Publicerad 29 mars 2022
Uppdaterad 29 mars 2022

Energy Wall

30-gradig kyla och snöstorm tillhör vardagen för Älvsbyhus. För att klara allt strängare krav på energi­effektivitet har en helt ny väggkonstruktion utvecklats: Energy Wall.

Ny teknik för att klara förutsättningarna

När Älvsbyhus satte sig vid ritbordet för att ta fram en helt ny linje hus gick vi in i väggen, bokstavligt talat. Vi utvecklade en helt ny väggkonstruktion, Energy Wall, som ska bära långt in i framtiden.

Den nya konstruktionen säkerställer att du får ett sunt och friskt hus med kanske marknadens mest avancerade och moderna yttervägg.
Nils SundströmTeknisk chef, Älvsbyhus

 Utvecklat för att klara de allra tuffasta förhållandena

– Vår nya treskiktsvägg med över 300 millimeter isolering är en konstruktion som utvecklats för att klara de allra tuffaste och mest väderutsatta förhållandena för våra hus, konstaterar Nils Sundström, teknisk chef, Älvsbyhus och tillägger:

– Hållbarhetsfrågorna med energi- och resurshushållning har sedan tidigare varit ett viktigt område för oss, men med denna vägg så framtidssäkrar vi vår konstruktion för införandet av EU:s "Näranollenergidirektiv".

Kravgodkänd utveckling

Väggen är utvecklad i Älvsbyhus tekniska SINTEF-godkännande TG2204 och följer deras krav på täthet och fuktsäkerhet, den så kallade "tvåstegsprincipen". Den utvändiga panelen, som är grundmålad från fabrik, följs av en rejäl luftning och ett spikläktssystem som också fungerar som klämning för vindskyddsduken.

Tätare hus ökar risken för fukt

En paradox är att ju tätare man bygger husen, desto kallare och fuktigare blir konstruktionen längst ut bakom panelen när nästan ingen spillvärme kommer ut. Tillsammans med det faktum att klimatförändringarna på många platser i Norden ger ett betydligt fuktigare klimat i dag, är det därför viktigt att fuktsäkra konstruktionens yttersta delar, något som svenska byggregler också kräver.

– Därför har vi skapat ett liggande utvändigt fuktsäkert "fasadskiveskikt" där vi använder värmebehandlat trä i kombination med Isover-isolering för att bryta köldbryggor och skydda konstruktionen. Detta skikt står också för utvändig lufttäthet och som extra fuktsäkerhet i den så kallade "tvåstegsprincipen". Då eventuell inträngande fukt som tar sig förbi ytterpanelen stoppas på utsidan av vindduken och kan torkas upp i vår väl tilltagna panelluftning, berättar Sundström.

God kontroll på viktiga detaljer

Kärnan i väggen består av en 170 millimeters stolpe med solid isolering som når ända in till den möter ångspärren. Där har vi ett installationsskikt som ska möjliggöra invändig täthet med alla installationer på "rätt" sida om den ålderbeständiga, ångtäta byggfolien. 

– Detta gör att antalet genomgångar i tätskiktet blir minimerade. Tack vare vårt smarta standardiserade byggsätt med moduler som byggs färdiga i fabrik så har vi god kontroll på alla viktiga detaljer. Den nya konstruktionen säkerställer att du får ett sunt och friskt hus med kanske marknadens mest avancerade och moderna yttervägg, slutar Sundström.

Vill du veta mer om Älvsbyhus Energy Wall? Kontakta din närmaste säljare.

Läs mer om våra fördelar

Bygga hus

Vår process

Vår unika process har inte bara gett oss full kontroll över produktionens alla delar och därmed en jämn och hög kvalitet, utan även en unik kostnadskontroll som i slutänden kommer dig som kund tillgodo. 

Bygga hus

En trygg hustillverkare

Älvsbyhus är det smarta valet för ditt nya hus! Med mer än 46 000 tillverkade hus är vi en pålitlig husleverantör. Effektiv husproduktion, låga totalkostnader, flexibilitet i tillval och hög byggkvalitet är bara några av våra fördelar. Läs vidare och upptäck de alla.

Vad ingår i priset?

Bygger du ett nyckelfärdigt hus från oss ingår allt kring husbygget - och dagen vi lämnar över nyckeln till dig är allt på plats och huset är inflyttningsklart.

Bygga hus

Bygga nytt eller köpa begagnat?

Hur ska man tänka när man vill skaffa ett hus? Vad är fördelarna med att bygga nytt?

Bygga hus

Varför bygga modulhus?

Modulhus är prefabricerade hus som byggs i fabriker och transporteras till byggplatsen i moduler. Byggmetoden är effektiv, ger hög kvalitet och minskar byggtiden avsevärt jämfört med andra byggmetoder. Modulhus är ett smartare val som ger hög kvalitet till ett bra pris.

Bygga hus

Nyckelfärdigt hus

Vad innebär nyckelfärdigt hus med totalentreprenad? I de flesta fall menas ett nybyggt hus som levereras färdigbyggt och klart för inflyttning, men olika hustillverkare kan mena olika saker! Vi går igenom allt du behöver veta.

Hållbarhet

Från träd till färdigt hus – så byggs ett Älvsbyhus

Våra modulhus byggs av gran och tall från närbelägna sågverk. Modulerna tillverkas i vår fabrik där isolering, VVS, el och det mesta av inredningen färdigställs. Huset levereras som en byggsats där modulerna snabbt monteras ihop till ett färdigt och inflyttningsklart hus.

Hållbarhet

Ett smart miljöval

Vi har kontroll över hela kedjan och vårt miljöarbete börjar redan i skogen och genomsyrar hela vår produktion.

Förmånliga betalningsvillkor

Det är enkelt, tryggt och ekonomiskt att göra ett husköp från Älvsbyhus. Hos oss betalar du ditt hus först 5 dagar efter godkänd slutbesiktning

Bygga hus

Väl beprövad och säker grund

En stabil grund är avgörande för ett husbygge och Älvsbyhus har den perfekta lösningen med sin specialtillverkade krypgrund. Läs mer om fördelarna med krypgrund, från enkel åtkomst till ökat skydd mot markradon och översvämningar.

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan