Hoppa till innehåll

Intervju: Birgitta Lindvall Wiik

Fotograf: Birgitta Groth

Experten tipsar

Planera gräsmattan på en gång

Redan när ditt nya hus bara finns på pappret är det dags att tänka på var du vill ha gräsytor, uppfarter och gångar.

– Det finns pengar att spara om du vid grovplaneringen kan tala om för traktorföraren var du tänkt så gräs eller ha trädgårdsgångar. De kräver olika underlag och förberedelser. Gör du rätt på en gång slipper du betala extra för ett till traktorbesök, säger trädgårdsdesignern Birgitta Groth.

Gräsmattan

Marken där en grön gräsmatta så småningom ska ligga behöver förberedas genom att den befintliga jorden luckras upp, den kan ha blivit hårt packad av maskiner som jobbat på tomten. Med en jordfräs får du en bra grund att bygga på.

15 centimeter ny, fräsch matjord är vad en frisk och frodig gräsmatta kräver. Välj en bra jord, undvik åkerjord som innehåller massor av ogräsfrön. Det enklaste är att beställa hem ett lastbilslass från en jordentreprenör.

Har du småbarn? Då kan det vara skönt om i alla fall en del av tomten blir klar så fort som möjligt, så att barnen kan röra sig fritt och du slipper vakta gräsmattan en hel sommar. Om du rullar ut en färdig gräsmatta är det fritt fram för hopp och lek efter bara två veckor.

När du väljer att så gräs bör du tänka på att det finns många olika sorters fröblandningar. Fundera på hur du vill använda din gräsmatta och välj det gräsfrö som passar bäst. Så gärna gräset sent på sommaren. Då kan du dra nytta av det fuktiga höstklimatet. Viktigt är ändå att vattna ordentligt de första veckorna. När det börjar spira i ljusgrönt får marken inte torka ut – då dör fröna.

Gödsla gräsmattan på våren – och gärna en gång till under sommaren. Då får du en tät och frisk gräsmatta som inte låter ogräset ta över. 

Klipp aldrig gräset när solen gassar som värst, passa på att göra det på morgnar och kvällar. Klipp inte mattan alltför kort. Gräsets näring sitter i de gröna stråna. Var rädd om dem.

 

Gångarna

Entrégången till ditt hus bör vara 120-150 centimeter bred. För att det ska kännas bekvämt ska två personer kunna gå i bredd, och du ska få plats med en matkasse i varje hand.

Var har du tänkt placera redskapsbod, odlingar, växthus, lekstuga och uteplatser? Dra streck på din tomtritning där du tror att ni kommer att gå mest. Det är där du ska placera gångarna.

Grusgångar och plattsatta gångar kräver, till skillnad från gräsmatteytor, ett stabilt packat underlag. Består din tomt av lerjord, eller pinnmo? Är det mest sand i marken? Beroende på markförhållandena kan du få gräva ur olika djupt och kanske fylla på med makadam och grus. Gångar inne i trädgården behöver inte vara lika breda som entrégången.

Det enklaste sättet att skapa en trädgårdsgång när du redan har en befintlig gräsmatta är att lägga ut skifferplattor där du vill ha gången. Låt plattorna ligga kvar 1-2 veckor. Då dör gräset under plattan. Nu kan du enkelt skära bort det döda gräset och fylla på med lite stenmjöl, innan du placerar tillbaka skifferplattorna. Nu har du en gång som är i samma nivå som gräsmattan och det är enkelt att köra över gången med gräsklipparen.

Tänk en gång extra innan du planerar din trädgård. Entrégången bör ha plats för två personer i bredd. Trädgårdsgångarna kan vara smalare. 

Beställ katalog