Publicerad 5 maj 2022
Uppdaterad 23 augusti 2024

Vad kostar det att bygga hus?

Drömmer ni om ett nytt hus men är osäker på om ni verkligen har råd? Att bygga hus är ett stort åtagande som innebär många steg och beslut, oavsett om det är en villa för permanentboende eller ett fritidshus. I den här guiden går vi igenom alla kostnader för ett husbygge, från köp av tomt och markarbete till anslutningar, försäkringar och montering av hus. Ta del av vår detaljerade översikt för att få en klar bild av vad det verkligen kostar att bygga ditt drömhus.

Innehåll

Är du bara intresserad av priset?  Här hittar du priser på alla våra husmodeller.

Totalkostnad för att bygga hus - en översikt

Att bygga ett nytt hus innebär flera kostnader, inklusive husbyggnation, tomtköp, markarbeten, anslutningar och andra tillstånd. Totalt kan du förvänta dig att kostnaden ligger någonstans mellan 4 och 6 miljoner kronor för ett 150 kvadratmeter stort hus.

"Generellt kan man säga att kostnaden för husbygge, anslutningar till vatten och el, bygglov, besiktning osv är rätt lika oavsett i vilken del av landet du väljer att bygga ditt hus," säger Olov Granström, försäljningschef på Älvsbyhus. "Däremot skiljer sig tomtpriserna åt rejält i olika delar av landet, både mellan storstäder och landsbygd, och utifrån tomtens läge. Tomtens förutsättningar påverkar också hur mycket budget du behöver lägga på markarbete." 

Pajdiagram-Totalkostnad_bygga_hus
Bild: Diagrammet ovan visar hur kostnaderna fördelas vid byggnation av ett 150 m² stort hus och en tomt på 1000 m² enligt exemplet nedan.

Den största kostnaden är vanligtvis själva byggnationen av huset, som i genomsnitt kostar cirka 3,4 miljoner kronor för ett 150 kvadratmeter stort hus (se avsnitt om huskostnader).

Tomtkostnaden varierar kraftigt beroende på läge, från några hundratusen kronor på landsbygden till över 2 miljoner kronor i storstadsområden. Enligt vår uppskattning baserad på data från Hemnet har den genomsnittliga tomtkostnaden i Sverige ökat från 1 miljon kronor 2014 till cirka 1,3 miljoner kronor 2024.

Markarbeten kan kosta mellan 1 500 och 8 000 kronor per kvadratmeter beroende på tomtens beskaffenhet.

Anslutningskostnader för el, vatten, avlopp och fiber kan ligga mellan 100 000 och 250 000 kronor totalt. Övriga kostnader som bygglov, försäkringar och slutbesiktning kan uppgå till mellan 50 000 och 150 000 kronor totalt.

Kostnadsfördelning vid husbygge

Ett exempel på totalkostnad för ett 150 m² stort hus på en 1 000 m²  tomt kan se ut så här:

  • Kostnad för husbygge: 3 375 000 kr
  • Tomtkostnad: 1 300 000 kr
  • Markarbete: 750 000 kr
  • Anslutningar: 150 000 kr
  • Övriga kostnader: 150 000 kr

Totalkostnad: 5 725 000 kr

Så får du mer hus för pengarna

När du tittar på din husbudget är det viktigt att ha koll på vilka delar du faktiskt kan påverka och vad som påverkar kostnaden mest. Förutom tomtkostnader är husbygget den största kostnadsposten. Där kan du komma ner i pris genom att välja enklare och billigare husmodeller och skippa exklusiva tillval. Du kan också spara pengar genom att göra vissa saker själv, som att måla fasaden, spika altan, lägga plattor och anlägga gräsmatta på tomten.

Enligt statistik från byggstart.se landar kvadratmeterkostnaden för nybyggda hus på i snitt 22 500 kronor. Det innebär att ett nybyggt hus på 150 m² i snitt kostar närmare 3,4 miljoner kronor. Men det går att komma undan betydligt billigare! Älvsbyhus Tove är ett vinkelhus på 150 m² som kostar från 2 738 000 kr.

Kostnader för hus och husbyggnation

Själva huset står oftast för den allra största delen av kostnaden när man bygger nytt. Här finns det mycket pengar att spara genom att välja standardiserade alternativ eller göra delar av arbetet själv.

  • Val av entreprenadform: Vilken entreprenadform du väljer har stor inverkan på ditt husprojekt. Du kan välja att projektleda och göra delar av husbygget själv eller köpa ett nyckelfärdigt hus från en hustillverkare som hanterar allt från design till byggande.

Vanliga kostnadsposter för husbygget:

  • Arkitekt- och bygglovsarvode: Inkluderar design, arkitekt- och bygglovsritningar. Om bygger själv och tar hjälp av arkitekt för ritningar, bygglovshandlingar, etc, kan du räkna med att arkitektkostnaden blir cirka 5% av totalkostnaden. Om du köper ett hus från en hustillverkare ingår normalt arkitektkostnader i totalpriset.
  • Materialkostnader: Omfattar allt som behövs för husbygget från grunden till det färdiga yttertaket, inklusive byggmaterial som betong och trä, samt installation av VVS och elektricitet. Badrum och kök är normalt de dyraste rummen att bygga, och genom att se över materialval och storleken på dessa rum går det att hålla nere kostnaderna.
  • Bygg- och entreprenadkostnader: Omfattar alla externa byggtjänster för bygg, installation och alla moment som du inte kan eller vill utföra själv.
  • Utrustning för bygget: Inkluderar hyra eller inköp av nödvändig utrustning som maskiner och byggnadsställningar.
  • Fast inredning: Inredning till kök, badrum och övrig fast inredning som exempelvis garderober.

Kostnadsexempel

Nedan följer några exempel på kostnader för olika typer av hus baserat på data från Byggstart.se och Älvsbyhus. Snittpriserna från Byggstart.se avser hela landet, medan snittpriserna för Älvsbyhus är specifika för Göteborg. För att kunna jämföra har vi använt snittpriser per kvadratmeter för Älvsbyhus olika hustyper. Observera att Älvsbyhus inte har några husmodeller som är exakt 150 m² för 1- eller 1,5-planshus. Dessa exempel är vägledande och kan variera beroende på specifika omständigheter och val.

Genomsnittlig huskostnad enligt Byggstart.se (150 kvm)

  • Lågt pris: 2 625 000 SEK (17 500 SEK/m²)
  • Genomsnittligt pris: 3 375 000 SEK (22 500 SEK/m²)
  • Högt pris: 5 250 000 SEK (35 000 SEK/m²)

Huskostnad Älvsbyhus (baserat på 150 m²)

  • 1-planshus: 3 093 150 SEK (20 621 SEK/m²)
  • 1,5-planshus: 3 255 150 SEK (21 701 SEK/m²)
  • Vinkelhus: 2 833 050 SEK (18 887 SEK/m²)

Kostnader för tomt

Kostnaden för tomten är en viktig del av totalkostnaden för att bygga ett hus. Generellt är tomtens läge ofta det avgörande för priset, med högre priser i storstadsregionerna än ute på landet, och tomter nära vatten är mest attraktiva och har generellt ett högre pris. Så om du är beredd att kompromissa på läget finns mycket pengar att spara.

Vad driver kostnaderna:

  • Läge: Tomtens geografiska placering är den största faktorn. Tomter nära storstäder och attraktiva områden, som vid vatten, är ofta dyrare.
  • Storlek: Större tomter kostar generellt mer totalt sett, men kan ha ett lägre pris per kvadratmeter.
  • Markförhållanden: En slät och plan tomt kan ha ett högre pris men ha lägre kostnader för markarbeten medan en mer kuperad tomt kan ha ett lägre pris men högre kostnader för markarbeten som schaktning och dränering.
  • Infrastruktur: Närhet till befintlig infrastruktur som vägar, vatten, avlopp och el kan påverka tomtpriset.

Mer läsning för dig: Så hittar och köper du en tomt

Tomtpriser

Här är några exempel på genomsnittliga tomtpriser per kvadratmeter baserat på tomtförsäljningar på Hemnet.se det senaste året:

Ort Snittpris / KVM snittpris 1 000 kvm
Stockholm 1 847 kr 1 846 979 kr
Göteborg 2 873 kr 2 873 074 kr
Malmö 3 381 kr 3 380 074 kr
Kalmar 1 425 kr 1 424 649 kr
Karlstad 695 kr 695 173 kr
Umeå 341 kr 341 496 kr
Piteå 224 kr 224 123 kr

Bild: Tomtkostnaderna är vägledande och baserade på genomsnittliga försäljningspriser på Hemnet.se för senaste året (tom 2024-06-30). Specifika faktorer som läge inom en ort, närhet till infrastruktur och markförhållanden kan påverka priset betydligt.

Kostnader för markarbeten & anslutningar

Kostnaden för markarbete är en annan budgetpost som kan variera mycket och är svår att sätta ett generellt pris på, eftersom det i huvudsak styrs av markförhållandena på tomten. Men enligt Byggstart.se är genomsnittspriset för markarbete via deras plattform cirka 5 000 kronor per kvadratmeter, och de allra flesta betalar mellan 1 500 och 8 000 kronor per kvadratmeter.

Vad driver kostnaderna?

