Vi gör det enkelt att bygga hus

Att bygga nytt hus är en resa, från en tanke till en slutdestination med en massa planering och val på vägen mot slutmålet som är er alldeles nya villa, ert nya hem, precis som ni planerat det. I våra guider, kunskaps- och inspirationsartiklar som vi samlat här kan ni lära er mer om hur processen med att bygga hus går till.

1

Välj byggplats

Det första du behöver för att bygga hus är en tomt att göra det på. Tänk på saker som hur solen rör sig, hur det oftast blåser och vad som finns runt omkring.

Kolla på detaljplanen för att se vad kommunen har bestämt om området och hur det kommer att utvecklas. Kolla om tomten är ansluten till kommunens vatten och avlopp, annars behöver du ordna enskilt avlopp och eget vatten.

Användbara länkar

2

Välj en husmodell

Vi har husmodeller för de flesta behov och i flera olika prisklasser, allt från det lilla enplanshuset till väl tilltagna 1,5-planshus för den stora familjen, alltid prisvärt och till bra kvalitet. Älvsbyhus är Sverige största tillverkare av trähus, med bra miljötänk!

3

Uppstartsmöte

När du träffar vår säljare hjälper vi dig att utifrån dina behov och din tomt ta fram en kalkyl för vad ditt husbygge kommer att kosta. Eftersom vi har fasta priser kan vi alltid ta fram säkra kalkyler som håller, så du behöver inte oroa dig för oförutsedda kostnader. Vi sköter all kontakt med myndigheter och hjälper dig ta fram rätt handlingar under hela processen.

4

Skaffa ett lånelöfte

När du vet kostnaderna för att bygga ditt hus är det dags att träffa banken för att ansöka om ett lånelöfte. Hos vår bankpartner Nordea kan du göra en boendekalkyl och ansöka om lånelöfte.

5

Beställning

När du fått ditt lånelöfte är det dags att göra din beställning. Efter att beställningsavtalet är undertecknat hjälper vi dig med att upprätta bygglovshandlingar.  

6

Bygglovsansökan

För att få starta ditt husbygge krävs ett bygglov. Du ansöker om det hos byggnadsnämnden i din kommun. Vi hjälper dig att ta fram alla uppgifter, handlingar och ritningar som behövs för ditt hus så att du kan skriva under och returnera entreprenadavtalet till oss och lämna in ansökan om bygglov till byggnadsnämnden.

Du behöver också utse en kontrollansvarig, KA, i din ansökan. En komplett lista över certifierade KA finns på Boverket.

Användbara länkar

7

Slutbeställning

Innan vi börjar bygga ditt hus i fabriken är det dags att göra dina slutgiltiga val i den så kallade fabriksordern. Nu får du också dina slutliga datum för husmontaget och ett fast datum för färdigställande och övertagande av huset, en preliminär inflyttningsvecka och äntligen ett mål i sikte. 

När vi meddelat dig datumet ditt hus är klart för besiktning ska du utse en slutbesiktningsman

  • Du hittar besiktningsmän i just din region på sbr.se (Sveriges byggingenjörers riksförbund).

Användbara länkar

8

Markarbete

Innan grunden kan monteras på din tomt måste du färdigställa de markarbeten som krävs. För att få påbörja markarbete måste du formellt äga och ha fått tillträde till din tomt (lagfartbygglov och startbesked måste vara klara).

9

Grund

När markarbetena är färdigställda kan grunden monteras. Vår grund är tillverkad inomhus, specialgjord för just ditt Älvsbyhus och förutsättningarna du har på din tomt.

När grunden är lagd är nästa steg att dra in el, vatten och avlopp samt utföra kompletterande markarbeten. Du kan antingen ansvara för detta själv, eller i de flesta av våra områden välja att beställa dessa arbeten direkt av Älvsbyhus eller av Älvsbyhus grundmontör. Kolla med din säljare för mer information.

Användbara länkar

10

Montering

En fantastisk dag för många av våra kunder är monteringsdagen. Nu är det ungefär åtta veckor tills du kan flytta in i ditt nya hus! Huset levereras i färdiga moduler från fabriken och när modulerna når byggplatsen tar det bara några timmar innan de sitter ihop och är skyddade från väder och vind.

11

Slutbesiktning

Sista steget i byggprocessen är att ditt hus godkänns av en besiktningsman. Besiktningsmannen kontrollerar att ni har fått vad ni köpt enligt avtalet och antingen godkänner husbygget eller noterar eventuella anmärkningar. Efter godkänd slutbesiktning är det dags för betalning. Hos oss betalar du ingenting innan slutbesiktningen är godkänd.

