Vi gör det enkelt att bygga hus

Att bygga nytt hus är en resa, från en tanke till en slutdestination med en massa planering och val på vägen mot slutmålet som är er alldeles nya villa, ert nya hem, precis som ni planerat det. I våra guider, kunskaps- och inspirationsartiklar som vi samlat här kan ni lära er mer om hur processen med att bygga hus går till.

Byggprocessen - Steg för steg

Det ska vara enkelt att bygga hus. Så här ser byggprocessen ut för ett nytt Älvsbyhus - 12 enkla steg från beslut till inflyttning.

1

Välj byggplats

Det första du behöver för att bygga hus är en tomt att göra det på. Tänk på saker som hur solen rör sig, hur det oftast blåser och vad som finns runt omkring.

Kolla på detaljplanen för att se vad kommunen har bestämt om området och hur det kommer att utvecklas. Kolla om tomten är ansluten till kommunens vatten och avlopp, annars behöver du ordna enskilt avlopp och eget vatten.

Användbara länkar

2

Välj en husmodell

Vi har husmodeller för de flesta behov och i flera olika prisklasser, allt från det lilla enplanshuset till väl tilltagna 1,5-planshus för den stora familjen, alltid prisvärt och till bra kvalitet. Älvsbyhus är Sverige största tillverkare av trähus, med bra miljötänk!

3

Uppstartsmöte

När du träffar vår säljare hjälper vi dig att utifrån dina behov och din tomt ta fram en kalkyl för vad ditt husbygge kommer att kosta. Eftersom vi har fasta priser kan vi alltid ta fram säkra kalkyler som håller, så du behöver inte oroa dig för oförutsedda kostnader. Vi sköter all kontakt med myndigheter och hjälper dig ta fram rätt handlingar under hela processen.

4

Skaffa ett lånelöfte

När du vet kostnaderna för att bygga ditt hus är det dags att träffa banken för att ansöka om ett lånelöfte. Hos vår bankpartner Nordea kan du göra en boendekalkyl och ansöka om lånelöfte.

5

Beställning

När du fått ditt lånelöfte är det dags att göra din beställning. Efter att beställningsavtalet är undertecknat hjälper vi dig med att upprätta bygglovshandlingar.  

6

Bygglovsansökan

För att få starta ditt husbygge krävs ett bygglov. Du ansöker om det hos byggnadsnämnden i din kommun. Vi hjälper dig att ta fram alla uppgifter, handlingar och ritningar som behövs för ditt hus så att du kan skriva under och returnera entreprenadavtalet till oss och lämna in ansökan om bygglov till byggnadsnämnden.

Du behöver också utse en kontrollansvarig, KA, i din ansökan. En komplett lista över certifierade KA finns på Boverket.

Användbara länkar

7

Slutbeställning

Innan vi börjar bygga ditt hus i fabriken är det dags att göra dina slutgiltiga val i den så kallade fabriksordern. Nu får du också dina slutliga datum för husmontaget och ett fast datum för färdigställande och övertagande av huset, en preliminär inflyttningsvecka och äntligen ett mål i sikte. 

När vi meddelat dig datumet ditt hus är klart för besiktning ska du utse en slutbesiktningsman

  • Du hittar besiktningsmän i just din region på sbr.se (Sveriges byggingenjörers riksförbund).

Användbara länkar

8

Markarbete

Innan grunden kan monteras på din tomt måste du färdigställa de markarbeten som krävs. För att få påbörja markarbete måste du formellt äga och ha fått tillträde till din tomt (lagfartbygglov och startbesked måste vara klara).

9

Grund

När markarbetena är färdigställda kan grunden monteras. Vår grund är tillverkad inomhus, specialgjord för just ditt Älvsbyhus och förutsättningarna du har på din tomt.

När grunden är lagd är nästa steg att dra in el, vatten och avlopp samt utföra kompletterande markarbeten. Du kan antingen ansvara för detta själv, eller i de flesta av våra områden välja att beställa dessa arbeten direkt av Älvsbyhus eller av Älvsbyhus grundmontör. Kolla med din säljare för mer information.

Användbara länkar

10

Montering

En fantastisk dag för många av våra kunder är monteringsdagen. Nu är det ungefär åtta veckor tills du kan flytta in i ditt nya hus! Huset levereras i färdiga moduler från fabriken och när modulerna når byggplatsen tar det bara några timmar innan de sitter ihop och är skyddade från väder och vind.

11

Slutbesiktning

Sista steget i byggprocessen är att ditt hus godkänns av en besiktningsman. Besiktningsmannen kontrollerar att ni har fått vad ni köpt enligt avtalet och antingen godkänner husbygget eller noterar eventuella anmärkningar. Efter godkänd slutbesiktning är det dags för betalning. Hos oss betalar du ingenting innan slutbesiktningen är godkänd.

12

Slutsamråd & inflyttningsfest 🎉

Så fort kommunen (byggnadsnämnden) utfärdat slutbesked så får du flytta in i ditt nya hus. Välkommen hem!

Skräddarsy dina val och se priset direkt på skärmen

I vår husbyggare kan du nu testa att bygga och designa ditt hus online med dina tillval och priset ser du direkt på skärmen.

Vägen till ditt drömhus

Börja här! Här har vi samlat alla våra bygga-hus guider. Ett bra ställe att börja på när när ni vill sätta er in i hela bygga hus-processen.

Bygga hus

Hitta och köpa tomt

Drömmer du om att bygga hus? Att köpa tomt är det första steget. Vår guide lär dig allt du behöver, från att kartlägga dina behov till att hitta tomter till salu och vad du ska tänka på kring bygglov och finansiering. Låt din husdröm bli verklighet.

Bygga hus

Vad kostar det att bygga hus?

Vi går igenom alla kostnader vid ett husbygge och ger tips för att bygga ett prisvärt hus utan att tumma på kvalitet och säkerhet. Lär dig hur du kan hålla nere kostnaderna och hur val av hustyp, tomt med mera påverkar kostnaden. Bygg ditt drömhus utan att spränga budgeten!

Bygga hus

Välja hustillverkare / husleverantör

Att köpa hus innebär att även välja en hustillverkare! Vad ska man tänka på?

Bygga hus

Så väljer du rätt husmodell

De bästa tipsen för hur du väljer rätt husmodell utifrån dina behov.

Bygga hus

Bygga nytt eller köpa begagnat?

Hur ska man tänka när man vill skaffa ett hus? Vad är fördelarna med att bygga nytt?

Bygga hus

Nyckelfärdigt hus

Vad innebär nyckelfärdigt hus med totalentreprenad? I de flesta fall menas ett nybyggt hus som levereras färdigbyggt och klart för inflyttning, men olika hustillverkare kan mena olika saker! Vi går igenom allt du behöver veta.

Visningshus

Gå på husvisning

Här delar vi med oss av våra bästa tips på vad du ska tänka när du går på husvisning.

Fritidshus

Bygga fritidshus

Vad är det egentligen för skillnad mellan att bygga ett fritidshus och en villa?

Välj rätt entreprenadform

I den här guiden har vi samlat allt du behöver veta om olika entreprenadformer för att kunna göra ett tryggt och påläst val.

Vanliga frågor

Här är vanliga frågor och svar när det gäller att bygga nytt hus! Har du frågor som du inte hittat svar på kan kan du söka i vår FAQ, eller kontakta oss direkt. 

Fördelar med Älvsbyhus

Vad är speciellt och unikt med Älvsbyhus? En hel del om ni frågar oss. Här kan ni läsa mer om vår produktion, våra val och vad som gör oss speciella som hustillverkare. 

Bygga hus

En trygg hustillverkare

Älvsbyhus är det smarta valet för ditt nya hus! Med mer än 46 000 tillverkade hus är vi en pålitlig husleverantör. Effektiv husproduktion, låga totalkostnader, flexibilitet i tillval och hög byggkvalitet är bara några av våra fördelar. Läs vidare och upptäck de alla.

Bygga hus

Varför bygga modulhus?

Modulhus är prefabricerade hus som byggs i fabriker och transporteras till byggplatsen i moduler. Byggmetoden är effektiv, ger hög kvalitet och minskar byggtiden avsevärt jämfört med andra byggmetoder. Modulhus är ett smartare val som ger hög kvalitet till ett bra pris.

Hållbarhet

Från träd till färdigt hus – så byggs ett Älvsbyhus

Våra modulhus byggs av gran och tall från närbelägna sågverk. Modulerna tillverkas i vår fabrik där isolering, VVS, el och det mesta av inredningen färdigställs. Huset levereras som en byggsats där modulerna snabbt monteras ihop till ett färdigt och inflyttningsklart hus.

Vad ingår i priset?

Bygger du ett nyckelfärdigt hus från oss ingår allt kring husbygget - och dagen vi lämnar över nyckeln till dig är allt på plats och huset är inflyttningsklart.

Hållbarhet

Ett smart miljöval

Vi har kontroll över hela kedjan och vårt miljöarbete börjar redan i skogen och genomsyrar hela vår produktion.

Förmånliga betalningsvillkor

Det är enkelt, tryggt och ekonomiskt att göra ett husköp från Älvsbyhus. Hos oss betalar du ditt hus först 5 dagar efter godkänd slutbesiktning

Redo för nästa steg?

Nu har du läst alla husguider, läst om vad som är fantastiskt med Älvsbyhus och hur vår bygga hus-process ser ut. Du har väl tagit del av alla fantastiska kundberättelser också förstås! Då är du redo att ta nästa steg mot att förverkliga ditt drömhus. 

Bygg hus online

Hos oss är det enkelt att bygga hus. I vår husbyggare kan du nu testa att bygga och designa ditt hus online, både utvändigt och invändigt. Tillval och priser ser du direkt på skärmen.

Våra husmodeller

Väljer du Älvsbyhus som husleverantör finns det en rad husmodeller att välja bland – enplanshus, 1,5-planshus, vinkelhus eller parhus. Våra trähus är prisvärda, nyckelfärdiga och passar för små som stora familjer.

Våra priser

Tack vare lång erfarenhet och effektiva arbetsprocesser kan vi hålla nere tillverkningskostnaden och därmed priset för dig som kund. Hos oss ingår dessutom alltid husgrunden i priset.

Visningar

Här hittar du våra aktuella visningshus. Om huset saknar visningstider kan du enkelt kontakta oss för att få en privat visning. Du kan också bygga ditt hus online och få en skräddarsydd anpassning vad gäller både tillval och pris.

Tomter

Här kan du hitta tomter som är till salu. Från-priserna inkluderar nyckelfärdigt hus och varierar beroende på vilken husmodell som just du vill ha.

Våra kunder berättar

Följ med på nedslag hos nyblivna villaägare och hör deras berättelser och hur dom gick från villasökare till villaägare. Vad fick dom att välja att bygga ett Älvsbyhus framför andra hustillverkare. Vilka val och anpassningar är dom särskilt nöjda med.

Kundberättelse

Hemma hos Magdalena och Roman

Med Älvsbyhus såg vi flest möjligheter. Vi ville bygga nytt men inte för litet och inte för stort och då passade Villa Lasse fantastiskt bra

Kundberättelse

Hemma hos Ida och Marcus

Vi minns känslan när vi klev in i huset för första gången, det kändes så overkligt!

Kundberättelse

Hemma hos Helene och Jonas

Helene och Jonas hade länge letat hus på begagnatmarknaden men när de räknat på saken insåg de att prisskillnaden inte skulle bli så stor om de byggde med Älvsbyhus.

Kundberättelse

Tryggt och förtroendeingivande

Det känns tryggt och förtroendeingivande att bygga tillsammans med Älvsbyhus.

Kundberättelse

Hemma hos familjen Sjöström

Vi besökte visningshuset och det kändes så bra. Vi blev positivt överraskade av att det var så hög kvalitet på huset!

Kundberättelse

Anna och Christian

Går det att slipa en diamant ur marknadens billigaste hus? Spana in Anna och Christians fantastiska och unika Älvsbyhus.

Kundberättelse

Hemma hos familjen Molanders fjällstuga

På Paradisvägen vid Idre Fjäll ligger familjen Molanders nybyggda ”fjällstuga”, ett Villa Eva som både exteriört och interiört har ett intryck som doftar fjäll och en vy som får de allra flesta att tappa andan.

Kundberättelse

Pia och Lasse

När man lyssnar på radio, ser på tv och läser i sociala medier så blir man nästan gråtfärdig när man ser alla enormt höga elräkningar. Då inser man plötsligt hur lyckligt lottad man är som har så låga kostnader, trots att vi har ett ganska stort hus på 150 m² och ett garage på 30 m².

Kundberättelse

Siw och Roger

Vi är jättenöjda med hela processen, från beställning till inflyttning gick det verkligen jättefort.

Kundberättelse

”I det här huset kände vi oss hemma från första stund”

I det här huset kände vi oss hemma från första stund.

Kundberättelse

Familjen Kemi

Vår tanke var att man bygger ju bara hus en gång i livet, och då vill vi bygga precis det hem som vi vill ha. Det ångrar vi inte en sekund, och vi är så nöjda att vi valde precis som vi gjort.

Kundberättelse

Rebecca och Andreas

Det bästa med Älvsbyhus är helhetskonceptet! Vi beställde ett färdigt hus, skrev på papperna och lyckligtvis kom det ett färdigt hus utan att vi behövde göra så mycket annat. Vi kände att vi kunde lita på Älvsbyhus hela vägen!

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan