Hoppa till innehåll

Sandra behandlar varje hus med respekt

Hon har husmodellen Torgrim som favorit och har redan bestämt sig för vilka tillval hon ska välja när det är dags att bygga drömhuset. Fabriksmontören Sandra är snabb som en vessla men utför sitt arbete med precision.

Intresset för att jobba som montör odlades när Sandra Myhrén praktiserade på Älvsbyhus fabrik i Vålberg för ett par år sedan. Detta då hon studerade en tre terminer lång yrkesutbildning inom träbearbetning.
– Jag tyckte det var lite för mycket finsnickeri i utbildningen och sökte mig därför till husindustrin och Älvsbyhus. I utbildningen ingick mycket praktik och jag trivdes så bra här på Älvsbyhus så jag valde att lägga all min praktik här, berättar Sandra.

Vad tyckte du var så roligt?
– Att man fick jobba med händerna och att arbetet aldrig blev tråkigt. Det var alltid något nytt att lära sig och tiden gick snabbt, förklarar Sandra.

Efter praktiken fick hon erbjudande om en tjänst som vikarie med uppgiften att montera trappor, samt sätta foder och spröjs på fönster. Idag, två år senare arbetar hon på stationen ytterväggar. Hennes arbetsuppgift är att bygga ytterväggar från insidan och utåt. Ett jobb som kräver att man som montör är snabb men noggrann.
– Alla montörer är beroende av varandra eftersom husen hela tiden skjuts framåt i takt med att de är klara så det är viktigt att man håller sina deadlines. Mitt mål är att hinna med väggarna för ett hus per dag, oftast klarar jag det, säger Sandra samtidigt som hon jobbar med spikpistolen i rask takt.

Mycket av Sandras arbete sker manuellt. Spikpistolen är hennes bästa vän och det går åt många spik för att bygga ett hus. Alla ytterväggarna byggs i små block och sätts sedan ihop av andra montörer. Ett standard Älvsbyhus om cirka 121 kvadratmeter innehåller 18 stycken väggblock.

Sandra börjar alltid med att läsa av ritningen och lägga ut de lodräta reglarna till väggblocket, om blocket innehåller ett fönster så lyfter hon i detta med en travers som hänger ifrån fabrikstaket. När alla reglar och eventuella fönster är på plats så lägger hon på en speciell plast som fungerar som en fuktspärr och efter det lägger hon ut de skivor som utgör insidan på huset. Allt detta spikas med spikmaskin för att spara tid och för att få ett noggrant utförande på spikningen. Alla dessa moment görs i en specialbyggd bänk som också vänder väggblocket (så att insidan läggs nedåt).
– Detta tycker jag är det roligaste momentet i att bygga ytterväggar just för att det är här som väggen börjar ta form och även att man måste använda både sina teoretiska och praktiska kunskaper. Sandra berättar att hon alltid tänker på att det är någons hus hon bygger. Varje hus behandlas därför med respekt och blir det fel, är det bara att göra om.
– Jag påminner mig själv dagligen att väggarna jag monterar tillhör någons hus. Att köpa hus är för många livets största affär. Det ska man alltid komma ihåg.

På frågan om det inte blir långtråkigt att montera väggar hela dagarna svarar hon att ingen ritning är den andre lik och hon ställs alltid inför nya utmaningar.
– Och sen utvecklar vi ju hela tiden produkterna. Bara på mina två år här så har det bland annat kommit in nya fönstermodeller, vi har ändrat placeringen på alla fönsterventiler och förstärkt ytterväggarna nertill samt upptill. Små ändringar som har stor betydelse.

Sandras tillval om hon själv får välja!

  • Vridfönster
  • Låga fönster i vardagsrummet
  • Helglasad fönsterdörr
  • Annat utförande på ytterdörren, med stort ljusinsläpp
  • Takkupa
  • Eluttag ovanför fönstren