Hoppa till innehåll
Intervju: Kajsa Wimmer Fotograf: Anders Westergren
Villa Astrid

”Prisskillnaden att bygga nytt blev inte så stor”

Helene och Jonas hade letat hus på begagnatmarknaden ett bra tag när de fick ett bra erbjudande på sin bostadsrätt och blev tvungna att fatta snabba beslut. Tankarna på att bygga nytt hade smått börjat infinna sig och när de började räkna på renoveringskostnader insåg de att prisskillnaden inte skulle bli så stor om de valde att bygga med Älvsbyhus.

De började vrida och vända lite på tanken med ett Älvsbyhus. Helene drömde om en stor farstu och ett hus i New England-stil medan Jonas föll för villa Linnéa och tanken på att bygga till en vinkel själv. Men valet landade till slut på 1,5-planshuset Astrid då både gillade planlösningen och möjligheten att kunna inreda övervåningen själva. De har alltid känt att det är viktigt att få sätta sin egen prägel på huset:

– Att välja bort farstun och bygga en egen var det första valet vi tog, och huset gick i våra ögon från en fyra till en tia på direkten. Tanken var också att vi skulle byta panelen på huset och lägga liggande panel. Men när huset väl stod på plats så insåg vi att det var otroligt fint redan, så vi är nöjda och slapp dessutom det extra jobbet.

Interiört har de gjort en hel del ändringar själv under tiden de bott i huset.

– Vi valde rätt mycket standardlösningar, för att vi visste att vi kommer att vilja göra om med tiden och sätta vår egna personlighet i huset, säger Helene. Älvsbyhus standardutförande ger en väldigt bra grund, och man behöver inte känna någon stress över att göra allting klart direkt. Till exempel så valde vi standardkök, standardbadrum och vita tapeter överallt för att känna efter, bo in huset och förändra sen.

Idag har de bytt ut köksluckorna samt satt in egen badrumskommod och spegel i badrummet, små förändringar som gör stor skillnad.

Övervåningen väntade de ett tag med, men att inreda övervåningen på egen hand är ingenting de ångrar och när de väl satte igång så gick det ganska smidigt.

– Det är ett jobb som de flesta klarar själva, bara man inte har för bråttom. Prismässigt blir det ju betydligt bättre och det finns mycket pengar att spara, säger Jonas.

– Vi ville ha takbjälkarna synliga vilket gav lite extra jobb, men det var helt klart värt slitet! Hela övervåningen får en helt annan rymd och vårt sovrum känns luftigt och stort. Vi valde dessutom att montera in takfönster för att få ytterligare ljusinsläpp, och vi är positivt överraskade över hur mycket ljus det ger inte bara på övervåningen men även neråt i huset. 

– Jag älskar vår övervåning, och framför allt vårt sovrum som känns stort och luftigt.

Sonen Alexander älskar djur och har fått djungeltema medan dottern Olivias rum är rosa och drömmigt.

Nu har familjen bott i huset i tre år och är mer än nöjda med allt från byggprocessen till monteringen och trivs toppen i sitt Villa Astrid.

– Det enda ja gångrar är att vi inte valde extrafönstret i köket, samt inbyggnadspaketet! Jag saknar mikropopcorn, avslutar Jonas.

Helene och Jonas tips till dig som vill bygga nytt

  • Gör de tillval som känns viktiga för er och tänk på att man alltid kan sätta sin egen prägel.
  • Börja smått, bo in er och känn av atmosfären i huset och ändra pö om pö.
  • Tänk på att ett hus alltid behöver omvårdnad, oavsett om det är nytt eller gammalt.

Fakta

Här bor: Helene, 38, innesäljare/ekonom, Jonas, 39, skadereglerare och barnen Alexander, 9 och Olivia, 4.
Var: Karlstad
Huset: 1,5-planshuset Astrid
Instagram: vitahusetpahornet
YouTube: Se Helene och Jonas berätta om sin upplevelse

Dela artikeln

Beställ katalog