Hoppa till innehåll

Älvsbyhus engagerar ungdomar i miljöfrågan

I oktober prisades vi med Norrbottens miljöpris och gjorde valet att skänka vinstsumman på 50 000 kronor till ett spännande miljöprojekt. Till hjälp bad man allmänheten lämna förslag på intressanta miljöprojekt, som landade i en tävling för elever i årskurs åtta och nio med fokus på just miljön.

Elever i årskurs 8 och 9 har under ett par månader fått arbeta och jobba fram intressanta och genomförbara miljöprojekt för att sedan presentera för en jury på Älvsbyhus.

– Det är ju ungdomarna som är vår framtid och att låta dem få arbeta med ett skarpt miljöprojekt som faktiskt kan bli verklighet kändes som helt rätt val, säger Jennifer Johansson, marknadschef Älvsbyhus.

Malin Johansson, lärare på Vidselsskolan berättar hur engagemanget varit högt hos eleverna.

– Att få se eleverna vara så engagerade och så drivna är väldigt kul att se. De har verkligen jobbat hårt under de här veckorna, förklarar hon.

Förra veckan redovisades de olika förslagen av eleverna för en jury på Älvsbyhus. Bland förslagen som presenterades fanns bland annat elcyklar, dieselfilter och minskande av matsvinn.   

– Det märks att de tagit det här på allvar, och många av idéerna som vi fått lyssna på är riktigt bra, genomtänkta och genomförbara. Vi är verkligen imponerade, säger Jennifer Johansson, marknadschef på Älvsbyhus.

Det vinnande bidraget

Beslutet att låta ungdomarna i Älvsbyn ta ställning i frågan visade sig vara en lyckad satsning.

Det vinnande bidraget på Vidselsskolan togs fram av projektledarna och eleverna Maj, Tilde, Elsa och Lovisa. Deras förslag på en miljö- och aktivitetsdag vann med nomineringen:

Med en väl genomförd och genomarbetad presentation, där man tydligt kunde se att projektidén var realistisk, genomförbar och aktuell i tiden, har gruppen tagit fram en idé som vi på Älvsbyhus tror kommer ge mest medvetenhet till Norrbottens invånare och vår framtid – barnen.

Med 50 000 kronor i vinstpott planeras nu en aktivitetsdag med fokus på miljön som kommer att hållas i Älvsbyn vid Lomtjärnsparken under våren, enligt projektplanerarnas planer.

Älvsbyhus fick en roll i ”Jägarna”

I tv-aktuella tv-serien ”Jägarna” spelar ett drömhus från Älvsbyhus en viktig roll. Det unga paret som handlingen cirklar kring ska sätta bo.

Läs mer
Beställ katalog