Hoppa till innehåll

Experten tipsar

Så slipper du stressen i trädgården

Vår och hög tid att börja ta hand om trädgården.
Trädgårdsdesignern Birgitta Groth tipsar om vad du redan nu bör tänka på. 

Sverige är verkligen ett avlångt land. I Skåne gräver och planterar man sedan ett par veckor tillbaka och uppe i norr är snön fortfarande djup.
Detta till trots, är det hög tid att börja planera sin trädgård. 

- Oavsett om det handlar om att bygga ny altan, lägga sten, göra ett trädgårdsland eller en helt ny trädgård, är det viktigt att verkligen tänka igenom sommarens planerade jobb. Det är vanligt att man inte vaknar upp förrän all snö är borta och det börjar vara varmt. Då blir det ofta lite panikartat. När värmen väl kommer går det väldigt fort, konstaterar Birgitta Groth som jobbar som trädgårdsdesigner på det egna företaget Blad i norr.

Vad ska man då göra för att inte hamna i det där stressade läget? Enligt Birgitta gäller det främst att se till att du har det material du behöver för ditt projekt i tid.
- Vissa saker måste du beställa i tid. Vill du ha en speciell sten så kanske du måste tänka på det redan under hösten. Större träd och buskar måste oftast bokas redan i februari-mars. Efter det kan de finaste exemplaren redan vara planterade i södra Sverige.
- Det vanligaste är också att många hör av sig ungefär vid samma tid för rådgivning - och då blir det väntetider. Behöver du hjälp med anläggandet så gäller det att höra av sig i god tid till entreprenören. 

Nu kanske trädgårdsarbetet mest känns som ytterligare ett stressmoment i vår allt mer tidspressade vardag. Men så är inte fallet. Birgitta ser ett ökat trädgårdsintresse – och en ökad medvetenhet om alla de parametrar vi bör tänka på.
- Vi har absolut blivit mer medvetna. Till exempel om att vi även i norr kan ha fina trädgårdar, att det bara krävs att vi väljer växtmaterial som klarar kylan.

Birgittas tips för att slippa trädgårdsstressen

  • Beställ det material du behöver för ditt trädgårdsprojekt i god tid – alltså innan snön har smält.
  • Vill du ha rådgivning eller hjälp med anläggandet gäller det även här att vara ute i tid.
  • Planerar du att så dina frön själv? Kontrollera noga när fröna rekommenderas att sås och införskaffa dessa så du har dem i god tid för datumet. 
Beställ katalog