Hoppa till innehåll

Intervju: Birgitta Lindvall Wiik

Fotograf: Petra Älvstrand

Hemma hos

Altanen – ett favoritrum året om

En glasad altan som går i samma stil som övriga hemmet upplevs knappt som ett uterum hemma hos Jane Gotthold Norell.

I familjens 25 kvadrat stora uterum får både soffgrupp, vitrinskåp och matgrupp rum och möblemanget står på plats året om.

– Jag tycker att det är fint när den glasade altanen blir en del av boytan, säger Jane och berättar att utrymmet från början var en vanlig altan, innan sidorna glasades. Altanens befintliga trallgolv och tak har isolerats. 

Inred din glasade altan i samma stil som hemmet. Då känns den som en förlängning av huset.

På det befintliga trallgolvet har familjen lagt markisolering, golvspånskiva och till sist ett klickgolv. Någon fast värmekälla finns inte.

– Under vintern värmer vi vårt uterum med gasolvärmare, så att vi kan njuta av det extra utrymmet även när det är kallt ute. På sommaren kan vi öppna upp de glasade partierna så att vi får in kvällssolen. Vi tillbringar jättemycket tid här, det har blivit ett favoritrum, säger hon.

När Jane inreder gör hon det gärna med ”extra allt” och även om grundmöblemanget är detsamma året om så förändras inredningen med årstiderna. Sommarens palmer och färgstarka orientaliska touch byts till vintern ut mot en vit och krispig frostkänsla. Mängder av lurviga skinn ger värme och ljusslingor som Jane draperat på flera ställen i rummet skapar under mörka kvällar ett magiskt sken i uterummet.

Janes bästa tips är att ta uterummet på allvar. Ställ inte dit gamla trädgårdsmöbler, utan möblera det som vilken annan boyta som helst. Då kommer ni att vilja nyttja det extra utrymmet fullt ut!

Även om uterummet ganska snabbt värms upp med hjälp av en portabel gasolvärmare kan det vara gott med värmande soppa och dryck.
I familjen Norell-Gottholds uterum finns plats för både matgäster och soffmys. Här dukar Jane gärna upp till fest, både sommar och vinter.

Janes tips för din inglasade altan

  • Skapa en bra bas med möbler, tänk på att färg och material ska tåla sol och blekning.
  • Tänk på vad du vill ha rummet till, vad ni ska göra i rummet. Vill du ha det för umgänge, soffhäng eller för middagar?
  • Ändra enkelt med textilier, byt kuddfodral, plädar, skinn beroende på årstid.
  • Flytta runt dina inredningsdetaljer, och rummet känns som nytt.
  • Belysning är viktig. Ställ fram lyktor och elektriska ljuskällor under vintern.
  • Sommarens gröna växter byts till naturens vackra grenar på vintern.
  • Skaffa en portabel och bra värmekälla. Vi har en portabel gasolkamin, det fungerar mycket bra.
  • Använd inte ditt uterum som förråd, då blir det för besvärligt att använda rummet.

Se mer av Janes inredning på hennes instagram @lyckligahem

Till flera av husmodellerna från Älvsbyhus kan du välja till en gavelaltan på ena gaveln. Det blir en härlig plats att umgås på och skapar extra utrymme utomhus. Med en gavelbalkong får du också en mysig oas på övervåningen.  

Beställ katalog