Hoppa till innehåll

Intervju: Birgitta Lindvall Wiik

Fotograf: Victoria Skoglund och Lena Granefelt

Experten tipsar

Drömmen - ett växthus med fikonträd

Vem: Victoria Skoglund
Gör:
Trädgårdsmästare Zetas trädgård. www.zetas.se.
Ålder: 48 år.
Familj: Sambo Johan och två söner. Två katter, Sigge och Svante.
Bor: Strax utanför Stockholm, i ett litet hus vid sjön Orlången.
Aktuell med boken: Min trädgård vid sjön: minnen, drömmar och inspiration (Finsmakarens trädgård). Läs mer om boken här.

När väcktes ditt trädgårdsintresse?
– Mitt intresse för det gröna livet väcktes relativt sent. Jag utbildade mig till undersköterska med mål att bli barnmorska. I tjugoårsåldern började jag arbeta extra på Zetas trädgård och kände omedelbart att jag var i mitt rätta element. 

Hur såg din barndoms trädgård ut?
– Jag tillbringade somrarna på en ö i Åbolands skärgård. Där blommade smultronshersmin, borstnejlikor och fingerborgsblommor som har varit betydelsefulla för mig även i vuxen ålder. Min farmor odlade mycket ätbart som sallad, morötter och potatis. Köksträdgården var central och vi var i stort sett självhushållande. Komposten var trädgårdens hjärta, gud nåde den som slängde något fel som kunde få gå tillbaka till jorden! Att delta i det naturliga kretsloppet är idag en självklarhet för mig.

Om du bara får välja en blomma så blir det?
– Svår fråga. Det beror lite på årstid. Men tidigt på våren är det kungsängslilja med sin rutiga, sirliga enkelhet får mitt hjärta att slå extra slag.

Vad har du för trädgårdsplaner i sommar?
– Jag hoppas att få bygglov för ett växthus. Om drömmen går i uppfyllelse önskar jag mig citrus- och fikonträd, klättrande blyblommor och kanske ett knotigt olivträd. Det är lättare att odla tomater och basilika i växthus än på friland. Kanske blir jag ägare till egenodlade meloner också.

Ditt allra bästa trädgårdstips till den som ska anlägga en helt ny trädgård?
– Utgå från de naturliga förutsättningar platsen bjuder på. Är läget skuggigt eller fuktigt bör man beakta det. Likaså en solig, karg och bergig plats. Det går att skapa en vacker trädgård överallt. Ta hjälp av en trädgårdsdesigner eller landskapsarkitekt för att skapa en god grund. Det är välinvesterade pengar. Se till att odla jorden i första hand. Grundarbetet är det allra viktigaste. Utan god, frisk och näringsrik jord får man inte växterna att trivas. 

Perukbuske, trebladspira och svart iris blev en oslagbar komposition

Ibland blir en komposition mer än storslagen! Lyckan när växter gifter sig med varandra är som att vara med i ett kärleksfullt bröllop i flera veckor. Även om inte färgerna är lika varandra så finns det en nyans av rött i trebladspirans blomma som blir en otroligt vacker kontrast till perukbusken.

Fest blir det hemma hos mig när trebladspiran, Gillenia trifoliata och den svarta amerikanska irisen,  Iris germanica ’Hello Darkness’ blommade intill perukbusken Cotinus ’Grace’ i juni.Det är som ett vitt ymnigt snöfall bland röda blad. Den svarta irisen står stadigt i sin svarta kostym bland det romantiska. Intill växer havtorn klippta till strikta klot och buxbom. De tonar ner det vilda och blir en fin kontrast till det busiga. Som fyllnadsväxt har jag satt kantnepeta Nepeta x fassenii ’Kit Cat’ som är en lågvuxen sort. Vår katt Sigge ligger ofta i detta blå hav och är yr av den mintaktiga doften.

Trebladspira, Gillenia trifoliata
Jag tycker om den skirhet som blommorna bjuder på, samtidigt som det också är en robust och tålig växt. Den blir 40-70 cm hög och blommar juli-aug. Jag klipper ner dem till hälften efter blomningen. Är sensommaren varm så blommar den om med ett svagt flor. Min erfarenhet är att den blir som finast om jorden är lite lätt fuktig och platsen solig. Kan odlas i hela landet i skyddade lägen och är rådjurssäker. 

Perukbuske, Cotinus Grace
Det här är en buske som ger mycket tyngd i min rabatt med sitt robusta växtsätt.  Den kan bli uppemot 3-4 meter hög och brukar få plymliknande rosa plymer i augusti. Jag brukar beskära den tidigt på våren i samband med bladutspringet. Jag vill inte att den ska bli för stor där den står nu. Den är känslig för uttorkning de första åren, men tycker den blir mer torktålig ju äldre den blir. Den är härdig i zon 3 ( 4 ).

Kronärtskocka och chokladblomma i oväntad harmoni

En av mina mest oväntade, lyckade planteringar var när kronärtskockan och chokladblomman hamnade i samma ekfat. Skockans silvriga, taggiga stora blad i kontrast mot chokladblommans sammetsröda enkelhet blev en sparsmakad elegant och spännande kombination. Jag skördar inte skockorna utan har dem hela sommaren för sitt vackra uttryck. Under sommaren vattnar jag sparsamt. Har märkt att chokladblommor blir gängliga om de får för mycket vatten. I september fick kronärtskockan små, svarta löss och jag klippte ner dem helt och hållet.  Chokladblomman fick ta egen majestätisk plats i fatet. Jag övervintrar dem i ett kallt mörkt garage där det kan bli några minusgrader. Jag vattnar ingenting på vintern. I slutet på mars tar jag fram dem. Klipper ner och jordförbättrar med kompost. Efter bara några veckor vaknar de till nytt liv och vårfull kraft.

Utdrag ur boken Min trädgård vid sjön : minnen, drömmar och inspiration.

Läs mer om boken och beställ den här.

Beställ katalog