Hoppa till innehåll

Intervju: Kajsa Wimmer

Fotograf: Rebecca Lundh

"Man bygger bara hus en gång i livet"

I natursköna Repisvaara, precis vid Dundrets fot i Gällivare bor familjen Kemi bestående av Emelie och Niklas samt döttrarna Wilja, 9 år och Malwa, 6 år.

Det första man slås av när man kliver in genom dörrarna är de öppna ytorna i kombination med den makalösa utsikten mot Dundret. Här har familjen bott sedan april i år och trivs otroligt bra, trots att flytten inte var av det vanligare slaget. Emelie och Niklas berättar om den unika situationen. 

– I Gällivare sker en stor samhällsomvandling. Kortfattat så påverkas samhället av gruvbrytningen i Malmberget där vi bodde tidigare och där går det inte att bo kvar när gruvbrytningen slukar marken underifrån, förklarar de och fortsätter:

– Från början visste vi inte om just vårt område var drabbat och fick först höra ryktesvägar att det kanske skulle bli så att vi var tvungna att flytta. Känslan av att inte veta om vi skulle få bo kvar var lite jobbig, men när vi väl fick beskedet så hade vi redan hunnit bearbeta tanken om flytt och faktiskt redan börjat spana på hus.

1,5-planshuset Åse

Valet föll på 1,5-planshuset Åse från Älvsbyhus. De stora och öppna ytorna i kombination med en fönsterlösning som tar vara på det allra mesta av utsikten samt övervåningen var det som lockade mest. Emelie och Niklas gjorde även en del tillval för att göra huset mer personligt.

– Vår tanke var att man bygger ju bara hus en gång i livet, och då vill vi bygga precis det hem som vi vill ha. Det ångrar vi inte en sekund, och vi är så nöjda att vi valde precis som vi gjort.

Stor och öppen planlösning

I den öppna planlösningen på nedre plan finns det gott om plats för umgänge. Med helglasade fönsterdörrar, låga fönster och dekorfönster får dagsljuset flöda fritt i huset.

– Vi ville ju ha ut så mycket av utsikten som möjligt. Det är dessutom extra fantastiskt på kvällarna när man ser belysningen från Dundret, förklarar Emelie.

På nedre plan har även Wilja och Malwa sina rum och flickorna berättar glädjefyllt om att det bästa med flytten var att få sina alldeles egna rum, då de delade rum i sitt förra hus.

kemi_10.pngI Malwas rum möts vi av enhörningar i alla färger och former.


I storasyster Wiljas rum är det gardiner som hänger i rundade takskenor från taket och matchande färger i dovt rosa och grått. Det är tydligt att inredning är ett stort intresse. 

– Jag ville att det skulle se ut lite som ett hotellrum, berättar hon stolt.

En rymlig övervåning

På övervåningen möts man även där av en stor och öppen planlösning. Takkupan och förhöjt väggliv gör att övervåningen får extra rymd och även här har man lyckats ta vara på utsikten på allra bästa sätt genom att placera takkupan mot Dundret.

– Vi valde att ha ytterligare ett vardagsrum på övre plan, det är verkligen toppen när barnen har vänner på besök och vill vara lite ifred, berättar Emelie.

På övre plan finns även Emelie och Niklas sovrum, som även det känns luftigt och genomtänkt.

Stor möjlighet att förändra

Man förstår att familjen trivs i sitt nya hem, trots omständigheterna och ovissheten kring flytten. När vi frågar Emelie om vilka tips hon vill ge till de som planerar att bygga nytt är hon snabb på att svara:

– Snåla inte med tillvalen. Visst ska man tänka över alla tillval, men vi ångrar inte ett enda. Möjligtvis hade vi tagit fler spotlights i fönstersmygarna, det ger verkligen ett så mysigt sken både från insidan och utsidan, säger hon och fortsätter.

– Sen kan jag verkligen rekommendera att man åker och besöker ett visningshus. Vi har många som kommit förbi och kollat på vårt hus och valt Älvsbyhus efter det, för att de blivit så imponerade.

Fakta

Här bor: Emelie och Niklas samt döttrarna Wilja, 9 år och Malwa, 6 år. 
Var: Området Repisvaara i Gällivare. 
Huset: 1,5-plansvillan Åse från Älvsbyhus. 
Instagram: Se familjens egna bilder på @emeliekemi

Beställ katalog