Hoppa till innehåll

Intervju: Mariana Vnuk

Fotograf: Petra Älvstrand

Hemma hos

Stilrent hem med gemenskapen i fokus

Den öppna planlösningen och smidiga byggprocessen gjorde att Frida och Jim valde Älvsbyhus.
Smart Living hälsar på i ett stilrent hem där grå toner och mässingdetaljer går som en röd tråd genom huset. 

Det första som möter oss i dörren till den nybyggda enplansvillan är två nyfikna pojkar. Liam, 6, och Texas, snart 2, visar oss gladeligen in. Hack i häl kommer mamma Frida som konstaterar att husdrömmarna äntligen besannats.
Efter att ha bott i två olika hus, flyttade paret till en lägenhet i väntan på att hitta drömhuset. Och de letade och letade – utan resultat.
- Till slut började vi titta på att kanske bygga själva men priserna drog iväg. Det visade sig att Älvsbyhus var det mest prisvärda och dessutom behövde vi nästan inte göra någonting själva, säger Frida och fortsätter:
- Väljer man att bygga själv innebär det en himla massa ansvar och också väldigt många val. Med Älvsbyhus gick det väldigt smidigt och att det inte skulle göras oändligt med val var skönt. 

I köket har Liam med stor företagsamhet tagit fram en pall för att nå hyllan där saften står. Till både sig själv och sin bror har han snart fixat två glas saft.

Prästgärdan i centrala Älvsbyn är ett barnfamiljstätt område. Sista delen av gatan där familjen Dahlberg/Johansson bor har bara några år på nacken och de flesta av nybyggena är signerade Älvsbyhus.

För Frida och Jim föll valet ganska snabbt på Tyr (numera Linnéa). Mycket på grund av den öppna planlösningen.
- Jag gillade tanken på att kunna stå och laga mat och samtidigt ha koll på barnen. Dessutom var huset lagom stort för vår familj.
- Om man har kalas så kan en del av sällskapet sitta i köket och några i vardagsrummet, och man har fortfarande en gemenskap. I julas dukade jag upp ett långbord för 17 personer här i vardagsrummet. Det var väldigt mysigt, säger Frida.  

Redan innan huset fanns på plats, bubblade inredningsidéerna hos Frida. Hon hämtade inspiration från bloggar och sociala medier – och kunde börja verkställa sina planer så fort de fick nycklarna.
- Jag gillar den stilrena, skandinaviska stilen. Med detaljer i mässing och marmor. Jag föredrar det ljusa och väljer pasteller före starkare färger. 

Husets samtliga rum går i vitt med nyanser av grått som en röd tråd. De omsorgsfullt valda detaljerna går i silver och mässing i såväl kök, vardagsrum, sovrum och toaletter.

Till sommaren har familjen bott i sitt nya hus i ett år och nästa projekt är uteplatsen.
- Just nu håller vi på att bygga ett garage och tanken är att vi ska hinna så en gräsmatta och bygga en altan den här sommaren. Nästa sommar blir det plantering av buskar och kanske ett jordgubbsland, säger Frida och Liam fyller i:
- Och så ska vi bygga en trappa ned till skogen! 

Fridas tips till dig som går i husdrömmar

* Överväg nyckelfärdigt! Det går fort och kräver väldigt lite av dig som husköpare.

* Hitta din egen stil när det kommer till inredning. För att undvika ett plottrigt intryck, välj en röd tråd som går genom husets alla rum.

* Stressa inte fram stilen. Vänta hellre med att köpa möbler eller inredningsdetaljer tills du hittar det du verkligen vill ha.

 

 

Fakta

Här bor: Frida Dahlberg, 25, Jim Johansson, 28, barnen Liam, 6, och Texas, 2.
Var: På Prästgärdan i Älvsbyn.
Gör: Frida är undersköterska inom äldreomsorgen, Jim snickare.
Huset: 1-plansvillan Tyr från Älvsbyhus. Finns numer i den uppdaterade versionen Linnéa. 
Kuriosa: På Fridas Instagramkonto @interiorbyfrida91 hittar du mer inspiration. 

Beställ katalog