Hemma hos

Familjen Sjöström

”Betalningsvillkoren är nästan för bra för att vara sanna”

Intervju

Hanna Öhman

Fotograf

Anders Westergren

Publicerad

18 maj 2022

Uppdaterad

18 maj 2022

– Vi började titta på olika hustillverkare men kände att vi inte riktigt hittade någon trygghet förrän Älvsbyhus stack ut med att där visste vi verkligen vad det skulle kosta!

Björn och Lotta hade tittat på olika hustillverkare men Älvsbyhus offert var den enda som inte blev dyrare när de pratade med en säljare jämfört med de priser de själva fått via hemsidan. Björn var inställd på att bygga nytt och Lotta ville gärna ha möjlighet att sätta en egen prägel och därför upplever de att Älvsbyhus, tack vare det låga priset, kändes som ett bra alternativ då de fick möjligheten att göra egna anpassningar i efterhand.  

– Vi valde till exempel bort golvet och ersatte det med ett eget golv vilket vi är väldigt nöjda med, berättar Lotta och fortsätter

– Älvsbyhus är ett prisvärt val och för oss passade mängden tillval bra, det som fanns att välja mellan räckte gott och väl. Det gjorde det enkelt för oss att få till en vettig kalkyl.

Familjen landar i Villa Åse

Stora ytor för sociala tillställningar var ett önskemål och lite beroende på vilken tomt som skulle bli aktuell stod valet mellan Villa Astrid och Villa Åse.

– Vi var snabbt inne på att vi ville bygga 1,5-plan men när vi fick tomten som är finare på baksidan än framsidan så kändes det naturligt på tomten att Åse med sina fönsterplaceringar var bättre för oss, säger Björn.

De besökte Älvsbyhus visningshus i Söråker och det kändes bra att få se ett Älvsbyhus med egna ögon.

– Vi besökte visningshuset och det kändes så bra. Vi blev positivt överraskade av att det var så hög kvalitet på huset! När vi klämde och kände på inredningen i exempelvis köket så kändes det väldigt rejält, säger Lotta och Björn fyller i:

– Vi bestämde oss direkt efter besöket och ringde säljaren redan dagen efter!

De berättar vidare att de är positiva till husbyggarresan tillsammans med Älvsbyhus och att allt har fungerat bra och smidigt. Cirka ett år efter beställningen flyttade de in och visionen de haft i början av resan blev verklighet.

– Vi hade en vision att få äta nyårsmiddag i huset och så blev det ju!

De är överens om att första halvåret efter beställningen kändes det lite som att de glömde bort att de hade beställt ett hus men sedan kom färgvalet och allt roligt tog sin början.

– När färgvalet kom blev allt så kul och det gick upp för oss att vi ska ju faktiskt flytta in i ett nytt hus! Det är väldigt roligt att få tapetprover och sådant, det är egentligen då allt börjar och nedräkningen tar fart. Bygglovspapper och dylikt är inte lika kul men när valen sedan är gjorda så är det bara vänta!

Huset tar form

När det sedan var dags för husmontage så var hela familjen på plats nästan hela dagen och de är alla imponerade över hur allt fungerar.

– Barnen är fortfarande fascinerade och pratar om att bygga hus och lyfta huset på plats, säger Lotta och ler.

Redan under beställningsfasen resonerade familjen som så att de skulle ångra de tillval de inte tog och därför la de mycket krut på kök och vardagsrum med spotlights i alla fönster och fönsterdörrar, de valde dessutom både extrafönster, låga fönster och dekorfönster där detta var möjligt. I köket valde de rullbackar, spegelspårade luckor och inbyggnadspaket. Innerdörrarna är även de spegelspårade och i tvättstugan har de valt både maskinpaket och överskåp. Listan kan göras lång och Lotta konstaterar:

– Vi tog nog de flesta tillvalen! Exteriört har vi även valt en takkupa och ett fristående garage.

Det har varit en smidig resa tillsammans med Älvsbyhus utan några problem. Något som blev lite besvärligt för familjen var att det ekgolv som de själva beställt till huset blev kraftigt försenat. De hade planerat att lägga in golvet efter slutbesiktningen, men före inflytt, men förseningen ställde till det så att golvet levererades dagen innan flyttlasset och familjen fick helt enkelt flytta in utan golv och sedan lägga golvet när de väl bodde i huset, Björn berättar:

– Det var fantastiskt härligt att få flytta in! En otroligt häftig känsla att få nycklarna i handen. Vi började med våra egna jobb dagen efter inflytt och började med köket. Där bytte vi bänkskiva och eftersom vi valt bort stänkskyddet så kaklade vi väggen. Sedan tog vi rum för rum med golvet och det arbetet körde vi på väldigt intensivt med så de flesta ytor gjordes klart på en gång. Allt gick otroligt bra och smidigt från alla håll, säger han och tillägger:

– Och jo, en sak till! Den gamla bänkskivan har jag tagit ut i garaget där den ska få fortsätta vara bänkskiva till arbetsbänken.

Övervåningen inreds

Familjen flyttade in i huset vid årsskiftet 20/21 och de första månaderna fungerade övervåningen mestadels som förråd. I maj påbörjades arbetet med att inreda övervåningen.

– I början tänkte vi inte alls på att vi hade en övervåning utan det kändes som att vi bodde i en 1-plansvilla, säger Lotta.

Tillsammans med hjälp från Björns pappa jobbar de med övervåningen och gör det mesta själva. Tanken från början vara att övervåningsprojektet skulle få ta flera månader men nu har de ändrat strategi.

– Vi kom i gång med bygget senare än planerat så det som skulle vara utspritt på flera månader blir nu i hoptryckt och komprimerat. Vi har stora förhoppningar om att inte ha hantverkare hos oss efter semestern, berättar Björn.

De tog hjälp av Älvsbyhus med att rita upp övervåningen till bygglovsansökan men i övrigt har de klarat sig bra själva.

– Nu under sommaren hoppas vi på att finplanera tomten och plattan i garaget ska gjutas, det hade vi tänkt göra innan huset kom men då var det för dåligt väder, fortsätter Björn.

När arbetet med gården är färdigställt, garageplattan gjuten och övervåningen inredd väntas familjens nyaste medlem, en lillasyster eller lillebror till John och Kalle. Man vågar nog säga att framtiden innehåller en massa barnskratt och bus i Täfteås nybyggda Villa Åse.

Vad är det bästa med Älvsbyhus?

Tryggheten i att få en kalkyl som håller! Det är enkelt att bygga med Älvsbyhus, det finns lagom mycket tillval och man får lagom mycket att fundera på. Det är enormt värdefullt att tidsplan och kalkyl håller, ekonomi och tid är faktorer som stressar många och att då de bitarna håller är väldigt bra. Betalningsvillkoret är dessutom guld värt, vi har inte betalat många kronor i onödan. Under byggtiden är nog pengar det minsta vi behövt fundera på. Ja det känns nästan för bra för att vara sant! Men, det ÄR sant!

Lotta och Björns 3 tips till dig som vill bygga nytt

  • Att besöka ett visningshus eller kundägt hus är ett måste. Det ger otroligt mycket. Finns det inget visningshus i närheten kan man själv kontakta någon via exempelvis sociala medier, kanske har man tur och kan få titta på just deras hus.

  • Gör många tillval! Det är vi jätteglada att vi gjorde så var inte rädd för att lägga till mycket. Man får en mer ”klart-känsla” av alla tillval. Vi har lagt många timmar på andra saker men är otroligt nöjda med alla tillval. Det känns som att man har igen det!

  • Att verkligen välja husmodell utifrån sina behov och att ta sig tid att fundera över husets placering på tomten så att man verkligen kan nyttja tomten på det sätt man tänkt. Till exempel hur huset står i förhållande till hur solen rör sig och vilken tid på dygnet den står var så att man kan få till den där frukosten på altanen i morgonsolen eller grillmiddagen med kvällssol osv. Samma där med att fundera över var man tänkt ha eventuell odling eller eventuell lekyta för barnen och liknande
;

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan