Hoppa till innehåll

Intervju: Birgitta Lindvall Wiik

Fotograf: Petra Älvstrand

Hemma hos

Ett hus med många uttryck

Från shabby chic till sobert grått med trendiga mässingsinslag – familjen Carlsson-Lauris hus har genomgått en total makeover sedan det byggdes för 12 år sedan. Nu känns det helt nytt igen.

När familjen Carlsson-Lauri fick chansen att bygga ett nytt Älvsbyhus i Södra Sunderbyn, där de redan bodde, var de inte sena att ta den.

– I vårt förra villaområde fanns inga barn, men i nybyggarområdet kryllade det av lekkompisar till Melina och Noel som var små då. Här var rena Bullerbyidyllen, säger Örjan.

"Det var modernt då och vi gick all in för mormorsstilen. Vissa väggar kläddes in med vitmålad träpanel, jag inredde med trasmattor, spetstyger och gungstol."

Det är 12 år sedan Siv, Örjan och barnen flyttade in i sitt nya Höner, som från början hade en oinredd vind. 100 kvadrat räckte gott till en början för familjen. Barnen var så pass små att de gärna delade rum och Siv och Örjan valde att bygga efter vad plånboken medgav.

– Vi ville inte ta några stora lån för att inreda övervåningen. Vi ville ha råd att resa och göra annat kul. Därför sparade vi pengar och gjorde i ordning ytan allt eftersom, säger Siv, som är den som står för inredningsintresset i familjen.

Hon berättar att huset från början fick en lantlig stil som gick i vitt och shabby chic.

– Det var modernt då och vi gick all in för mormorsstilen. Vissa väggar kläddes in med vitmålad träpanel, jag inredde med trasmattor, spetstyger och gungstol, berättar Siv när hon visar runt i ett hem som under den senaste tiden totalt ändrat skepnad.

Den nya färgkombinationen i hemmet är grått och mässing, vilket blir tydligt redan i hallen. Väggarnas grå färg återkommer i elementskyddet som Örjan snickrat, för att kamouflera den vita värmekällan. Även stolen i hallen har målats med samma färg.

Klädhängaren, som består av vattenrör som sprejats i guldfärg och hänger ner från taket, är Sivs idé och en lösning hon är extra nöjd med. Ikeaskåp i trä får agera skoskåp.

– Behovet av förvaringsutrymmen har förändrats. Barnen har blivit tonåringar och tiden med overaller, galonisar och andra skrymmande plagg är över.

En annan effekt av att familjen förändrats är att barnens första gemensamma rum förvandlats till en lyxigt stor walk-in-closet med direktaccess från föräldrasovrummet. Den ursprungliga dörren från hallen är igenbyggd.

Från vardagsrummet, som har mysfaktorer som braskamin och plats för två generösa soffor, bjuder den öppna planlösningen på en direktkontakt med köket, som också nyligen uppdaterats. Grå köksskåp ackompanjeras av marmorliknande arbetsytor och mässingsdetaljer. Ett trärent bord tillför värme till inredningen och den grå skåpsfärgen tas upp i en mönstrad tapet som återkommer i vardagsrummet.

– Det var den öppna planlösningen som gjorde att valet av husmodell föll på Höner, säger Siv.

När övervåningens badrum blev klart för ett par år sedan var också barnens egen våning komplett. Nu huserar tonåringarna en trappa upp, där de har varsitt sovrum, ett allrum och ett helkaklat badrum.

Ett hem är en plats som ständigt är i förändring. I alla fall om du frågar Siv, som just nu klurar på hur allrummet kan få en uphottad makeover.

Fakta/vi tittar in hos

Familj: Siv Carlsson-Lauri, 44, butikschef, Örjan Lauri, 47, logistikchef, Melina, 19, Noel, 16.

Bor: I ett Älvsbyhus Höner i Södra Sunderbyn. Husets sex rum fördelar sig på 150 kvadrat. Tomten är 750 kvadrat.

Färgtips: Hallen är målad i en extra matt betonggrå nyans, S4005-R80B, från Nordsjö. Föräldrasovrummet har målats med den isländska kalkfärgen kalklitir i nyansen Lute Primo. Kalklitir en helmatt färg som finns i flera olika nyanser.

Beställ katalog