Hoppa till innehåll

Intervju: Birgitta Lindvall Wiik

Fotograf: Peter Kroon

Hemma hos

Smart lösning gav gott om plats

Med inbyggda barnsängar och platsbyggda sittbänkar vann Evelina och Jimmy Älvsbyhus Facebook-tävling om finaste övervåningen. Barnfamiljen har bott fem år i sitt nya Höner och inredningsintresset har vuxit i takt med bygget.

Omgärdade av bok- och björkskog, bara tio minuter från centrala Kristianstad men ändå mitt i naturen, bor Evelina, Jimmy och barnen Hugo och Algot.

Hit flyttade de 2011 under buller och bång, då familjens förstfödde valde att komma i samma veva som flyttlasset gick.
– Om inte bygglovet dragit ut på tiden och om inte Hugo hade kommit tre veckor för tidigt så hade huset hunnit bli klart först, men det här är typiskt oss, skrattar Evelina och berättar att det brukar gå snabbt i den här familjen.
– Jag och Jimmy träffades 2010, året efter fick vi barn och hus och sedan dess har vi fått ännu ett barn, byggt vinden och börjat renovera nedervåningen.

Evelina säger att de valde många tillsvidare-lösningar på nedervåningen eftersom det var rätt kaotiskt när allt skedde på en gång. När det gäller övervåningen har Evelina och Jimmy å andra sidan haft gott om tid på sig att känna efter hur de vill ha det. De började bygga vindsvåningen efter tre år och nu återstår bara ett rum, som framöver ska förvandlas till en härlig spaavdelning.

Barnens rum är likadana, fast spegelvända. De har en inbyggd 105 centimeter bred säng, platsbyggd sittbänk och skrivbord. Hugos rum går i blått, Algots i grönt och de har en hemlig öppning mellan rummen.
– Vi har ett förhöjt väggliv i huset och det gav utrymme för inbyggda sängar. Lösningen ger pojkarna större golvyta för annat, säger Evelina och berättar att hon hämtade inspiration till sängbyggena från bilder på Instagram.

Vissa av stödbrädorna vid den förhöjda väggen fick ersättas av en limträbalk, något som en snickare hjälpte paret med. I övrigt har de gjort det mesta själva och övervåningen har blivit precis som de ville ha den. Även barnen är nöjda. ”Jag älskar mitt nya rum”, sa femårige Hugo och somnade nöjt den första natten en trappa upp.

Förutom de två barnrummen finns här också ett föräldrasovrum med härlig rymd och generös takhöjd, Evelina och Jimmy har valt att öppna taket ända upp till nocken.
Stödbrädorna vid det förhöjda vägglivet är synliga, och har fått ett nytt uttryck sedan de byggts på med bankade furuskivor som målats med utspädd grå färg. Färgen har gnuggats in med blöta, gamla lakan – en teknik för att skapa en lite ruff, laserad look.

Allrummet har blivit familjens naturliga samlingsplats, sedan tv:n fick flytta hit. En stor hörnsoffa med schäslong inbjuder till myskvällar.
Ett utrymme som också blivit klart under senare tid är toaletten, som har en vägghängd toastol och marockanskt kakel på golvet och ena väggen.

Näst på tur står alltså det sista rummet, det som ska bli en spaavdelning.
– Men vi väntar tills vi har sparat ihop pengar till det vi vill ha. Vi bestämde oss tidigt för att inte ha några nödlösningar på övervåningen. Det är jag jättenöjd med, då blir det ju precis som vi vill ha det.

Fakta

Här bor: Evelina Oxelgren, 29, Jimmy Hildinggren, 33, Hugo, 5 och Algot, 3.
Huset: Höner med alternativ planlösning och inredd övervåning, 6 rok.
Bostadsort: Kristianstad.
Aktuella som: Vinnare av Facebooksidans tävling om finaste övervåningen.
Evelinas blogg om huset: http://nouw.com/evelaajnn/category/blåvingemesen