Publicerad 4 maj 2022
Uppdaterad 4 maj 2022

Gå på husvisning innan du bygger nytt hus

Innan du bygger ett nytt hus är det bra att gå på husvisningar för att få en känsla för vilket typ av hus du vill bygga och vilken modell som passar dina behov bäst. Digitala visningar och kataloger är bra alternativ men att besöka en husvisning är det bästa sättet att uppleva ett hus på riktigt och det ger dig en chans att inspektera lösningar och detaljer såväl invändigt som utvändigt.

När du ska gå på husvisning är det bra att tänka igenom vad det är du ska titta på och vilka frågor du vill ha svar på. I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips på vad du ska tänka på när du går på husvisning.

 • Därför ska du gå på visning innan du bygger nytt hus
 • Olika typer av husvisningar och visningshus
 • Hitta visningshus / husvisningar där du bor
 • Checklista för husvisningar
 • Vanliga frågor & svar om husvisningar

Därför ska du gå på visning innan du bygger nytt hus

De flesta som ska köpa ett hus på begagnat-marknaden går på husvisning innan köpet. Men när man ska bygga ett nytt hus är det många som fastnar i kataloger och 3D-ritningar på datorn och glömmer bort att boka in fysiska husvisningar. Seriösa hustillverkare erbjuder husvisningar av sina olika husmodeller för att du som köpare ska kunna uppleva husmodellerna i verkligheten innan du bestämmer dig. Det finns många skäl att utnyttja den möjligheten!

Få svar på frågor om husmodellen och byggprocessen.
Husvisningar är perfekta tillfällen att fråga representanter från hustillverkarna eller boende i husen alla frågor du har om byggprocessen och för- och nackdelar med de olika husmodellerna.

Lättare att planera ditt hus.
Vid husvisningar upptäcker du ofta detaljer som du inte noterar på ritningar och bilder. Du ser hur olika planlösningar fungerar i praktiken och får bättre underlag att fatta beslut om hur ditt hus ska planeras. Jämföra olika husmodeller och tillval. Du kan också jämföra olika tillval och husmodeller från samma hustillverkare, så att du lättare kan välja rätt modell, tillval och material utifrån dina önskemål.

Jämföra olika hustillverkare.
Gå på många husvisningar så att du kan jämföra hustillverkare mellan varandra. Du får en känsla för stil, kvalitet och byggteknik mellan de olika hustillverkarna, vilket kan underlätta ditt val när du ska bestämma dig för var du ska köpa ditt hus ifrån.

Olika typer av husvisningar och visningshus

Husvisningar förekommer i några olika varianter. Dels kan det vara dedikerade hus som har byggts enbart för att fungera som visningshus, dessa finns ofta på husutställningar där flera hustillverkare finns representerade. De flesta hustillverkare anordnar också visningar i nyproducerade hus där familjer bor eller är på väg att flytta in.

Husvisningar i nyproducerade hus

Många hustillverkare kan arrangera husvisningar i hus där familjer bor eller är på väg att flytta in. Vid dessa visningar finns det oftast en säljare från hustillverkaren som håller i visningen, och ibland kan det hända att även familjen som bor där är med och berättar om sin upplevelse av huset och byggprocessen.

Visningshus och husutställningar

Många hustillverkare erbjuder också husvisningar i visningshus där ingen bor. Det kan till exempel vara på särskilda utställningsområden men också i form av nyproducerade hus eller bostadsområden där husen är ute till försäljning. För husutställningar så behöver man inte boka tid utan de går bra att besöka under fasta öppettider. För andra husvisningar kan man behöva anmäla sig för att gå på en öppen visning men ofta kan man också boka tid med en säljare för att få en privat visning.

Nybygget, Arlandastad
Utanför Stockholm finns Nybygget Arlandastad som är en stor husutställning med visningshus från flera olika hustillverkare. Området har öppet på helger och enstaka veckodagar, och då är de flesta visningshusen bemannade av säljare som svarar på frågor (Se Nybygget öppettider).

Besök gärna Älvsbyhus visningshus Villa Linnéa på Nybygget, Arlandastad.

Husknuten, Västra Frölunda
Utanför Göteborg finns Husknuten som också är ett stort utställningsområde med visningshus från sveriges ledande småhustillverkare. Säljare finns på plats att svara på frågor. Vanligtvis har de öppet alla dagar i veckan men avvikelser förekommer (Husknutens öppettider).

Besök gärna Älvsbyhus visningshus Villa Linnéa på Husknuten, Göteborg

Digitala husvisningar

En digital husvisning fungerar ungefär som en fysisk husvisning. När visningen startar får man en rundtur av huset och möjlighet att ställa frågor till säljaren.

På Älvsbyhus erbjuder vi digitala husvisningar av våra husmodeller regelbundet. Visningarna anmäler man sig till på hemsidan.

Hitta visningshus / husvisningar där du bor

Bor man i Stockholms- eller Göteborgsområdet är bra ställen att börja på de två fasta husutställningarna Nybygget Arlandastad och Husknuten (Göteborg). Här finns de flesta större småhustillverkarna i Sverige representerade.

För att hitta mer lokala husvisningar eller kanske en visning av en specifik husmodell från en hustillverkare så är det enklast är att börja med att besöka respektive hustillverkares hemsida för att se vilka aktuella husvisningar som finns. Saknas information om husvisningar eller om ni är ute efter att titta på en specifik modell så ta kontakt direkt med hustillverkaren för att få information om aktuella och kommande husvisningar.

Här hittar ni alla aktuella visningar av Älvsbyhus:

Checklista för husvisningar

Innan du börjar gå på husvisningar är det viktigt att tänka igenom vad du vill få ut av besöket och göra en checklista på vad du ska fråga om och titta efter på varje visning. Om du inte gjort det tidigare, så börja med att sammanställa vilka behov du och din familj har, och specificera vad som är viktigaste för er i ert nya boende.

Checklista:

 • Lista dina prioriterade behov. Vilka funktioner är viktigast för dig i det nya huset? Öppen planlösning eller många små rum? Särskilda rum eller ytor som altan eller balkonger? Speciella ytskikt eller material? Dessa delar kollar du in extra noga vid alla visningar.
 • Förbered varje visning. Läs in dig (och titta på bilder) av husmodellen du ska besöka, så att du har koll på grundfakta som storlek, antalet våningsplan, pris och vanliga tillval. Dels för att du ofta kommer på viktiga saker att ta upp på visningen, dels för att det är lättare att komma ihåg besöket efteråt om du har koll på huset innan.
 • Dokumentera visningen för dig själv. Skriv ner svar på frågor du ställer, och fotografera eller filma detaljer under visningen. På så sätt glömmer du inte bort hur det såg ut och blandar inte ihop detaljer från olika visningshus med varandra.
 • Summera efteråt. Skriv ner eller spela in en kort video eller en ljudfil i mobilen där du summerar intrycken direkt efter visningen. Då kan du gå tillbaka i efterhand och jämföra dina funderingar och intryck efter flera visningar.
 • Lyft blicken - och fråga! Det är lätt att fastna i konkreta detaljer som husets utseende och planlösning under en visning. Men glöm inte bort att husvisningen är ett utmärkt tillfälle att fråga säljaren om andra saker som du funderar över, exempelvis hur byggprocessen går till, kostnad och ekonomi, miljöklassning, försäkring, mm.

Vanliga frågor & svar om husvisningar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om visningshus och att gå på husvisning. Om du inte hittar svar på just din fråga är du självklart välkommen att kontakta oss på Älvsbyhus för ytterligare hjälp!

Hur går en husvisning till?
Det beror lite på hur om du besöker ett renodlat visningshus eller om du går på en husvisning i ett hus där en familj bor. Men generellt har du under en husvisning möjlighet att gå igenom hela huset både invändigt och utvändigt, du ser hur planlösningen fungerar i praktiken, kan detaljstudera materialval, ytskikt, fönster, dörrar, köks- och våtrumsinredning liksom olika typer av tillval.

Du har alltid chans att prata med någon om visningshuset, antingen en säljare från hustillverkaren eller familjen som bor där. Om du är på visning i ett hus där någon bor har du självklart rätt att be att få se alla rum och biutrymmen, men tänk på att respektera de boende, be om lov innan du öppnar stängda dörrar eller skåp och lådor som hör till den fasta inredningen.

Vad ska man tänka på inför husvisning?
Det är viktigt att förbereda sig och ha en plan på vad du vill titta på och fråga om, så att du inte kommer hem efter visningen och inser att du missade att kolla upp saker. Om du går på många husvisningar är det dessutom bra att vara konsekvent och ställa samma frågor och titta efter samma saker på alla visningar - då är det lättare att jämföra olika husmodeller med varandra i efterhand.

Tips! Preppa ditt visningsbesök med vår checklista inför husvisningar

Är det tillåtet att fota under husvisning?
Ja det är generellt tillåtet att fotografera under en husvisning för eget bruk. Om du är på husvisning hemma hos familjer får du gärna fråga om det är något du inte får fotografera, och tänk på att inte dela bilder på folks hem i sociala medier.

Vad ska man fotografera under husvisningar?
För många är fotografering ett bra stöd för att kunna minnas detaljer i de olika husen. Ta gärna bild på samma sak på både kort och långt avstånd, på så sätt är det lättare att sätta detaljer i sitt sammanhang i efterhand.

Ett bra tips är att göra en checklista på vad du vill fotografera i förväg, annars är det lätt hänt att man glömmer att ta bild på köket i ett hus och badrummet i ett annat, och därmed inte kan jämföra husmodellerna som man vill i efterhand.

Kan man gå på visning utan lånelöfte?
Ja du kan gå på visning av visningshus utan lånelöfte.

Kan man gå på husvisningar inför nybygge av hus?
Ja du kan självklart gå på husvisning innan du bygger ett nytt hus. Om du ska köpa ett nytt hus av en hustillverkare rekommenderar vi att du besöker visningshus i förväg för att känna efter att både hustillverkaren och den enskilda husmodellen känns rätt för dig.

Vad ska man tänka på när man tittar på hus? Det är många saker som skiljer sig åt om du planerar att köpa ett befintligt hus jämfört med att köpa och bygga ett nytt. När man ska köpa ett befintligt hus är det viktigt att titta på parametrar som omgivningen och tomten, hur gammalt huset är och dess skick, plus att det är viktigt att besiktiga huset. Många av dessa saker behöver du inte tänka på alls när du går på husvisning för att köpa ett nyproducerat hus.

Vad ska man tänka på när man går på visning inför att köpa / bygga ett nytt hus?

 • Jämföra husmodell. Det finns en uppsjö av olika husmodeller och om man inte har bott i hus innan är det bra att gå på visningar för att uppleva olika typer av hus i praktiken. På husvisningar är det till exempel enklare att förstå skillnaden mellan 1.5- och 2-planshus, och du har möjlighet att jämföra olika typer av planlösningar med varandra.

  Läs mer!  Guide till hur du väljer rätt husmodell
 • Material och ytskikt. Husvisningar är också superbra tillfällen att jämföra olika material och ytskikt med varandra. Hur upplevs bänkar av laminat vs massivt trä? Vilken typ av ytterpanel gillar ni bäst?
 • Ekonomi & kostnad. Liknande husmodeller kan variera mycket i pris mellan olika hustillverkare. Husvisningar är ett bra tillfälle att sätta ekonomin i ett sammanhang och reflektera över vad det är värt att lägga pengar på: en särskild husmodell, husets material eller speciella tillval. Tänk på att det ibland kan vara en bättre lösning att välja en billigare husmodell och addera tillval som gör att huset anpassas efter dina behov, än att välja en dyrare husmodell där du inte har råd att göra egna anpassningar.

  Läs mer! Att slipa en diamant av marknadens billigaste hus
 • Förtroende för hustillverkaren. Eftersom det är en stor investering att köpa ett nytt hus är det viktigt att affären känns trygg och du har förtroende för hustillverkaren. Husvisningar är ett bra tillfälle att få en känsla för tillverkaren: Hur agerar säljarna? Inger de förtroende, och kan de svara på dina frågor? Lyssna också vad de som eventuellt bor i visningshusen tycker: Hur har de upplevt samarbetet med hustillverkaren? Är de nöjda? Vad har de för råd inför ditt husköp?

  Läs mer! Tryggt och förtroendeingivande - Därför valde vi Älvsbyhus
 • Byggtid- och byggprocessen. I samband med husvisningar är det också bra att ställa frågor om den förväntade leverans-/byggtiden. Det är ett bra tillfälle att börja skissa på en grov tidplan och bestämma sig för hur involverade ni själva ska vara i byggprocessen.

  Tips! Läs mer om olika entreprenadformer

Vad menas med visningshus?
Ett visningshus är ett hus som en hustillverkaren kan visa upp innan du bestämmer dig om vilket hus du vill köpa. Ett visningshus kan vara ett renodlat visningshus som ingen bor i, oftast är de belägna på särskilda utställningsområden eller i nybyggda bostadsområden. Ett visningshus kan också vara ett hus där en familj bor. Familjen är då kontrakterade av hustillverkaren att visa upp sitt hus för potentiella husköpare.

Hur hittar jag visningshus nära mig? Det finns visningshus över hela landet. Enklast är att kolla med respektive hustillverkare vilka län och orter de har husvisningar i.

Se alla Älvsbyhus husvisningar

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan