Publicerad 17 mars 2022
Uppdaterad 17 mars 2022

Nyckelfärdiga hus

Att köpa ett nyckelfärdigt hus med totalentreprenad är det perfekta valet för dig som vill ha ett nytt inflyttningsklart hus utan att behöva ta ansvar för byggprojektet själv. Det är ett tryggt alternativ där du slipper överraskningar och oväntade kostnader under byggprocessen. 

Med Älvsbyhus som leverantör av ert nyckelfärdiga hus kan du vara helt trygg med att det överenskomna priset gäller. Inga undantag, inga tillägg och inget tjafs.

Innehåll:

 • Vad innebär nyckelfärdigt hus?
 • Vad ingår i ett nyckelfärdigt hus?
 • Vad kostar det att bygga ett nyckelfärdigt hus?
 • När betalas det nyckelfärdiga huset?
 • Garantier och försäkringar för nyckelfärdigt hus
 • Vad är skillnaden mellan nyckelfärdigt och totalentreprenad?

Vad innebär ett nyckelfärdigt hus?

Ett nyckelfärdigt hus är ett nybyggt hus som levereras färdigbyggt och klart för inflyttning. Det finns ingen juridisk definition av begreppet nyckelfärdigt, istället har alla husleverantörer egna definitioner vilket gör att det kan vara svårt som husköpare att veta vad som ingår.

På Älvsbyhus gör vi det enkelt: Bygger du ett nyckelfärdigt hus / fritidshus från oss ingår allt kring husbygget - och dagen vi lämnar över nyckeln till dig är allt på plats och huset är inflyttningsklart.

Läs mer: Bygga hus - guider, artiklar och verktyg

Vad ingår i ett nyckelfärdigt hus?

Älvsbyhus tillämpar totalentreprenad vilket innebär att ni endast behöver ett avtal för hus och standardgrund. Totalentreprenad ger en unik trygghet och bekvämlighet under hela byggprocessen där allt material och all montering ingår i priset.  

Som husleverantör har vi ansvaret för hela husbygget, från grundläggning av standardgrund till färdigt hus. Eftersom vi kontrollerar hela byggprocessen lämnar vi 100% garanti på huspriset, liksom på att huset är klart till dagen för slutbesiktning.

Att köpa ett nyckelfärdigt hus från Älvsbyhus innebär att huset levereras inflyttningsklart, det betyder att såväl tapetsering som målning är klart invändigt, el och vvs är installerat och alla hushållsmaskiner som spis, diskmaskin, kyl och frys är färdiga att använda - enklare kan det inte bli! 

Allt detta ingår alltid när du köper nyckelfärdigt hus från Älvsbyhus: 

 • Grund i standardutförande,  material och montering
 • Tapetsering av väggar
 • Trägolv i alla torra utrymmen
 • Grundmålning utvändigt
 • Hushållsmaskiner som spis, fläkt, diskmaskin, kyl och frys
 • Köksinredning (komplett) med fullhöjd
 • Garderober, komplett inredda garderober med fullhöjd
 • Elutrustning, komplett leverans och installation
 • VVS, komplett installation
 • Entrétak
 • Förberedd övervåning (1,5-planshus) inklusive trappa och fönster

Vad tillkommer vid köp av nyckelfärdigt hus? 

Kostnader för tomt och markarbeten samt avgifter till myndigheter tillkommer. Dessutom tillkommer utvändig målning, då endast grundmålning ingår. Våra husrådgivare kan hjälpa dig med ytterligare information kring vad som gäller för just ditt husbygge i din kommun.

Vad kostar det att bygga ett nyckelfärdigt hus? 

Det billigaste nyckelfärdiga huset från Älvsbyhus är 1,5-plansvillan Lasse som kostar från 1 374 230 kr (2022). Priser för nyckelfärdiga hus varierar beroende på vilken hustillverkare och vilken husmodell du väljer, även tillval och vart i landet du bygger påverkar slutpriset. 

När man jämför kostnaden för ett nyckelfärdigt hus (totalentreprenad) med andra entreprenadformer där man väljer att bygga helt eller delvis själv så kan priset verka högre men då är det viktigt att se till att man jämför kostnaderna för alla delar av husbygget, fram tills dess att huset är inflyttningsklart. 

När man jämför priser på nyckelfärdiga hus mellan hustillverkare är det viktigt att dubbelkolla vad som ingår i priset, då det kan skilja sig väsentligt från en leverantör till en annan.

Läs mer! Vad kostar det att bygga hus

När betalas det nyckelfärdiga huset?

Olika hustillverkare har olika villkor för betalningen. Om du köper ditt hus från Älvsbyhus är det enkelt och förmånligt: Du betalar huset först när huset är klart, fem dagar efter godkänd slutbesiktning

När du köper ett Älvsbyhus kan du också vara helt trygg med att det överenskomna priset gäller! Inga undantag, inga tillägg och inget tjafs. Våra priser och garantier gäller oavsett om du köper en nyckelfärdig villa, parhus eller fritidshus.

Garantier och försäkringar

Olika husleverantörer erbjuder olika garantier och försäkringar för nyckelfärdiga hus. Var noggranna och läs på och jämför olika alternativ med varandra innan du bestämmer dig. 

Älvsbyhus har genom lång erfarenhet och gedigen kunskap om husbygge förtjänat en plats som nummer ett i branschen av husleverantörer i Sverige. Rejäl kvalitet på husen och en ekonomisk stabilitet i företaget ger dig som kund en extra trygghet. 

Här är några fler viktiga ekonomiska fördelar med att välja Älvsbyhus:

 • Marknadens billigaste hus. Tack vare vår unika process kan vi erbjuda hus till hög kvalitet till ett riktigt bra pris.
 • Låg driftskostnad. Våra hus har marknadens lägsta driftskostnader, bland annat tack vare vår effektiva isolering och uppvärmning.
 • Förmånliga försäkringar. Färdigställandeförsäkring och nybyggnadsförsäkring ingår i vårt huspris. Kontakta oss för aktuella villkor.
 • Lång garanti. Vi ger en tvåårig garanti som omfattar fel i själva leveransen, samt 10 års byggfelsförsäkring, vilket gör att du kan känna dig trygg i många år framåt.
 • 15 år utan fastighetsavgift. En fördel när du väljer att köpa ett nytt hus är fastighetsavgiften. Sedan den 1 januari 2013 behöver du som bygger nytt hus inte betala någon fastighetsavgift de första 15 åren.

Vad är skillnaden mellan nyckelfärdigt och totalentreprenad? (och andra begrepp)

Det finns många olika begrepp och termer bland hustillverkare, och ibland kan det vara svårt att förstå skillnaden mellan olika begrepp som nyckelfärdigt, inflyttningsklart, totalentreprenad, modulhus och kataloghus. Här reder vi ut det:

 • Nyckelfärdigt hus och inflyttningsklart hus.
  Två olika begrepp som i princip beskriver samma sak: att du köper ett hus som levereras färdigbyggt och inflyttningsklart. Tänk på att alla husleverantörer har olika definitioner på exakt vad som ingår i nyckelfärdigt och inflyttningsklart. Begreppen har heller ingen juridisk definition och säger inget om hur själva byggprocessen går till.
 • Totalentreprenad och funktionsentreprenad.
  Totalentreprenad kallas ibland även för funktionsentreprenad. Funktionsentreprenad används för att tydliggöra att entreprenören har ett funktionsansvar, dvs ett ansvar för att det färdiga huset uppfyller avtalad funktion.
 • Modulhus
  Standardiserade husmodeller som byggs av färdiga moduler som produceras i fabrik. Modulhus byggs oftast med totalentreprenad, vilket innebär att du köper ett nyckelfärdigt hus av en hustillverkare.
 • Kataloghus
  Standardiserade husmodeller från hustillverkare som oftast levereras skalfärdiga. Det innebär att husets skal, dvs de yttre väggarna, levereras färdiga från fabrik medan insidan färdigställs på plats. Det finns även kataloghus som byggs av av lösvirke. Kataloghus kan antingen byggas på totalentreprenad av hustillverkaren eller delad entreprenad, oftast generalentreprenad

Läs mer om olika entreprenadformer >>

Tips! Testa att bygga ditt hus online med Älvsbyhus husbyggare! 

Läs mer om våra fördelar

Bygga hus

Varför bygga modulhus?

Modulhus är prefabricerade hus som byggs i fabriker och transporteras till byggplatsen i moduler. Byggmetoden är effektiv, ger hög kvalitet och minskar byggtiden avsevärt jämfört med andra byggmetoder. Modulhus är ett smartare val som ger hög kvalitet till ett bra pris.

Förmånliga betalningsvillkor

Det är enkelt, tryggt och ekonomiskt att göra ett husköp från Älvsbyhus. Hos oss betalar du ditt hus först 5 dagar efter godkänd slutbesiktning

Hållbarhet

Energy Wall

Upptäck Älvsbyhus Energy Wall - den moderna väggkonstruktionen som ger ett sunt och friskt hus. Med över 300 millimeter isolering klarar den de allra tuffaste förhållandena och är framtidsanpassad för att möta EU:s "Näranollenergidirektiv". Läs mer om Energy Wall här.

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan