Hoppa till innehåll

Historia

Göran och Gunnar Johansson startade 1944 Norrfjärdens Träförädling, med inriktning på färdiga inredningar. I mitten av 1950-talet utvecklades verksamheten - idén var lika enkel som genial - att producera hus i moduler som färdigställs inomhus.

Efter flera års planering och närmare ett års utvecklingsarbete kunde det första Älvsbyhuset ställas på plats i Älvsbyn 1960. Den första monteringen rönte stor uppmärksamhet i dåtidens tidningar. Både för modulmetoden och för det mycket förmånliga priset.

Under 1970- och 1980-talen växte produktionen men det var först 2001 som årsproduktionen gick över tusen hus. Under hela 2000-talet har Älvsbyhus varit den ledande trähustillverkaren i Sverige.

Älvsbyhus har under åren tilldelats många olika diplom och utmärkelser:

Årets Hållbar utveckling, 2016

”Företaget har alltid arbetat miljömedvetet men aldrig tänkt på saken i de banorna, utan mest sett sitt närproducerade koncept som en självklarhet”.

Årets Företag i Norrbotten, 2014

Företagarna Norrbotten har utsett Älvsbyhus till årets företagare i Norrbotten 2014!

Motiveringen löd:

"Med sitt ledarskap har de drivit ett företag som står stabilt och levererar resultat i hård konkurrens och vid svår lågkonjunktur. De har med eget koncept tillverkat villor till lägsta pris och anpassat företaget efter samhällets behov av en effektiv kommunikation.

I dag har bolaget fyra fabriker, tre i Sverige och en i Finland. Älvsbyhus har, i tre generationer, visat sin styrka både i med- och motgång. Ett viktigt företag i ett litet samhälle".

Årets Företagare i Älvsbyn, 2013

En jury bestående av representanter från Älvsby köpmannaförening, Företagarna Älvsbyn, LRF Älvsbyn samt Älvsbyns kommun har enats om att premiera Kent & Stefan Johansson, Älvsbyhus AB som Årets Företagare i Älvsbyn 2013.

"Med sitt ledarskap har de drivit ett företag som står stabilt och levererar resultat i hård konkurrens och vid svår lågkonjunktur. Dessutom har de anpassat företaget efter samhällets behov av en effektiv kommunikation."

Årets Senior, 2013

"Donald Johansson har premierats den hedrande titeln Årets Senior i Älvsbyns näringsliv. Som person har han utvecklat Älvsbyhus till ett företag med en tydlig företagskultur. Genom sitt ledarskap har han vunnit respekt i såväl Älvsbyn, Norrbotten som i Norden. Dessutom har han med sina kunskaper och engagemang varit en stor tillgång till Älvsbyns utveckling via sitt arbete i företagar- och idrottsföreningar."

Norrlandsbjörnen, 2001

"Älvsbyhus VD Donald Johansson har tilldelats Norrlandsförbundets utmärkelse Norrlandsbjörnen för förtjänstfulla insatser inom samhälls- och näringslivet."

Årets entreprenör, 2000

"Donald Johansson utses till årets entreprenör i Norrbotten. En synnerligen handlingskraftig och mycket uthållig entreprenör med visioner och blick för tillväxtmöjligheter som skapat ett lysande ekonomiskt utfall, genom en konsekvent genomförd affärsstrategi i en mogen bransch, var juryns enhälliga utslag."

Med segern gick Donald vidare till riksfinal i Göteborg där han segrade i kategorin bästa uthållighet och handlingskraft.

Stora Byggpriset, 1996

Norrbottens Byggmästareförening tilldelar Donald Johansson Stora Byggpriset för att han lyckats föra fram Älvsbyhus till positionen som det största och marknadsledande småhusföretaget i Sverige. Priset vill också förmedla den uppskattning branschen känner för Donald Johanssons engagemang och klokskap som arbetsgivare och branschföreträdare i samhällsdebatten.

Årets Företagare, 1991

"Donald Johansson har genom sitt hängivna ledarskap fört fram Älvsbyhus till Sveriges mest välskötta och lönsamma träindustri."

11 december 1991, Lukas Bonnier

Årets småföretagare, 1988

Kungliga patriotiska Sällskapet delade ut medalj i guld för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv.

Årets småföretagare, 1984

Donald Johansson har belönats med Årets småföretagare av SHIO.

Beställ katalog