Hoppa till innehåll

Energy Wall

30-gradig kyla och snöstorm tillhör vardagen för Älvsbyhus. För att klara allt strängare krav på energi­effektivitet har en helt ny väggkonstruktion utvecklats: Energy Wall.
– Den nya konstruktionen säkerställer att du får ett sunt och friskt hus med kanske marknadens mest avancerade och moderna yttervägg, säger Jens Sundström, teknisk chef, Älvsbyhus.

När Älvsbyhus satte sig vid ritbordet för att ta fram en helt ny linje hus gick vi in i väggen, bokstavligt talat. Vi utvecklade en helt ny väggkonstruktion, Energy Wall, som ska bära långt in i framtiden:

– Vår nya treskiktsvägg med över 300 millimeter isolering är en konstruktion som utvecklats för att klara de allra tuffaste och mest väderutsatta förhållandena för våra hus, konstaterar Jens Sundström, teknisk chef, Älvsbyhus och tillägger:

– Hållbarhetsfrågorna med energi- och resurshushållning har sedan tidigare varit ett viktigt område för oss, men med denna vägg så framtidssäkrar vi vår konstruktion för införandet av EU:s "Näranollenergidirektiv".

Väggen är utvecklad i Älvsbyhus tekniska SINTEF-godkännande TG2204 och följer deras krav på täthet och fuktsäkerhet, den så kallade "tvåstegsprincipen". Den utvändiga panelen, som är grundmålad från fabrik, följs av en rejäl luftning och ett spikläktssystem som också fungerar som klämning för vindskyddsduken.

Tätare hus ökar risken för fukt

En paradox är att ju tätare man bygger husen, desto kallare och fuktigare blir konstruktionen längst ut bakom panelen när nästan ingen spillvärme kommer ut. Tillsammans med det faktum att klimatförändringarna på många platser i Norden ger ett betydligt fuktigare klimat i dag, är det därför viktigt att fuktsäkra konstruktionens yttersta delar, något som svenska byggregler också kräver.

– Därför har vi skapat ett liggande utvändigt fuktsäkert "fasadskiveskikt" där vi använder värmebehandlat trä i kombination med Isover-isolering för att bryta köldbryggor och skydda konstruktionen. Detta skikt står också för utvändig lufttäthet och som extra fuktsäkerhet i den så kallade "tvåstegsprincipen". Då eventuell inträngande fukt som tar sig förbi ytterpanelen stoppas på utsidan av vindduken och kan torkas upp i vår väl tilltagna panelluftning, berättar Sundström.

Kärnan i väggen består av en 170 millimeters stolpe med solid isolering som når ända in till den möter ångspärren. Där har vi ett installationsskikt som ska möjliggöra invändig täthet med alla installationer på "rätt" sida om den ålderbeständiga, ångtäta byggfolien. 

– Detta gör att antalet genomgångar i tätskiktet blir minimerade. Tack vare vårt smarta standardiserade byggsätt med moduler som byggs färdiga i fabrik så har vi god kontroll på alla viktiga detaljer. Den nya konstruktionen säkerställer att du får ett sunt och friskt hus med kanske marknadens mest avancerade och moderna yttervägg, slutar Sundström.

Vill du veta mer om Älvsbyhus Energy Wall? Kontakta din närmaste säljare.

Beställ katalog