Hoppa till innehåll

Intervju: Birgitta Lindvall Wiik

Fotograf: Petra Älvstrand

Hemma hos

Här grillar familjen året om

En grillplats med en rejäl eldstad och bänkar med plats för många blir snabbt ett favoritställe i trädgården. Hos familjen Norell-Gotthold nyttjas grillplatsen året om och uppskattas extra mycket av familjens barn.

– Barnen brukar samla sina kompisar kring elden. De grillar korv och mashmallows och har det jättemysigt, säger Jane, som lagt ut renskinn på bänkarna som värmande sittunderlag.

Med renskinn på bänkarna och en flammande eld blir grillplatsen ett välkomnande hörn i trädgården även vintertid. Jane och den japanska spetsen Buddha laddar för grillfest med mashmallows.

En skärmvägg skapar lite av rumskänsla och ger ett visst insynsskydd.

Grillplatsen i trä, med bänkar runtom, fick Janes man Patrik i present när han fyllde 40, men den är uppskattad av hela familjen. Här samlas föräldrar och barn, och hit bjuder de gäster för att njuta av umgänge, vårvintersol och en bit mat.

Janes tips för grillplatsen

  • Bestäm vilken färg du vill ha på grillplatsen. Olja in träet eller måla med oljelasyr. Grillplatser i trä går också att tjära in eller behandla med järnvitriol.
  • Under vår grillplats har vi lagt markduk, stenmjöl och singelgrus i vitt och grått ovanpå. Träet håller längre när det inte står direkt på det fuktiga gräset och det blir inte lika brandfarligt. Det skapar också en tydlig rumskänsla när du har något under grillplatsen. Som en bonus slipper du trixa runt med gräsklippare.
  • Bor du i villakvarter är det bra med skärmväggar för att begränsa insyn, de skapar även en mysig rumskänsla.
  • Det är fint att dekorera en vägg med exempelvis ett älghorn.
  • Ha verktyg att grilla med tillgängligt. Bra att ha är exempelvis muurika, stekspade och grillpinnar.

Se alla bilder

Beställ katalog