12

Slutsamråd & inflyttningsfest 🎉

Så fort kommunen (byggnadsnämnden) utfärdat slutbesked så får du flytta in i ditt nya hus. Välkommen hem!

Skräddarsy dina val och se priset direkt på skärmen

I vår husbyggare kan du nu testa att bygga och designa ditt hus online med dina tillval och priset ser du direkt på skärmen.

Vägen till ditt drömhus

Bygga hus

Vad kostar det att bygga hus?

Vad kostar det att bygga ett nytt hus? Vad är det som kostar och hur håller man nere kostnaderna? Och hur bygger man ett billigt hus?

Bygga hus

Välja hustillverkare / husleverantör

Att köpa hus innebär att även välja en hustillverkare! Vad ska man tänka på?

Bygga hus

Så väljer du rätt husmodell

De bästa tipsen för hur du väljer rätt husmodell utifrån dina behov.

Bygga hus

Bygga nytt eller köpa begagnat?

Hur ska man tänka när man vill skaffa ett hus? Vad är fördelarna med att bygga nytt?

Bygga hus

Nyckelfärdigt hus

Vad innebär nyckelfärdigt hus med totalentreprenad?

Visningshus

Gå på husvisning

Här delar vi med oss av våra bästa tips på vad du ska tänka när du går på husvisning.

Fritidshus

Bygga fritidshus

Vad är det egentligen för skillnad mellan att bygga ett fritidshus och en villa?

Välj rätt entreprenadform

I den här guiden har vi samlat allt du behöver veta om olika entreprenadformer för att kunna göra ett tryggt och påläst val.

Vanliga frågor

Fördelar med Älvsbyhus

Bygga hus

En trygg hustillverkare

Vi har utvecklat, tillverkat och byggt hus i över 70 år och byggt mer än 45 000 hus, villor och fritidshus sedan starten.

Varför bygga modulhus?

Tänk efter. Vilken metod är effektivast och ger den högsta kvaliteten? Att bygga bit för bit utomhus, i alla sorters väder, eller inomhus i en torr och varm fabrik med rationellt löpande produktion?

Hållbarhet

Från träd till färdigt hus – så byggs ett Älvsbyhus

Ett modulhus byggs som stora klossar med golv, väggar, innertak och allt som går att göra färdigt i fabrik görs där. Det går åt ungefär 7 km virke till ett normalstort Älvsbyhus och dessa spikas ihop med uppskattningsvis 43 000 spikar!

Vad ingår i priset?

Bygger du ett nyckelfärdigt hus från oss ingår allt kring husbygget - och dagen vi lämnar över nyckeln till dig är allt på plats och huset är inflyttningsklart.

Hållbarhet

Ett smart miljöval

Vi har kontroll över hela kedjan och vårt miljöarbete börjar redan i skogen och genomsyrar hela vår produktion.

Förmånliga betalningsvillkor

Det är enkelt, tryggt och ekonomiskt att göra ett husköp från Älvsbyhus. Hos oss betalar du ditt hus först 5 dagar efter godkänd slutbesiktning

Redo för nästa steg?

Sida

Bygg ditt hus online

Hos oss är det enkelt att bygga hus. I vår husbyggare kan du nu testa att bygga och designa ditt hus online, både exteriör och interiör. Tillval och priser ser du direkt på skärmen.

Sida

Våra husmodeller

Väljer du Älvsbyhus som husleverantör finns det en rad husmodeller att välja bland – 1-planshus, 1,5-planshus, vinkelhus eller parhus. Våra trähus är prisvärda, nyckelfärdiga och passar för små som stora familjer.

Sida

Våra priser

Tack vare lång erfarenhet och effektiva arbetsprocesser kan vi hålla nere tillverkningskostnaden och därmed priset för dig som kund. Hos oss ingår dessutom alltid husgrunden i priset.

Sida

Visningar

Här hittar du våra aktuella visningshus. Om huset saknar visningstider kan du enkelt kontakta oss för att få en privat visning. Du kan också bygga ditt hus online och få en skräddarsydd anpassning vad gäller både tillval och pris.

Sida

Tomter

Här kan du hitta tomter som är till salu. Från-priserna inkluderar nyckelfärdigt hus och varierar beroende på vilken husmodell som just du vill ha.

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan