du räkna på din boendekostnad och ansöka om lånelöfte

5

Beställning och bygglovsansökan

När du fått ditt lånelöfte är det dags att göra din beställning. Efter att beställningsavtalet är undertecknat hjälper vi dig med att upprätta bygglovshandlingar.  

För att få starta ditt husbygge krävs ett bygglov. Du ansöker om det hos byggnadsnämnden i din kommun. Vi hjälper dig att ta fram alla uppgifter, handlingar och ritningar som behövs för ditt hus så att du kan skriva under och returnera entreprenadavtalet till oss och lämna in ansökan om bygglov till byggnadsnämnden

Du behöver också utse en kontrollansvarig, KA, i din ansökan. En komplett lista över certifierade KA finns på boverket.se

6

Slutbeställning

Innan vi börjar bygga ditt hus i fabriken är det dags att göra dina slutgiltiga val i den så kallade fabriksordern. Nu får du också dina slutliga datum för husmontaget och ett fast datum för färdigställande och övertagande av huset, en preliminär inflyttningsvecka och äntligen ett mål i sikte. 

När vi meddelat dig datumet ditt hus är klart för besiktning ska du utse en slutbesiktningsman

Tips! Tänk på att större förändringar som kan vara bygglovspliktiga behöver göras i ett tidigare skede!

7

Markarbete & grund

Innan grunden kan monteras på din tomt måste du färdigställa de markarbeten som krävs. För att få påbörja markarbete måste du formellt äga och ha fått tillträde till din tomt (lagfart, bygglov och startbesked måste vara klara). 

När markarbetena är färdigställda kan grunden monteras. Vår grund är tillverkad inomhus, specialgjord för just ditt Älvsbyhus och förutsättningarna du har på din tomt. 

När grunden är lagd är nästa steg att dra in el, vatten och avlopp samt utföra kompletterande markarbeten. Du kan antingen ansvara för detta själv, eller i de flesta av våra områden välja att beställa dessa arbeten direkt av Älvsbyhus eller av Älvsbyhus grundmontör. Kolla med din säljare för mer information.

8

Montering

En fantastisk dag för många av våra kunder är monteringsdagen. Nu är det ungefär åtta veckor tills du kan flytta in i ditt nya hus! Huset levereras i färdiga moduler från fabriken och när modulerna når byggplatsen tar det bara några timmar innan de sitter ihop och är skyddade från väder och vind.

Du får gärna vara på plats under monteringen. Glöm inte att föreviga!
9

Slutbesiktning

Sista steget i byggprocessen är att ditt hus godkänns av en besiktningsman. Besiktningsmannen kontrollerar att ni har fått vad ni köpt enligt avtalet och antingen godkänner husbygget eller noterar eventuella anmärkningar. Efter godkänd slutbesiktning är det dags för betalning. Hos oss betalar du ingenting innan slutbesiktningen är godkänd.

10

Slutsamråd & inflyttningsfest 🎉

Så fort kommunen (byggnadsnämnden) utfärdat slutbesked så får du flytta in i ditt nya hus. Välkommen hem!

Beställ katalog