  • Markförhållanden: Markens beskaffenhet påverkar kostnaderna. Exempelvis är kuperad eller stenig mark dyrare att arbeta med än plan och mjuk mark.
  • Tomtens läge: Tomter som ligger långt från befintlig infrastruktur kan ha högre anslutningskostnader.
  • Anslutningsavstånd: Kostnaden för att dra el, vatten, avlopp och fiber till tomten beror på avståndet till närmaste anslutningspunkt.
  • Typ av grundläggning: Val av grundläggning (platta på mark, källare, etc.) påverkar kostnaden.

Kostnadsexempel

Här är vanliga kostnadsposter och några exempel på genomsnittliga kostnader för markarbeten och anslutningar i Sverige. 

  • Schaktning och markberedning: 500 - 1500 kr per kvm
    Inkluderar allt från trädavverkning och schaktning, sprängning eller eventuell fyllning för att göra tomten byggbar.
  • Dränering: 50 000 - 100 000 SEK
  • Grundläggning (platta på mark): 150 000 - 300 000 SEK
    Notera att för Älvsbyhus ingår grundläggning i huspriset, vilket kan spara betydande kostnader.
  • Elanslutning: 20 000 - 50 000 SEK
  • Anslutning till vatten och avlopp: 50 000 - 150 000 SEK
  • Fiberanslutning: 15 000 - 30 000 SEK

Övriga markrelaterade kostnader

  • Juridiska kostnader: Inkluderar utgifter för lagfart, pantbrev och eventuella bygglovsavgifter.
  • Iordningställande av tomt: Avsätt budget för att iordningställa efter byggnationen, finplanering för planteringar, altan, gräsmatta, infart osv.

Tips! Boka en kostnadsfri konsultation för att hitta din drömtomt - låt våra experter vägleda dig genom processen.

Läs mer: Lediga tomter,  Så väljer du rätt tomt - en guide

Övriga kostnader - bygglov, tillstånd och försäkringar

Förutom de uppenbara kostnaderna som är kopplade till mark- och husköp tillkommer en rad övriga kostnader, flera kopplade till svenska lagar och regler. Dessa kostnader kan variera beroende på projektets storlek och platsen för bygget. Genom noggrann planering och jämförelse av olika alternativ kan du påverka och potentiellt minska dessa kostnader.

  • Bygglovsavgift: 20 000 - 50 000 SEK
    Kostnaden för bygglov varierar beroende på byggnadens storlek och kommunens taxor. Vissa kommuner tar ut en extra avgift om bygglovsansökan avviker från detaljplanens bestämmelser.
  • Övriga kommunala avgifter: 5 000 - 15 000 SEK
    Inkluderar avgifter för olika kommunala tjänster och tillstånd som kan vara nödvändiga under byggprocessen.
  • Arvode till kontrollansvarig: 10 000 - 30 000 SEK
    När du ansöker om bygglov måste du utse en kontrollansvarig. Denna expert övervakar att alla byggnationens kontroller genomförs enligt svensk lag. Ange den kontrollansvarige i din bygglovsansökan.

Försäkringar

Det är viktigt att försäkra huset redan innan bygget. Det finns obligatoriska försäkringar som byggfelsförsäkring och färdigställandeförsäkring, vilka oftast hanteras av din entreprenör men du som husägare kan även teckna frivilliga försäkringar som byggförsäkring (skydd mot skador under bygget) och olycksfallsförsäkring för säkerhet på byggplatsen.

  • Byggfelsförsäkring: 10 000 - 25 000 SEK
    En obligatorisk försäkring som täcker byggfel som kan upptäckas efter att huset är färdigt. Tecknas av dig som husägare.
  • Allriskförsäkring samt Ansvarsförsäkring
    Varierar beroende på projektets storlek. Obligatorisk försäkring som vanligen tecknas av entreprenören som ska utföra arbetet och täcker skador under byggtiden samt skador som orsakas på tredje parts egendom.
  • Färdigställandeförsäkring: 5 000 - 15 000 SEK
    Obligatorisk försäkring som vanligen tecknas av entreprenören. Ger skydd om en leverantör eller entreprenör hamnar på obestånd och inte kan fullgöra sitt åtagande.
  • Byggförsäkring: 10 000 - 20 000 SEK
    Täcker faktiska skador i samband med byggnationen, exempelvis stöld eller brand.
  • Villaförsäkring: 5 000 - 10 000 SEK
    Kan tecknas redan när huset börjar byggas, där ingår rättsskydd och ansvarsskydd.
  • Olycksfallsförsäkring: 2 000 - 5 000 SEK
    Till dig och eventuella familjemedlemmar som vistas på byggarbetsplatsen.
  • Slutbesiktning: 10 000 - 20 000 SEK
    När huset är färdigbyggt, och innan du får flytta in, behöver en slutbesiktning göras. Du anlitar själv en besiktningsman och arvodet varierar beroende på husets storlek, modell, byggteknik, etc.

Buffert

Lägg in en buffert för oförutsedda utgifter. Mycket kan hända när du ska bygga hus som gör att det blir dyrare än du tänkt från början. Generellt rekommenderas en buffert på cirka 10-15% av totalkostnaden för bygget.

Väljer du att bygga med Älvsbyhus behövs en mindre buffert, 3-4% av totalkostnaden, då många kostnader är inkluderade i priset vilket minskar risken för oförutsedda utgifter.

Budget för husbygge - Steg för steg

Det kan låta tråkigt men att börja med att bestämma en budget är det första steget till ett kostnadseffektivt husbygge. Ett bra råd är att börja med de stora övergripande posterna och bryta ner dem i mindre delar för att inte missa några detaljer.

  1. Räkna ut dina ekonomiska ramar
    Hur mycket kan du lägga in som kontantinsats? Hur stort lån kan du ta, givet olika räntor och låneupplägg? Att ha en ungefärlig summa för vad huset får kosta gör det enklare att prioritera i kommande steg.
  2. Specificera dina behov
    Lista vad som är viktigast för dig när det kommer till din nya bostad eller fritidshus. Det kan vara läget, utseende på tomten, husets storlek eller funktion. Skriv ner vad som inte är lika viktigt för dig, så att du kan dra ner på rätt saker om det behövs. Fundera på om det är något som är viktigt men som inte behöver vara klart på en gång.
  3. Strukturera budgeten
    Budgeten för ett nybyggt hus kan delas upp i fyra övergripande poster.

    1. Kostnader för husbygge: Inkluderar alla utgifter för att bygga själva huset.
    2. Kostnader för tomt: Priset för tomten du ska bygga på.
    3. Kostnader för markarbete: Utgifter för att förbereda tomten, såsom schaktning och grundläggning.
    4. Övriga kostnader: Bygglov, tillstånd, försäkringar och andra relaterade kostnader.

      Under varje avsnitt ingår många större och mindre utgiftsposter. Läs mer under respektive avsnitt för att bedöma vilka poster som du behöver ha med i din budget, och dubbelkolla att du inte missar några viktiga delar.

  4. Fyll i och uppdatera budgeten
    Börja med att fylla i de kostnader du har koll på, har du en tomt i åtanke, har du bestämt dig för en särskild hustyp och fått pris för det? Därefter går du igenom post för post för att göra en uppskattning. Tänk på att vissa kostnader är fasta, medan du kan påverka andra. Markera de poster som du kan påverka för att enklare kunna justera budgeten framöver. Genom att följa dessa steg kan du säkerställa att du har en realistisk och hanterbar budget, vilket hjälper dig att hålla kostnaderna under kontroll och undvika oväntade utgifter.

Tips för att underlätta budgeteringen

  • Använd budgetmallar som finns online för att strukturera din budget.
  • Rådgör med byggexperter eller ekonomiska rådgivare för att få en realistisk bild av dina kostnader.
  • Kom ihåg att din budget är ett levande dokument som bör uppdateras regelbundet när nya kostnader uppstår eller när du får mer exakta siffror.

Ta steget till ditt drömhus

Att bygga ett hus innehåller många variabler och potentiella kostnader, från markköp till slutlig inredning. Denna guide har förhoppningsvis gett dig en större förståelse för alla kostnadsposter men även verktyg så att du kan ta fram en budget för just ditt husprojekt.

Vi på Älvsbyhus vet att processen kan verka överväldigande, men du behöver inte navigera den ensam. Vi finns här för att stödja dig genom varje steg i processen.

Nästa steg

Vanliga frågor


Vilka är de största kostnadsposterna vid husbyggnad?
Svar:
De största kostnadsposterna vid uppförandet av ett nytt hus är:

  1. Kostnader för husbygget
  2. Tomtkostnad
  3. Kostnader för markarbete
  4. Övriga kostnader som bygglov, försäkringar, kontrollavgift etc

För själva husbygget är de största kostnadsposterna:  

  1. Arkitekt- och bygglovsarvode
  2. Materialkostnader
  3. Bygg- och entreprenadkostnader
  4. Utrustning för bygget
  5. Fast inredning

Hur kan jag minska kostnaderna vid husbyggnad?
Svar: Det finns många olika sätt att hålla nere kostnaderna vid husbygge, allt från att minska storleken på huset och göra genomtänkta materialval till sättet huset byggs på och hur mycket arbete du själv är beredd att lägga ner. 

Hur lång tid tar det att bygga ett hus?
Svar: Det är många olika faktorer som påverkar hur lång tid det tar att bygga ett hus, allt från hur stort och komplext själva huset är och vilka markarbeten som behöver genomföras, till hur lång tid processen med bygglov tar och vilken typ av hus och tillverkningsform du bestämmer dig för. 

Normalt tar det minst ett år från att du påbörjar en byggprocess till att du har ett färdigt hus, men det är inte ovanligt att byggprocessen tar två år eller mer.

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan