Publicerad 21 april 2022
Uppdaterad 21 april 2022

Vår historia

Göran Johansson och Gunnar Johansson startade 1944 en snickerifabrik strax utanför Piteå som fick namnet Norrfjärdens Träförädling. Produktionen var inriktad mot att tillverka  inredningar för flerfamiljshus. 

I mitten av 1950-talet flyttade verksamheten till Älvsbyn, verksamheten utvecklades - idén var lika enkel som genial - att  bygga småhus i moduler som färdigställs inomhus. Efter flera års planering och närmare ett års utvecklingsarbete kunde det första Älvsbyhuset ställas på plats i Älvsbyn 1960. Den första monteringen rönte stor uppmärksamhet i dåtidens tidningar. Både för modulmetoden och för det mycket förmånliga priset.

Under 1960 talet tog Älvsbyhus utveckling mot att bli Sveriges största hustillverkare fart på riktigt. På ett innovativt sätt utvecklade man och byggde upp en rationell industriell byggprocess enligt löpandebandprincipen i en fabrik. 

I slutet av 1970-talet skedde det första generationsskiftet då Görans söner, Donald och Dennis, tog över husföretaget. Under 1970- och 1980-talen växte produktionen men det var först 2001 som årsproduktionen gick över tusen hus. 

1992 kom fastighetskrisen och det tog tvärstopp för fastighetsbranschen, byggandet av småhus minskade från 18 000 till 3 000 hus på ett år. Krisen blev kännbar också för Älvsbyhus men med en bra orderstock och en stabil kassa valde man att expandera ut mot nya marknader. Från att ha sålt hus i norra Sverige  och delar av Finland satsade man nu hårt i hela Norden. När marknaden tog fart i slutet av 90-talet, var Älvsbyhus redo.

2010 blev det ett nytt generationsskifte i koncernen då bröderna Kent och Stefan Johansson tog över ledningen för Älvsbyhus.

Under hela 2000-talet har Älvsbyhus varit den ledande trähustillverkaren i Sverige. Idag är Älvsbyhus är en nordisk koncern med verksamhet i Sverige, Finland och Norge. 

Milstolpar

1944
Kompisarna Göran Johansson och Gunnar Johansson startar en snickerifabrik i Norrfjärden och börjar tillverka inredningar till flerfamiljshus.

1960
Fabriken flyttar till Älvsbyn och tankarna på att bygga hus enligt löpande band-principen tar form.

1992
Fastighetskris och tuffa tider för hustillverkare. Älvsbyhus satsar i Norge och Danmark samt breddar sitt marknadsområde till att omfatta hela Sverige och Finland.

1998
En ny husfabrik i Bjärnum står klar. De kommande tio åren byggs också fabriker i finska Kauhajoki och i Vålberg utanför Karlstad.

2008
Rekordår. Älvsbyhus bygger 1907 hus - mer än fem hus om dagen!

2019
Älvsbyhus är redo för framtiden! En ny kollektion med energisnåla hus presenteras. Företaget firar 75 år och får utmärkelsen “Branschens nöjdaste kunder”.

Utmärkelser

Topp 3 Nöjd Kund Index (NKI) - 2021
Älvsbyhus hamnar på tredje plats för andra året i rad, och har i fyra år placerat sig på topp 3 i kundnöjdhet. 

Sveriges största småhustillverkare 2020
Förra året firade Älvsbyhus 20-årsjubileum som Sveriges största småhustillverkare. För 2020 visar statistiken från Byggfakta inga undantag, tvärtom har man ökat avståndet till andra hustillverkare.

Årets mest prisvärda småhustillverkare 2020
När listan med 2020 års resultat för NKI (Nöjd-Kund-Index) presenterades hamnade man högst upp på prispallen som årets mest prisvärda småhustillverkare.

Topp 3 Nöjd Kund Index (NKI) - 2020
Vid 2020-års branschmätning som visar vilka Småhustillverkare i landet som har de nöjdaste huskunderna resulterade det i en Topp-3 placering för Älvsbyhus. Detta innebär att Älvsbyhus under de senaste tre åren placerat sig på pallplats, den här gången blev tredjeplatsen aktuell med ett NKI-värde på 76, endast en poäng från förstaplatsen. 

Topp tre NKI - 2019
Vid Prognoscentrets branschmätning placerade sig Älvsbyhus i topp tre i listan för NKI (Nöjd-Kund-Index). Bara en poäng från 1:a platsen. “En tredjeplats i NKI är helt ok, men vi strävar  att alltid vara vara nummer ett. Vår vision är att ha branschens nöjdaste kunder”  - Älvsbyhus VD Kent Johansson. 

Årets Hållbar utveckling, 2016
”Företaget har alltid arbetat miljömedvetet men aldrig tänkt på saken i de banorna, utan mest sett sitt närproducerade koncept som en självklarhet”.

Årets Företag i Norrbotten, 2014
Företagarna Norrbotten har utsett Älvsbyhus till årets företagare i Norrbotten 2014!

Motiveringen löd:
"Med sitt ledarskap har de drivit ett företag som står stabilt och levererar resultat i hård konkurrens och vid svår lågkonjunktur. De har med eget koncept tillverkat villor till lägsta pris och anpassat företaget efter samhällets behov av en effektiv kommunikation.

I dag har bolaget fyra fabriker, tre i Sverige och en i Finland. Älvsbyhus har, i tre generationer, visat sin styrka både i med- och motgång. Ett viktigt företag i ett litet samhälle".

Årets Företagare i Älvsbyn, 2013
En jury bestående av representanter från Älvsby köpmannaförening, Företagarna Älvsbyn, LRF Älvsbyn samt Älvsbyns kommun har enats om att premiera Kent & Stefan Johansson, Älvsbyhus AB som Årets Företagare i Älvsbyn 2013.

"Med sitt ledarskap har de drivit ett företag som står stabilt och levererar resultat i hård konkurrens och vid svår lågkonjunktur. Dessutom har de anpassat företaget efter samhällets behov av en effektiv kommunikation."

Årets Senior, 2013
"Donald Johansson har premierats den hedrande titeln Årets Senior i Älvsbyns näringsliv. Som person har han utvecklat Älvsbyhus till ett företag med en tydlig företagskultur. Genom sitt ledarskap har han vunnit respekt i såväl Älvsbyn, Norrbotten som i Norden. Dessutom har han med sina kunskaper och engagemang varit en stor tillgång till Älvsbyns utveckling via sitt arbete i företagar- och idrottsföreningar."

Norrlandsbjörnen, 2001
"Älvsbyhus VD Donald Johansson har tilldelats Norrlandsförbundets utmärkelse Norrlandsbjörnen för förtjänstfulla insatser inom samhälls- och näringslivet."

Årets entreprenör, 2000
"Donald Johansson utses till årets entreprenör i Norrbotten. En synnerligen handlingskraftig och mycket uthållig entreprenör med visioner och blick för tillväxtmöjligheter som skapat ett lysande ekonomiskt utfall, genom en konsekvent genomförd affärsstrategi i en mogen bransch, var juryns enhälliga utslag."

Med segern gick Donald vidare till riksfinal i Göteborg där han segrade i kategorin bästa uthållighet och handlingskraft.

Stora Byggpriset, 1996
Norrbottens Byggmästareförening tilldelar Donald Johansson Stora Byggpriset för att han lyckats föra fram Älvsbyhus till positionen som det största och marknadsledande småhusföretaget i Sverige. Priset vill också förmedla den uppskattning branschen känner för Donald Johanssons engagemang och klokskap som arbetsgivare och branschföreträdare i samhällsdebatten.

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan