Hoppa till innehåll

Motionsflit i centrum för slitstark medarbetare

Cirkelträning, skidåkning, löpning och boxning. Det handlar om en slitstark medarbetare.
– Det gäller att hålla igång kroppen, skrattar Gunvor Johansson, som 2014 kunde summera 40 arbetsår vid Älvsbyhus. Och fler lär det bli innan det fria pensionärslivet aktualiseras.

Det är en vältränad medarbetare som hälsar välkommen till denna intervju inför företagets 70-årsjubileum. Själv hälsades Gunvor välkommen till Älvsbyhus redan 1974.
– Efter treårigt ekonomigymnasium vid Strömbackaskolan i Piteå blev jag erbjuden tre jobb. Valet föll på Älvsbyhus, berättar Gunvor som aldrig haft anledning att ångra det beslutet.
– Bernt Johansson, som då var företagets kamrer, var faktiskt så generös att jag fick reseersättning i samband med anställningsintervjun. Bernt tyckte att jag kört långt, det var 13 mil enkel väg.

Gunvor fick direkt kasta sig in i företagets ekonomifrågor. Och det var bredd på jobbet med ett flöde av sysslor som numera sköts på avdelningsnivå. Kapnotekort som idag sköts av teknikavdelningen, sammanräkning av ackordkort/dagtidskort som idag sköts av arbetsledare, utskick av kallelser till kunder gällande besiktning.
– Eftersom vi var mindre personal så fick man hoppa in och lära sig många olika arbetsuppgifter, där det behövdes förstärkning. Man fick en bred kompetens.
– Men det har jag nytta av idag, konstaterar Gunvor när hon tittar i backspegeln. Jag kan exempelvis identifiera gamla händelser av olika slag när en fråga dyker upp. Får ofta frågor även om det inte gäller ekonomiavdelningen.

Fyra decennier rymmer naturligtvis mängder av minnesbilder. Dit hör bland andra när den första datorn installerades. Det var ett spännande ögonblick för personalen. Datorn var avsedd att förenkla ekonomirutiner, och användes gemensamt av ett fåtal personer.
Man styrde den rutin man skulle köra med en ”hålremsa” och denna körde man genom en läsare.
– Någon särskild utbildning för att använda datorn fick vi inte. Vi lärde oss allt eftersom, berättar Gunvor som också minns när det första ordbehandlingsprogrammet gjorde entré.

Det innebar en ny dimension i arbetslivet. Slitna skrivmaskiner och tippex blev successivt ersatta av nya hjälpmedel i kontorsarbetet.
– En fascinerande förändring! Tänk vilken resa jag har varit med om, menar Gunvor som alltid har applåderat förbättringen av arbetsrutiner och möjligheten att lära sig nya saker. Det är alltid intressant att få lära sig något nytt.

Gunvor är en av halvdussinet medarbetare vid företagets ekonomiavdelning. Ett sammansvetsat och stabilt gäng. På Gunvors bord ligger bland annat kundfakturering, leverantörsbetalningar (alla berörda länder), tullhandlingar för export/import, kundkontakter och kontakter med entreprenörer.
– Jag har ett trevligt jobb, ett jobb som aldrig blir enformigt. Det är omväxling hela tiden, säger den slitstarka medarbetaren som hittade sin Gunnar efter flytten till Älvsbyn i mitten av 1970-talet. Han var anställd av Lundquist Måleri, en underentreprenör till Älvsbyhus.

Det blev kärlek, husbygge och två barn.
– Vi byggde ett Älvsbyhus på det nya området Västermalm 1977. Det blev en 122:a med dubbelgarage och tegel och i det huset bor vi fortfarande.
– Men det var pirrigt. Jag var bara 22 år och vi tänkte: Har vi verkligen råd att bygga ett hus.

Det hela ordnade sig, precis som för andra med likande funderingar kring husekonomi.

Gunvor har idag avancerat till en ålder av 59 år. Guldklocka fick hon för åtskilliga år sedan.
– Tänk, säger hon småleende, jag var inte mer än 44 år när jag fick guldklockan.

Därmed är hon en av medlemmarna i företagets guldklubb, som varje år träffas under gemytliga former med festmiddag och underhållning. Företaget bjuder generöst på hela kalaset. De som blivit pensionärer hamnar i en klubb som heter Veteranklubben, och de har en egen kassa att förvalta. Veteranerna träffas ett antal gånger varje år, umgås och pratar gamla minnen.
– Jag tycker det är storartat hur Älvsbyhus tar hand om sina anställda. 

Under veckosluten åker hon och maken Gunnar ofta till hennes barndomshem som de övertagit efter hennes föräldrars död. Gården ligger i en by strax utan för Arvidsjaur. Där bjuds det uteliv och avkoppling i närmast obegränsad omfattning. Vårvintern är nästan den bästa tiden med skoterkörning och pimpelfiske. Skogspromenader och bärplockning är inte heller helt fel. 

På hemmaplan i Älvsbyn trimmas kroppen i cirkelträning måndag, boxning torsdag. Däremellan något skidpass vintertid, och löppass sommartid.
– Det gäller att hålla igång kroppen när man har ett stillasittande jobb för att undvika arbetsskador. Eller hur?! säger Gunvor med ett leende på läpparna och avslöjar därefter att hon har vunnit tre vandringspokaler i skidåkning 5 km vid koncernmästerskapet, ett vandringspris där man skulle ha tre segrar för att en få pokalen: alltså nio segrar på raken.
– Jag blev kallad Mästarnas mästarinna av dåvarande skribenten i Koncerntidningen.

Beställ katalog