Publicerad 2 maj 2022
Uppdaterad 2 maj 2022

Bygga fritidshus

Många som planerar att bygga ett nytt fritidshus ställer sig förr eller senare frågan: Vad är det egentligen för skillnad mellan att bygga ett fritidshus och en villa? Här får du svar - samt tips på viktiga saker att tänka på om du ska bygga ett fritidshus.

Historiskt har fritidshus, fjällstugor och sommarhus varit av enklare slag än villor, ofta anpassade för en specifik säsong, sommar eller vinter. Men idag väljer allt fler att bygga större fritidshus som fungerar som boende året runt. Det innebär att skillnaden blivit mindre och mindre mellan villor och fritidshus.

Det finns däremot en del praktiska förutsättningar som skiljer sig åt beroende på om du ska bygga en villa eller ett fritidshus. I den här guiden har vi samlat kunskap och erfarenheter som gäller just för fritidshus.

  • Skillnad mellan fritidshus och villa
  • Permanentboende eller säsongsboende
  • Hitta och välja tomt
  • Välja hus, modell och tillverkningssätt
  • Vad kostar det att bygga fritidshus?
  • Finansiera ditt fritidshus

Tips! Kolla gärna in vår Bygga hus-sektion där du hittar fler guider, kunskap och inspiration om att bygga hus.

Skillnad mellan fritidshus och villa

Skillnaden mellan ett fritidshus och en villa är framförallt hur huset används. Medan villor är tänka som permanenta bostäder är fritidshus och olika typer av stugor oftast tänkta att användas under kortare perioder. Idag suddas gränserna ut mer och mer och allt fler väljer att bosätta sig i sitt fritidshus under hela, eller stora delar av, året. Det finns ingenting som hindrar att man använder sitt fritidshus som permanentbostad och många fritidshus ser ut, och fungerar, precis som en villa.

Även om samma hus kan användas både som villa och fritidshus så finns det en del praktiska förutsättningar, inte minst kopplat till läget och placeringen av huset, som kan skilja sig åt.

För dig som planerar att bygga ett fritidshus kan det vara bra att tänka på följande:

  • El - Alla tomter och områden för fritidshus är inte anslutna till elnätet. Därför behöver du ta reda på om och vad det kostar att ansluta ditt fritidshus till elnätet. Kostnaden beror på avståndet mellan huset och närmaste anslutningspunkt samt hur stort elbehov (säkring) du behöver.
  • Vatten och avlopp - Villaplanerade tomter har oftast kommunalt vatten och avlopp, vilket inte alltid är fallet i fritidshusområden eller på avskilda tomter i skog och mark. Om din tomt inte är ansluten till kommunens vatten och avlopp behöver du ordna enskilt avlopp och eget vatten.
  • Uppvärmning - Ett fritidshus som enbart ska användas på sommaren kanske kan värmas upp med direktverkande el (element). Men om du planerar att också bo och värma upp huset under vintern är det bra att ha en annan uppvärmningskälla, som exempelvis luft- eller bergvärmepump. 
  • Internet och bredband - För bara några år sedan var det många som var nöjda med att koppla ner och inte ha tillgång till internet i sina fritidshus. Men behoven förändras och idag vill de allra flesta ha internetuppkoppling även i sin sommarstuga. Se över vilken täckning som finns där du planerar att bygga ditt fritidshus och vilka möjligheter det finns att ansluta till bredband i området.
  • Husets storlek - Traditionellt är fritidshus mindre än villor, eftersom de är tänkta som tillfälliga bostäder. Ett litet fritidshus på 50-60 kvadratmeter är såklart också billigare att bygga än ett större hus. Det viktigaste är dock att utgå från dina behov och förutsättningar. Om du bygger ett fritidshus som du delar tillsammans med släkt och vänner vill ni kanske bygga ett större hus, så att alla får eget utrymme. Tänk också till på antalet sovplatser. Vad händer om någon vill ta med en extra vän eller en familj stannar över en helg? Se till så att ni har utrymme nog för era behov.
  • Utrustning och standard - Vilken standard vill du ha i ditt fritidshus? Om du planerar att bo där i långa perioder kan det vara praktiskt med tvättmaskin. Om ditt fritidshus är i fjällen eller i närheten av sjö och hav kanske du vill ha en bastu? Ska ni bo många tillsammans kan det vara skönt med en diskmaskin. Fundera över vilken standard och vilken utrustning som är viktigast för dig - dina val påverkar både husets storlek liksom behovet av el-, vatten- och avlopp.
  • Tomtens förutsättningar - Tomter för fritidshus kan variera mycket, så fundera igenom vilket markarbete som kommer att krävas.

Permanentboende eller säsongsboende 

För dig som ska bygga ett nytt fritidshus är det bra att tänka igenom hur mycket huset ska användas, när det ska användas och till vad. Om du planerar att kunna bo i huset året om behöver du ta hänsyn till andra saker än om du bygger en enklare fjällstuga eller sommarstuga. 

Här reder vi ut vad som är viktigt att tänka på för olika typer av fritidshus.

Fritidshus för permanentboende

Om du ska bo i huset året runt så måste det vara vinterbonat. Du behöver också bestämma dig för hur huset ska värmas upp, och välja en lösning som är både stabil och ekonomisk, exempelvis luftvärmepump eller bergvärme.

Tomtens planering planering är extra viktig. Förutom själva huset behöver du kanske också plats för ett garage eller ett extra förråd. Du kanske vill ha en större altan eller plats för rabatter och odlingar. 

Innan du bosätter dig permanent i ett fritidshus är det bra att kontakta kommunen för att se om det är något särskilt du behöver tänka på: det är till exempel inte helt givet att det finns sophämtning och postutdelning hela året i fritidshusområden. Det är också viktigt att du har en vanlig villaförsäkring, och inte bara en fritidshusförsäkring.

Fritidshus som fjällstuga

För dig som bygger ett fritidshus i fjällen är det såklart ett måste att huset är vinterbonat och har en bra uppvärmningskälla. Men det finns också andra saker som är bra att tänka på: 

  • För dig som håller på med vintersport är ett torkskåp praktiskt för att torka blöta och kalla kläder och pjäxor. Självklart går det också att installera både tvättmaskin, torktumlare och särskilda pjäxvärmare om du vill ha extra komfort.
  • Bastu är vanligt i fjällstugor. En del vill ha bastun integrerad med ett badrum, medan andra föredrar att ha den separat. Funder på vilka vanor ni har och hur många som ska rymmas i bastun och övriga duschutrymmen.
  • Kanske vill ni hyra ut hela eller delar av fjällstugan under högsäsong? Då är det extra viktigt att tänka till kring planlösningen så den är optimerad för det. Kanske vill ni kunna dela av en del av och stänga till en del av stugan som inte hyrs ut?

Tips! Om ni vill ha en fjällstuga med loft så kika på något av våra 1,5-planshus!  Övervåningen kan användas både som sovrum till extra gäster eller som förvaring av skidutrustning, kläder och pjäxor.

Fritidshus som sommarstuga

En halv miljon svenskar kan inte ha fel! Det är härligt med ett sommarstuga, oavsett om det är en lyxig skärgårdsvilla, en stuga enskilt belägen i skogen eller ett nybyggt sommarhus i ett populärt fritidshusområde.

Om du ska bygga ett nytt fritidshus för sommarbruk är det viktigt att ta hänsyn till både omgivningarna och tomtens storlek och läge. Ofta är det utsikten eller solläget som styr husets placering. Se till att ta vara på solen på altaner och uteplatser. 

Tänk igenom placering och storlek på fönster och glaspartier. Idag är det trendigt med stora fönster, men sommarhus med stora glaspartier i söderläge kan bli väldigt heta under varma sommardagar.

Även om sommarstugan inte ska användas på vintern måste den ändå klara av vinterklimatet där det byggs: kontrollera till exempel att taket klarar av de förväntade snömängderna.

Oavsett om du vill bygga ett mindre småhus eller en större villa som fritidshus är det bra att tänka långsiktigt: 

  • Välj en husmodell som passar din familjs behov, både nu och på några års sikt. Då slipper du göra ombyggnationer och nya investeringar om ett par år.
  • Välj en husleverantör som känns trygg och har gott renomé. Ta referenser på både de färdiga husmodellerna och själva byggprocessen, så att du är säker på att du kan njuta av ditt fritidshus redan till sommaren!

Kallstädning av sommarstugor och fritidshus (bonustips!)

Om du inte använder fritidshuset under vintern är det extra viktigt att städa ur och se över vatten och värme under vintern: 

  • Om fritidshuset är isolerat eller vinterbonat är det bra att ha underhållsvärme på minst 10 grader på. 
  • Om fritidshuset inte är isolerat är det bättre att stänga av el- och värme över vintern och vara noga med att tömma alla vattenrör.
  • Gör en kallstädning innan du lämnar fritidshuset: öppna luftventiler, innerdörrar, skåp och lådor för att minska risken för fuktskador och mögel.
  • Ta hem all mat eller förvara torrvaror i väl förslutna förpackningar för att undvika skadedjur.
  • Koppla ur elektronik och vitvaror som tv-apparater, diskmaskin och tvättmaskin.
  • Stäng av kyl och frys och låt dörrarna stå öppna.

Hitta och välja tomt för fritidshus

Beroende på var i landet du vill bygga ditt fritidshus är det lättare och svårare att hitta lediga tomter. Kolla på tomtkön i din kommun eller sök efter lediga tomter på Hemnet. På Älvsbyhus kan du också hitta lediga tomter.  

Ett tips är att också leta efter gamla sommarstugor och fritidshus som är till salu - det kan vara lika billigt att köpa en tomt med en stuga på som du river, som att köpa en nyprojekterad tomtmark.

Att välja tomt sätter förutsättningarna för livet i ditt fritidshus. Det finns många praktiska aspekter att ta hänsyn till. Hur långt från hemmet ska fritidshuset ligga: en del vill ha ett fritidshus som ligger på pendlingsavstånd till jobbet medan andra kan tänka sig några timmars bilkörning från hemmet. Om det är viktigt att det går att ta sig dit utan bil så behöver tomten ligga hyfsat nära en busshållplats eller tågstation. 

Det är också viktigt att tänka på omgivningarna. Ska fritidshuset ligga isolerat eller nära grannar och affärer? Vill ni att det ligger nära sjö eller hav, i skogen eller vid öppna fält. Hur stor tomt vill du ha - och hur är den planerad.

Välj rätt husmodell för ditt fritidshus 

För dig som ska bygga ett nytt fritidshus finns det en uppsjö av hustillverkare - och husmodeller - att välja bland. Det kan med andra ord vara både roligt och svårt att välja vilken typ av hus du ska bygga!

Precis som om du ska bygga en villa är det viktigaste att först fundera över dina behov och önskemål - när du har koll på de blir det oftast enklare att välja husmodell.

Innan du väljer hustillverkare och husmodell behöver du dubbelkolla att hustillverkaren kan göra nödvändiga anpassningar som krävs för ditt fritidshus, runt exempelvis el, vatten och avlopp.

Läs mer! Våra bästa tips för att välja husmodell eller kolla in populära husmodeller för fritidshus från Älvsbyhus. 

Vem ska bygga ditt fritidshus? 

För en del är byggandet eller renovering av fritidshuset en del av semesternöjet, medan andra vill ägna sin ledighet åt vila och återhämtning.

För dig som planerar att bygga ett nytt fritidshus är det viktigt att vara realistisk och utgå från dina förutsättningar. Det är ingen bra idé att ta på sig att vara projektledare för ett husbygge om du inte har tiden eller intresset för detta. Läs på om vilka olika möjligheter som finns och vad de kräver av dig - innan du bestämmer dig för hustillverkare och  tillverkningssätt! 

Läs mer! Välj rätt entreprenadform

Vad kostar det att bygga ett fritidshus?

För ett par decennier sedan var fritidshus ofta enklare stugor och mindre hus som var anpassade för boende på sommaren eller vintern. Idag väljer allt fler att bygga större fritidshus som klarar av åretruntboende. Ökad storlek och komfort gör såklart att priset ökar och i vissa fall närmar sig samma nivåer som traditionella villor. 

I grunden beror kostnaden på ditt fritidshus helt och hållet på dina önskemål: Vilken storlek och standard ska ditt fritidshus ha? Hur ser läget och tomtens förutsättningar ut: är el och vatten framdraget? Hur mycket markarbete krävs? Vill du köpa ett nyckelfärdigt hus eller vill du göra hela eller delar av husbygget själv? 

Tips! Det finns mycket pengar att spara genom att välja rätt hustillverkare. Läs mer om att jämföra pris mellan olika hustillverkare.

I vår guide Vad kostar det att bygga hus? hjälper vi dig att steg för steg få överblick av de olika kostnader som ingår när du vill bygga ett hus, oavsett om det är en enklare sommarstuga, ett fritidshus som ska fungera som året-runt-boende eller en större villa.

Där får du hjälp att göra en budget för ditt fritidshusbygge och reder ut vilka övriga kostnader som tillkommer, som exempelvis tomt- och markarbete, bygglov, tillstånd och försäkringar.

Vad kostar fritidshus från Älvsbyhus? 

De allra flesta husmodeller från Älvsbyhus går utmärkt att använda som fritidshus. På vår prissida hittar du priser för alla Älvsbyhus husmodeller, uppdelade efter län och priszon

Läs mer! Huspriser för alla våra husmodeller

Finansiera ditt fritidshus 

De allra flesta behöver ta ett banklån för att finansiera bygget av sitt nya fritidshus. Hur mycket man får låna beror på ens finansiella situation, ens inkomster, vilka lån man har sedan tidigare och såklart husets värde och läge. Fritidshuslån ligger ofta mellan några hundra tusen kronor upp till några miljoner. Ett bra tips är att jämföra villkoren med din vanliga bank med andra banker och låneinstitut. 

Fritidshuslån eller bostadslån

En del banker har särskilda fritidshuslån, medan andra banker erbjuder bostadslån vid köp eller nybygge av fritidshus. I bägge fallen använder du fritidshuset som säkerhet och belåningsgraden är 85 procent, resterande 15% är kontantinsats som du behöver kunna betala direkt. 

En del banker och låneinstitut erbjuder möjlighet att låna till kontantinsatsen när du köper ett fritidshus. Men tänk på att de lånen inte kan ha huset som säkerhet, vilket innebär en högre ränta.

Låna upp på befintligt bolån 

Om du redan äger en bostad, exempelvis en villa eller en bostadsrätt, kan du utöka ditt befintliga bostadslån för att finansiera ditt nya fritidshus. Du har möjlighet att låna upp till 85% av marknadsvärdet på din bostad. Om du har utrymme att höja ditt nuvarande bolån är det oftast det mest fördelaktiga sättet att finansiera fritidshuset, eftersom banken oftast erbjuder lägre räntor till bostadslån än fritidshuslån som de ser som en större risk.

Byggnadskreditiv 

En vanlig låneform vid nybygge av hus är Byggnadskreditiv, och en del banker erbjuder även det vid nybygge av fritidshus. Ett byggnadskreditiv innebär att banken lånar ut pengarna efterhand som fakturorna för husbygget kommer in. När huset är slutbesiktigast ombandlas byggnadskreditivet till ett bolån.  

Om du väljer att köpa ett nyckelfärdigt fritidshus från en hustillverkare kan du ofta dela upp kostnaderna. Du som väljer att köpa ett fritidshus från Älvsbyhus behöver inte betala förrän efter att huset är klart och slutbesikningen är godkänd. 

Tips! Älvsbyhus erbjuder i samarbete med Nordea ett förmånligt finansieringspaket av ditt fritidshus

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.