Publicerad 7 december 2022
Uppdaterad 7 december 2022

Vad räknas som normal elförbrukning i villa?

Med rekordhöga elpriser och rapporter om elunderskott och effektbrist i Sverige, så är det många hushåll som ser över sin elförbrukning. I den här guiden reder vi ut vad som är en normal elförbrukning för en villa och vad du själv kan göra för att spara energi och på så sätt minska dina el- och uppvärmningskostnader.

Oavsett om du letar efter tips på hur du kan sänka din elförbrukning eller om du vill jämföra hur energieffektiva Älvsbyhus villor är med andra hus, så hittar du information i den här guiden. Ta del av hela guiden eller hoppa direkt till det avsnitt som du vill fördjupa dig inom: 

  • Vad är elförbrukning? 
  • Vad påverkar din elförbrukning? 
  • Vad är normal elförbrukning? 
  • Elförbrukning i ett Älvsbyhus 
  • Checklista: Så sänker du din elförbrukning

Elförbrukning vs. energiförbrukning

Den totala elförbrukningen i en villa delas upp i hushållsel och uppvärmning/varmvatten. Uppvärmningen står för majoriteten av den totala energiförbrukningen, men det är viktigt att skilja på elförbrukning och energiförbrukning. En villa kan värmas upp med el eller med andra energislag - eller med en kombination. Om man värmer upp en villa enbart med andra energislag, t ex eldar med pellets, går det inte åt någon el till uppvärmningen istället tillkommer andra kostnader för den energi man använder, exempelvis installationskostnader och inköp av pellets.

  • Uppvärmning med el
    Under 1970-talet var elpriserna låga och många villaägare valde direktverkande el för att värma upp huset. Idag är direktverkande el ett förhållandevis dyrt sätt att värma upp villan. Ett miljösmart komplement till direktverkande el är att investera i en (ute)luftvärmepump eller luft/vattenvärmepump som sänker elförbrukningen och därmed minskar kostnaderna.

  • Uppvärmning utan el
    Det finns många alternativ till eluppvärmning, exempelvis fjärrvärme, biobränsle, pellets, olja eller gas. Olika energislag har olika för- och nackdelar såsom installationskostnad, tillgången på material, hur mycket koldioxid de släpper ut, osv. Så läs på ordentligt innan du väljer uppvärmningsalternativ för din villa.

  • Hybridlösningar
    Det finns många varianter där direktverkande el kombineras med andra energikällor, exempelvis braskamin, solceller, bergvärme, jordvärme och sjövärme.

Vad påverkar din elförbrukning?

Hur mycket el din villa förbrukar beror till stor del på uppvärmningskällan, dvs om huset värms upp med direktverkande el eller med något annat energislag. Men det finns flera andra faktorer som också påverkar villans totala elförbrukning: 

    • Utomhusklimatet: Om du bor i norra Sverige med ett kallare klimat krävs mer energi för uppvärmning än om du bor i de södra delarna av landet. Samtidigt är det fler villaägare i södra Sverige som investerar i AC/klimatanläggningar för att hålla nere inomhustemperaturen på sommaren, vilket ökar energiförbrukningen.

    • Husets konstruktion och storlek: Hur husets klimatskal, alltså tak, golv och väggar är uppbyggda, liksom val av isolering och tjocklek på isoleringen påverkar hur energieffektivt huset är. Och självklart spelar också husets storlek en viktig roll: en större villa drar i genomsnitt mer el än en mindre.

    • Hushållsapparater och hemelektronik: Hur mycket hushållsel som förbrukas beror till stor del på vilken utrustning som finns i huset. Tidigare stod vitvaror som kyl och frys för den största elförbrukningen i hemmet, men dagens moderna vitvaror är mer energisnåla och istället fylls många hem av fler elektronikprylar som datorer, mobiler, tv-apparater och skärmar som ökar elförbrukningen.

    • Vanor och antal personer i hushållet: Till sist beror såklart hemmets elförbrukning på dina och familjens vanor. Hur ofta använder ni diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare? Hur många är ni som duschar och badar varje dag? Står tv- och datorer påslagna (eller på stand-by) hela dagarna? Vilka lampor använder ni och är ni duktiga på att släcka efter er?

      Tips! Så sänker du elförbrukningen hemma.

 

Ungefärlig energiförbrukning för olika vitvaror *

  Energiförbrukning per dygn energiförbrukning per år
Induktionshäll, full effekt (1h/dygn) 2,0 kWh 730 kWh
Torktumlare, klass A+ (1 maskin/dygn) 1,96 kWh 715 kWh
Microvågsugn, full effekt (1h/dygn) 1,0 kWh 365 kWh
Frys, klass A++ 0,75 kWh 274 kWh
Tvättmaskin, klass C (1 maskin/dygn) 0,62 kWh 226 kWh
Diskmaskin, klass C (1 maskin/dygn) 0,59 kWh 216 kWh
Ugn, 200 grader (1 h/dygn) 0,5 kWh 183 kWh
Kylskåp, klass A++ 0,33 kWh 122 kWh

*  Källor: eon.se, svd.se

 

Vad är normal elförbrukning?

Som vi tidigare har varit inne på varierar den normala årsförbrukningen av el för en villa kraftigt beroende på hur den värms upp. Statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) för elförbrukning i småhus under år 2021 visar följande: 

  • Den genomsnittliga elförbrukningen för en eluppvärmd villa är ca 20 000 kWh/år. 
  • Om villan däremot värms upp med fjärrvärme (eller annan värmekälla som inte förbrukar el) så ligger elförbrukningen i snitt på ca 5 000 kWh/år. 

Eftersom husets storlek har en stor påverkan på elförbrukningen är det bra att jämföra sin egen elförbrukning med villor i liknande storlek. Statistik från SCB från 2018 gav följande uppskattning: 

  • En villa på ca 150 kvadratmeter förbrukar ca 18 000 kWh el per år.
    Varav hushållsel: ca 6 000 kWh respektive uppvärmning: ca 12 000 kWh.

  • En villa på ca 100 kvadratmeter förbrukar ca 12 000 kWh el per år.
    Varav hushållsel: ca 4 000 kWh respektive uppvärmning: ca 8 000 kWh.

Normal elförbrukning under året 

Elförbrukningen varierar såklart under årets månader. Normalt är den svenska elförbrukningen som högst i november till mars, medan förbrukningen går ner mellan maj-oktober då behovet av uppvärmning minskar rejält. För en villa som värms upp med el är det inte ovanligt att elförbrukningen är fyra-fem gånger så hög i december och januari, jämfört med juli och augusti. 

 

Elförbrukning i ett Älvsbyhus

På Älvsbyhus prioriterar vi att bygga hus med energismarta lösningar och ordentlig isolering för att hålla nere el- och energiförbrukningen.

I tabellen nedan hittar du den genomsnittliga energiförbrukningen för varmvatten och uppvärmning (exklusive hushållsel) i olika delar av landet. Jämförelsen gäller 1-plans- och 1,5-plansvillor från Älvsbyhus samt genomsnittlig svensk villa i respektive ort, samtliga siffror gäller för husmodeller som är ca 100 kvadratmeter: 

 

LULEÅ

STOCKHOLM

MALMÖ

Älvsbyhus: Enplanshus 100 kvm

5 687 kWh/år

3 720 kWh/år

3 246 kWh/år

Älvsbyhus: 1,5-planshus 100 kvm

6 054 kWh/år

3 873 kWh/år

3 377 kWh/år

Genomsnittlig svensk villa 100 kvm*

13 698 kWh/år

8 962 kWh/år

7 820 kWh/år

* Statistik från Energimyndigheten

Vill du veta energiförbrukningen på en särskild husmodell från Älvsbyhus?
Här finns alla våra husmodeller och uppskattad energiförbrukning för respektive modell

Smarta lösningar minskar energiförbrukningen i Älvsbyhus

I Älvsbyn är snö och minusgrader standard under stora delar av året. Därför är våra hus byggda och utrustade för att vara energieffektiva även under stränga vinterförhållanden. Det innebär att alla våra hus, oavsett om de uppförs i Kiruna i norr eller Malmö i söder, är dimensionerade för att möta de krav som den arktiska kylan kräver.

Tack vare våra byggtekniska lösningar kan vi hålla nere dina energikostnader:

  • Vi har utvecklat en helt ny väggkonstruktion, Energy Wall, som sänker husens energiförbrukning. Energy Wall har marknadens tjockaste och mest välisolerade installationsskikt med över 300 mm isolering. De tre väggskikten säkerställer dessutom att fukt hålls ute, bryter köldbryggor och skyddar konstruktionen.

    Fördjupning!
    Läs mer om Energy Wall här

  • Våra hus är utrustade med energieffektiva fönster. Det minimerar risken för kallras och köldstrålning från fönstren under vintern. Dessutom har fönstrena mycket låga U-värden.

  • Standardutrustningen i Älvsbyhus är en frånluftsvärmepump från Nibe (F750) samt vattenburna radiatorer. Frånluftsvärmepumpen uppfyller energibehovet för värme, varmvatten och ventilation i en bostad på upp till ca 200 kvadratmeter. Den har en effektiv energiåtervinning som ger en låg energiförbrukning och sänkta uppvärmningskostnader.

Lästips! “Vi är lyckligt lottade med så låg energiförbrukning” 

 

Checklista: Så sänker du din elförbrukning 

Ett enkelt sätt att sänka dina elkostnader är att minska förbrukningen av hushållsel. Här har vi samlat våra bästa tips inom olika kategorier som både sparar energi och pengar - och som dessutom är bra för miljön.

Minska förbrukningen av värme och varmvatten

Uppvärmning och varmvatten förbrukar mest energi i en normal villa. Sänkt inomhustemperatur och minskad användning av varmvatten ger därför en rejäl effekt på energiförbrukningen.

  • Sänk temperaturen stegvis med 0,5 grader per dag, för att se vilken temperatur som du och din familj tycker är rimlig. Och se till att alla i familjen har tofflor eller tjocksockar och en varm tröja på sig, då är det lättare att stå ut med lite lägre temperatur.
  • Om ni lämnar hemmet under en längre period (en helg eller mer) kan du sänka temperaturen ytterligare.
  • Minska användningen av varmvatten: Ersätt bad med dusch. Och ta kortare duschar. Visste du att en 10-minutersdusch förbrukar cirka 120 liter vatten, medan en 3-minutersdusch bara förbrukar cirka 36 liter? 
  • Se över kranar och toaletter: Byt till snålspolande kranar och munstycken. Och se till så att kranar och toaletter inte står och droppar. 

Se över hushållets stora el-slukare

Apparater som producerar värme eller kyla är stora el-slukare, exempelvis kylskåp, frys, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare, liksom eldrivna element och air conditioners (AC). Genom att minska och se över användningen av dessa kan du spara mycket energi.

  • Kör inte halvfulla tvätt- och diskmaskiner, vänta med att köra maskiner tills de är helt fulla. 
  • Använd energisparprogram på alla maskiner, och tvätta och diska i låga temperaturer. 
  • En normal torktumlare drar tre gånger så mycket energi som en tvättmaskin, så låt tvätten lufttorka inom- eller utomhus istället för att köra torktumlare eller torkskåp. 
  • Kläder som inte är smutsiga kan vädras istället för att tvättas.
  • Undvik att ha golvvärme och handdukstork på hela tiden.  
  • Välj energisnåla vitvaror när du köper nya. Utgå från energiklassningen: A är det bästa alternativet.
  • Optimera temperaturen i kylskåp (+5 grader) och frys (-18 grader). Varje grads temperatursänkning i kyl och frys ökar elförbrukningen med några procent. 

Sänk elförbrukningen med rätt belysning

De allra flesta vet att traditionella glödlampor drar mycket ström, och att moderna LED- och lågenergilampor är ett bättre val då de både har lägre förbrukning och längre livslängd. Förutom att byta ut dina ljuskällor finns det andra saker du kan göra för att sänka elförbrukningen:

  • Se till att släcka lampan när du lämnar ett rum. Tomma rum behöver ingen belysning! 
  • Använd timers på mysbelysning som bara ska vara tänt några timmar varje dygn. 
  • Stäng av ytterbelysningen då den inte behövs, eller ställ in så att den är rörelseaktiverad. 

Spara ström genom att stäng av och dra ut sladdar

I vissa hushåll kan apparater i stand-by-läge stå för upp till 10 procent av förbrukningen av hushållsel - så det kan verkligen löna sig att stänga av alla tekniska prylar på rätt sätt.

  • Slå helt av skärmar, TV-apparater och datorer som inte används - undvik stand-by-lägen. 
  • Mobilladdare och andra kontakter som sitter i uttagen hela tiden är små “eltjuvar”. Dra ut sladdar när du inte använder dem eller använd strömuttag och grendosor med på/av-knapp. 

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.