Publicerad 5 maj 2022
Uppdaterad 5 maj 2022

Välja hustillverkare - vad ska man tänka på?

I den här guiden har vi samlat allt som är viktigt att tänka på innan du väljer hustillverkare: från att bestämma sig för hustyp till att jämföra olika entreprenadformer, kostnader och miljömärkningar.

Har du bestämt dig för att bygga ett nytt hus, men är osäker på vilken hustillverkare du ska välja?  

Här har vi samlat konkreta råd och tips inom de viktigaste områdena du bör utgå från när du väljer hustillverkare. Läs guiden eller gå direkt till de områden som du vill fördjupa dig inom:

  • Välj rätt hustyp
  • Välj rätt entreprenadform
  • Jämför hustillverkare
  • Gör ett tryggt val av hustillverkare
  • Miljömärkta eller klimatsmarta hus

Välj rätt hustyp 

För de allra flesta börjar resan mot ett nytt hus med att man funderar över vilken typ av hus man vill ha. För en del är storleken på huset eller själva planlösningen det viktigaste, medan andra bryr sig mer om husets utseende eller material. Även om man inte måste ha bestämt sig i alla frågor kommer det att underlätta processen om man tänker igenom alla aspekter i ett tidigt stadium. 

Utgå från era behov och önskemål 

Börja med att lista de behov som du och/eller din familj har. Vilka olika rum och funktioner är viktiga för er? Har ni särskilda behov av hobbyrum, arbetsrum, förråd eller förvaringsutrymmen? Vill ni ha garage, altan, balkong eller andra tillägg till huset? 

Fundera också över husets utseende och konstruktion. Vill ni att huset ska vara i en viss stil för att passa in i omgivningen? Eller kräver tomten att huset har en särskild konstruktion? 

När du skriver ner dina önskemål och behov får du överblick, och du har något att utgå från när du börjar titta på husmodeller från olika hustillverkare.  

Välj mellan enplans-, tvåplans- och 1.5-planshus

Ett viktigt val är hur många våningsplan som huset ska ha. Det finns för- och nackdelar med olika varianter:  

  • 1-plansvillor är ofta praktiska, tillgängliga och yteffektiva - särskilt för äldre kan det vara skönt att ha alla rum samlade på samma våningsplan. Enplanshus tar ofta upp en större del av tomten.
  • 2-plansvillor har oftast en större boyta än enplanshus. Man kan enklare skapa olika utrymmen i bostaden, tex privata utrymmen med sovrum på övervåningen och allmänna ytor som kök och vardagsrum på bottenplan. I gengäld är tillgängligheten sämre än i en enplansvilla och tvåvåningshus ger mer skugga på tomten.
  • 1,5-plansvillor är ett populärt val som kombinerar det bästa från en- och tvåplanshus. Tänk på att många 1,5-planshus har snedtak och sluttande väggar, vilket kan vara svårare att möblera - samtidigt som det ger charm och karaktär till huset.

Läs mer! Så väljer du rätt husmodell  

Välj rätt entreprenadform

Beroende på hur mycket arbete du själv vill och kan göra så finns ett antal olika entreprenadformer att välja för ditt husbygge. Hos en del hustillverkare kan du välja mellan olika entreprenadformer, medan vissa hustillverkare har en fast modell. 

Som husköpare är det framförallt viktigt att fundera igenom hur mycket tid och engagemang man vill lägga på projektledning och uppförande när man väljer mellan olika entreprenadformer. 

Här listar vi de vanligaste entreprenadformerna vid husbygge i Sverige och vad de innebär.

  • Totalentreprenad och nyckelfärdigt hus
    För dig som vill ha ett inflyttningsklart, så kallat nyckelfärdigt hus, utan att själv vara inblandad i själva byggprocessen är totalentreprenad, också kallat funktionsentreprenad, en bra lösning. Då skriver du kontrakt med hustillverkaren som sköter kontakter med byggentreprenörer och alla andra yrkesgrupper som behöver anlitas i byggandet av ditt hus.

    Vi på Älvsbyhus bygger nyckelfärdiga hus (totalentreprenad) vilket innebär att vi tar ansvar för hela husbygget, från grundläggning till färdigt hus.

    Här kan du läsa mer om byggprocessen när du bygger nytt hus med Älvsbyhus

  • Generalentreprenad och utförandeentreprenad
    Om du själv vill kunna välja byggentreprenörer för arbetet så är en generalentreprenad, även kallad utförandeentreprenad, ett bra val. Då tecknar du två separata avtal: ett med husleverantören som levererar husmaterialet och ett med en byggfirma som sköter byggandet och koordinerar övriga entreprenadtjänster som el, vatten, målare, osv.
  • Delad entreprenad
    För dig som vill göra delar av husbygget själv eller vill lägga tid på att detaljstyra husbygget är delad entreprenad ett bra val. Då tecknar du avtal med hustillverkaren för leverans av husmaterialet, samt separata avtal med övriga entreprenörer som du vill anlita i projektet, exempelvis snickare, elektriker, rörmokare, målare, osv. Delad entreprenad kan bli billigare, men kräver större insatser i form av både kunskap, ansvar och inte minst arbetstid för att samordna bygget. 

Jämför hustillverkare  

Priset är självklart en viktig del när man bestämmer sig för en hustillverkare. De flesta vill ha ett bra pris utan att kompromissa med kvalitet eller trivsel, eftersom ett nybyggt hus är en långsiktig investering.

En bra utgångspunkt är att först titta på de behov och önskemål man har i förhållande till sina egna ekonomiska förutsättningar. I nästa steg väljer man ut ett antal hustillverkare som matchar detta, och jämför vad som ingår och inte i deras huspriser och upplägg. 

Checklista: prisjämförelse av olika hustillverkare

  • Gör en budget utifrån dina förutsättningar
    Börja med att göra en budget för ert husbygge som utgår från din ekonomiska situation: hur mycket eget kapital vill du lägga in och hur mycket kan/vill du låna av banken, givet olika räntor och låneupplägg. När du vet ungefär vad du har råd att lägga på ett hus, är det lättare att välja bland hustillverkare och husmodeller.
  • Jämför rätt priser: totalkostnad och tilläggstjänster
    De allra flesta hustillverkare erbjuder olika tillval, till exempel kan du välja mellan olika materialval för golv, väggar, fönster och dörrar, liksom olika typer av köks- och badrumslösningar. För att kunna göra en rättvis prisjämförelse bör du inte bara jämföra hustillverkarna grundpris, utan också vad de olika tillval som du vill göra kostar hos de olika hustillverkarna.
  • Glöm inte kringtjänsterna
    Det är många kringtjänster som också läggs på den totala kostnaden för ett nybyggt hus, exempelvis slutbesiktning och försäkringar. Se till att ha med alla delar i budgeten, och jämför vad som ingår hos respektive hustillverkare.
  • Granska upplägg för finansiering, byggnadskreditiv och betalningsvillkor
    De allra flesta som köper ett nybyggt hus måste ta banklån för att finansiera kostnaden, ofta i form av ett byggnadskreditiv, ett lån där banken lånar ut pengarna efterhand som fakturorna för husbygget kommer in. En del hustillverkare kan erbjuda förmånliga paketlösningar för lån och försäkringar via de banker som de samarbetar med. Ett bra tips är därför att jämföra tillverkarnas olika finansieringsalternativ och betalningsvillkor.

    Älvsbyhus har förmånliga lån- och betalningsvillkor som bland annat innebär att du betalar huset först efter godkänd slutbesikting.

    Läs mer: Älvsbyhus förmånliga betalningsvillkor och upplägg

  • Jämför driftskostnader
    Glöm inte att också räkna på - och jämföra - driftskostnaderna för det nya huset. Beroende på vilken husmodell och hustillverkare du väljer kan de löpande driftskostnaderna för exempelvis uppvärmning och underhåll variera mycket.
  • Jämför garantitid
    Om du har en kort garantitid är risken större att du tvingas stå för reparationskostnader efter bara några år, vilket kan bli en långsiktigt dyr affär. Jämför därför alltid garantivillkoren som de olika hustillverkarna erbjuder.

Gör ett tryggt val av hustillverkare

Att köpa ett nybyggt hus är en av de största investeringar man gör i livet, så det är givetvis viktigt att det blir en trygg och säker affär. Kolla upp att den hustillverkare (och eventuell byggfirma) du väljer är seriösa, långsiktiga och har ekonomiska muskler för att kunna åtgärda eventuella fel som uppstår under och efter byggprocessen.

Fyra tips för en trygg husaffär 

  • Kontrollera företagets historik och ekonomi
    Innan du väljer en hustillverkare eller byggfirma bör du kolla upp företagets ekonomiska historik, hur länge de har funnits på marknaden och vem som äger företaget. Bra källor för bolagsinformation är: allabolag.se, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten.
  • Jämför försäkringar och garantier
    Kontrollera och jämför vilka försäkringar och garantier som olika hustillverkare erbjuder. Se till att du förstår vad som ingår och inte så att du kan göra ett insatt val - tänk på att det är bättre att ställa en fråga för mycket än en för lite innan du skriver på. 
  • Träffa din byggledare/projektledare i förväg
    Som husköpare kommer du att ha kontakt med hustillverkaren eller byggfirman under en lång period: både i samband med köpet och under byggnadsfasen. Därför är det klokt att väga in bemötandet och förtroende du får för olika hustillverkare i ditt beslut. Ett bra tips är att be att få träffa din tilltänkta byggledare eller projektledare innan du skriver kontraktet - på det sättet kan du försäkra dig om att du får förtroende och att personkemin stämmer.
  • Ta referenser från andra kunder
    Alla seriösa hustillverkare bör kunna ge dig kontaktuppgifter till referenskunder som du kan kontakta för att ställa frågor om deras upplevelse av hustillverkaren. Utnyttja den möjligheten för att få en bättre känsla av hur nöjda kunder olika hustillverkare har.   

Miljömärkta eller klimatsmarta hus

Att nyproducerade hus är byggda på ett hållbart sätt och har klimatsmarta lösningar är ett viktigt kriterium för många som vill köpa ett nytt hus. Med ökad efterfrågan har hustillverkarna blivit allt bättre på jobba miljösmart och redovisa sitt miljöarbete, men som kund kan det ändå vara svårt att få grepp om vilka val som är bäst för klimatet och miljön. 

Tre tips för ett mer klimatsmart husköp

  • Jämför rätt faktorer
    Det är två faktorer som påverkar hur klimatsmarta ett hus är: dels energiåtgång och materialval vid produktionen, inklusive transporter, dels husets löpande energiförbrukning. Oftast blir det enklare att jämföra olika hustillverkare ur ett miljöperspektiv om man tittar på dessa två delar separat.
  • Välj klimatsmart byggmaterial 
    Trä är en förnybar energikälla som binder koldioxid - och är därför trähus ofta ett bra miljöval, särskilt om träet kommer från skogar som brukats på ett ansvarsfullt och miljömässigt bra sätt. Hus av betong kräver mer energi och genererar mer utsläpp i produktionen, men å andra sidan kan betonghus lagra värme effektivt, vilket kan ge huset en lägre energiförbrukning.   
  • Kolla upp hållbarhetsredovisningar
    Förutom byggmaterial påverkar även transporter och produktionsmetoder hur miljösmarta byggen är. Större hustillverkare redovisar sitt hållbarhetsarbete årligen i sin hållbarhetsredovisning eller hållbarhetsrapport - genom att ta del av dessa får du en uppfattning om hur företagen jobbar med miljö- och hållbarhetsfrågor i alla led.

    Här kan du läsa mer om hur Älvsbyhus jobbar med smarta miljöval för sina hus

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan