Publicerad 17 mars 2022
Uppdaterad 17 mars 2022

Från träd till färdigt hus - så byggs ett Älvsbyhus

Ett modulhus byggs som stora klossar med golv, väggar, innertak och allt som går att göra färdigt i fabrik görs där. Det går åt ungefär 7 km virke till ett normalstort Älvsbyhus och dessa spikas ihop med uppskattningsvis 43 000 spikar!

Det börjar med en stock...

Älvsbyhus byggs av gran och tall som är en högkvalitativ råvara som finns i vår närhet. Varje dag rullar timmerbilar runt om från Sverige in till vårt sågverk. Genom att vi har eget sågverk så har vi full kontroll på råvaran från det att den kommer in till anläggningen tills dess att den används i produktionen. Eftersom trä är en förnyelsebar råvara innebär det också att allt spill kan tas tillvara och återanvändas till att exempelvis värma upp delar av husfabriken.

Varje stock mäts när den kommer till sågverket för att ge bästa tänkbara utbyte utifrån kvalité och användningsområde. Stockarna barkas därefter av och sågas. De färdigsågade plankorna och brädorna sorteras och körs sedan till väldiga torkrum för att paketeras innan virket får torka några dagar.

När virket är torrt hyvlas det sedan innan det förs vidare in till själva husproduktionen där modulerna byggs.

Passerar flera produktionsstationer...

Produktionen av husmodulerna sker vid olika stationer i fabriken där medarbetarna har stor kunskap om produkten och om hur varje hussektion tillverkas. Delar av virket blir till ram och stomme till golvsektionerna som isoleras och spikas ihop. Virket till ytterpanel kapas till rätt längd och grundmålas därefter i målerisektionen. Isolering och all VVS byggs in i huset redan i fabriken vilket sker via ett smart löpandeband.

Taksektionerna tillverkas på liknande sätt med precision och ordentligt med isolering. Redan nu installeras också all den el som huset ska ha. Även väggarna i modulerna tillverkas inne i fabriken under torra förhållanden, här byggs allt in i väggen såsom fönster, färdigt med bleck och karmar och dörrar. Därefter spikas den redan grundmålade ytterpanelen på husväggen. Om kunden har valt extra tillval så förbereds eller monteras dessa i de husmoduler det berör.

Plåtdetaljer till fönster och ventilation mm tillverkas i plåtverkstaden och monteras. Sedan man monterat ihop husmodulerna går hantverkare in i och kompletterar inredningen. Det målas bakom element och både dörrar och de sista fönsterna sätts på plats. Köksskåp monteras klart och badrum sätts med våtrumsskivor och matta samt kompletteras med sanitetsporslin. I princip alla inredningssnickerier sätts på plats redan i fabriken.

Innan huset lämnar fabriken kompletteras det med vitvaror samt några sista delar som ska följa med modulerna och monteras när huset står på plats.

Och är nu en färdig sektion!

Därefter lastas sektionerna och täcks mot väder och vind. Hela byggsatsen med husmoduler levereras sedan på speciella transportfordon ut till byggplatsen.

På byggplatsen ska nu allt vara väl förberett, grunden är färdiggrävd och monterad med de betongelement som förtillverkats. Då allt är tillverkat med stor precision redan i fabriken så är modulerna snabbt hopkopplade. Det tar normalt bara några timmar innan de sitter ihop i skydd mot väder och vind.

Takstolarna reses samma dag som husleveransen och huset täcks därefter så det hela tiden hålls lika torrt och skyddat som under byggtiden i fabriken. Under några veckor kommer sedan olika hantverkare nu att utföra kompletterande arbeten på huset. Elen och VVS ska kopplas in, tapetsering och golvläggning ska slutföras.

Och efter några veckor är så ännu ett nyckelfärdigt hus klart för inflyttning – till glädje för en nybliven husägare!

Läs mer! Allt om att bygga hus

Läs mer om våra fördelar

Bygga hus

Vår process

Vår unika process har inte bara gett oss full kontroll över produktionens alla delar och därmed en jämn och hög kvalitet, utan även en unik kostnadskontroll som i slutänden kommer dig som kund tillgodo. 

Bygga hus

En trygg hustillverkare

Älvsbyhus är det smarta valet för ditt nya hus! Med mer än 46 000 tillverkade hus är vi en pålitlig husleverantör. Effektiv husproduktion, låga totalkostnader, flexibilitet i tillval och hög byggkvalitet är bara några av våra fördelar. Läs vidare och upptäck de alla.

Vad ingår i priset?

Bygger du ett nyckelfärdigt hus från oss ingår allt kring husbygget - och dagen vi lämnar över nyckeln till dig är allt på plats och huset är inflyttningsklart.

Bygga hus

Bygga nytt eller köpa begagnat?

Hur ska man tänka när man vill skaffa ett hus? Vad är fördelarna med att bygga nytt?

Bygga hus

Varför bygga modulhus?

Modulhus är prefabricerade hus som byggs i fabriker och transporteras till byggplatsen i moduler. Byggmetoden är effektiv, ger hög kvalitet och minskar byggtiden avsevärt jämfört med andra byggmetoder. Modulhus är ett smartare val som ger hög kvalitet till ett bra pris.

Bygga hus

Nyckelfärdigt hus

Vad innebär nyckelfärdigt hus med totalentreprenad? I de flesta fall menas ett nybyggt hus som levereras färdigbyggt och klart för inflyttning, men olika hustillverkare kan mena olika saker! Vi går igenom allt du behöver veta.

Hållbarhet

Ett smart miljöval

Vi har kontroll över hela kedjan och vårt miljöarbete börjar redan i skogen och genomsyrar hela vår produktion.

Förmånliga betalningsvillkor

Det är enkelt, tryggt och ekonomiskt att göra ett husköp från Älvsbyhus. Hos oss betalar du ditt hus först 5 dagar efter godkänd slutbesiktning

Bygga hus

Väl beprövad och säker grund

En stabil grund är avgörande för ett husbygge och Älvsbyhus har den perfekta lösningen med sin specialtillverkade krypgrund. Läs mer om fördelarna med krypgrund, från enkel åtkomst till ökat skydd mot markradon och översvämningar.

Hållbarhet

Energy Wall

Upptäck Älvsbyhus Energy Wall - den moderna väggkonstruktionen som ger ett sunt och friskt hus. Med över 300 millimeter isolering klarar den de allra tuffaste förhållandena och är framtidsanpassad för att möta EU:s "Näranollenergidirektiv". Läs mer om Energy Wall här.

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan