Hoppa till innehåll

Statsminister Stefan Löfven besöker Älvsbyhus

Sveriges statsminister Stefan Löfven gjorde i dag ett besök hos Sveriges största husleverantör - Älvsbyhus. På dagordningen fanns bland annat hållbarhet, byggande i trä och bostadspolitik.

Älvsbyhusfabriken badar i solsken och håller lördagsöppet för att ta emot besök av Sveriges statsminister Stefan Löfven. Ett Älvsbyhus byggs av gran som växer i regionen och allt timmer som används levereras av Sveaskog.

- Vi kan stolt säga till våra kunder att vi vet vart ditt hus växte upp, säger Kent Johansson vd Älvsbyhus. Vi bygger med en förnyelsebar råvara – trä.

Med ett eget sågverk har Älvsbyhus full kontroll på råvaran från timmerleverans från Sveaskog till färdiga hus. De tar tillvara på biprodukterna genom att till exempel via Älvsbyns fjärrvärmeverk värma upp hela husfabriken i Älvsbyn. Och allt cellulosaflis går sedan till massaindustrin, vilket gör Älvsbyhus till ett bra exempel på ett hållbart företagande.

Kent Johansson visar fabriken och berättar om de stegrade energikraven som gjort att man sedan starten kontinuerligt utvecklat byggprocessen och husmodellerna för att idag ha ett av Sveriges modernaste och mest energisnåla hus. 

Men trots låga räntor och bostadsbrist så dalar nu försäljningssiffrorna bland flera av småhustillverkarna. Prognosen från branschorganisationen TMF är 9500 påbörjade småhus i år vilket är en minskning från fjolåret.

– Vi bedömer att det i mångt och mycket är finansieringen som skärpts till under senare år och hoppas på att statsminister Stefan Löfven ska titta närmare på lånesituationen för de som vill bygga nytt. Vårt förslag är att en kund som bygger upp till 130 m² och lyckas hålla kostnaderna under 14 000 kr/m² ska erbjudas full belåning samt valfri amorteringstakt, säger Kent Johansson.

- Ett bra besök som både handlat om vad som behöver göras för att öka möjligheter för småhusbranschen att växa och för folk att bygga nytt. Men även en inblick i hur det lilla samhället får ta del av ett framgångsrikt hållbart företagande med återinvesteringar på orten, säger statsminister Stefan Löfven.

Läs mer om Älvsbyhus byggprocess här!

Älvsbyhus sponsrar Marsexpedition

Idag kan vi avslöja att Älvsbyhus går in som ny storsponsor inför den första bemannade Marsexpeditionen 2030. Självklart vill vi bli den största småhustillverkaren med de nöjdaste kunderna* även på Mars. De tio första Älvsbyhusen lämnar jorden samtidigt med astronauterna i den första bemannade Marsexpeditionen någonsin.

Läs mer
Beställ katalog