Hoppa till innehåll

Inreda och förnya sovrummet? Det här ska du tänka på!

Ett sovrum ska vara en avkopplande och harmonisk plats med mjuka former och lugna färger. Vi ger dig några tips på hur du kan tänka på när du inreder ditt sovrum.

Det första man behöver tänka på är kraftpositionen, att sängen ska vara placerad mot en vägg med fri sikt över dörrar och fönster. Det ger en bra grund och en trygghet i sovrummet. 

Bild: Ellos

1. Lugna och harmoniska färger

Dova färger i nyanser som blått, grönt, beige, dovrosa och grått hör hemma i sovrummet, på såväl väggar som inredningsdetaljer. Blått och grått ger en mer lugnande känsla medan grönt ger mer energi och förknippas med välmående och psykisk hälsa. Välj färger efter den känsla du vill uppnå. Men undvik skrikiga färger och mönster, som tvärtom kan skapa en inre stress.

2. Ta in naturen i inredningen

Välj gärna möbler och detaljer i naturmaterial. Naturens palett skapar värme och trygghet och är naturligt stresslindrande. Så välj trä- och naturmaterial och ta in gröna växter som förutom att skapa en ombonad känsla dessutom renar luften och ger mer syre. 

3. Välj tyger med omsorg

Tjocka och mysiga gardiner i dova färger samt mjuka, stora mattor eller till och heltäckningsmatta på golvet skapar en lugn och ombonad känsla i sovrummet. För att göra sängen mer inbjudande kan du välja kuddar i olika storlekar.

4. Belysning

Belysning är en viktigt del av sovrummet. Välj bordslampor som ger ett mysigt och inte för starkt sken och välj med fördel sänglampor som du kan rikta om du vill kunna läsa på kvällen. 

5. Dold förvaring

För att dölja stök men ändå kunna utnyttja förvaringsmöjligheter, välj dold förvaring framför öppen förvaring för att skapa ett mer fridfullt rum utan stök. 

 

Experterna rekommenderar även att sovrummet ska vara en teknikfri zon, så vill du ha en plats där du verkligen kan komma till ro - skippa tv:n på väggen och mobiltelefonen på nattduksbordet.

 

Lycka till!

Beställ katalog