Hemma hos

Familjen Sköld

”Det känns tryggt och förtroendeingivande att bygga tillsammans med Älvsbyhus.”

Intervju

Hanna Öhman

Fotograf

Anders Westergren

Publicerad

17 maj 2022

Uppdaterad

17 maj 2022

Visningshuset var avgörande

Att Linda och Jonas trivs på det nya området Strömnäsbacken i Piteå går inte att ta miste på. Här har familjen inte bara närhet till natur och fritidsaktiviteter, här finns även närheten till centrala stan, skola och aktiviteter för barnen.

Att det blev just Villa Tove var ingen självklarhet. Familjen var först inne på att kanske bygga en 1,5-plansvilla men hamnade lite oplanerat på en villavisning tillsammans med Älvsbyhus i vinkelhuset Tove och då trillade allt på plats, det var just precis ett sådant hus de ville bygga! Äldsta dottern beslutade under samma period att flytta hemifrån och då blev valet ännu enklare. Jonas berättar:

– Man behöver fundera på i vilket läge i livet man är i och vilken typ av hus man behöver? Det känns viktigt att inte bygga för stort för snart är barnen utflyttade och huset tomt. Det är också bra att besöka husen innan man bestämmer sig, det är en helt annan sak att se huset live än att bara ta del av en planritning eller bilder.

Observera att dessa bilder och filmer är från en tidigare version av Villa Toves planlösning och att husmodellen ser annorlunda ut idag. 

Från ändlösa renoveringar till nybygge

Innan flytten till det nybyggda Älvsbyhuset bodde familjen i ett 60-tals suterränghus där de upplevde att renoveringarna aldrig tog slut. De började med ytskikt men sedan skulle stammar, yttertak och andra stora projekt genomföras och därför kunde de inte släppa tanken på att bygga nytt och slippa alla måsten som kommer med renoveringar. När det släpptes tomter på ett nytt område i Piteå var Linda och Jonas några av de första som fick möjlighet att välja tomt, de hade nämligen stått i tomtkö i ungefär 10 år och fick därför just den tomt de så gärna ville ha, tomten med det där läget där de skulle få eftermiddagssolen precis där de önskade.

– I vårt gamla hus hade vi solen på framsidan och den här gången ville vi ha solen på husets baksida, vilket vi har nu. Fördelen med just ett vinkelhus är också att det finns möjligheter att bygga en riktigt fin uteplats!

Genomarbetad och trygg process

När det några månader senare var dags för husmontage var Jonas med men höll sig på avstånd för att inte vara i vägen för byggarbetarna.

– Det var så häftigt! Allt levererades till gatan några dagar i förväg och ställdes upp snyggt och prydligt på området i väntan på montage. Vädret var perfekt när montagedagen kom och på en dag så hade vi ett hus på plats. Det var kul att besöka byggplatsen varje kväll och vi passade då på att städa lite varje dag.

Jonas berättar att han är imponerad över hur allt fungerade inför slutbesiktning. Servicemännen besökte huset innan besiktningen och gick igenom huset, de få anmärkningar som sedan gjordes under själva slutbesiktningen åtgärdades direkt efter avslutad besiktning och det var verkligen effektivt och kändes bra.

– Vi hade slutbesiktning den 9e juni och det gick så bra. Servicemännen var här och gick igenom allt innan besiktning och det som anmärktes på vid slutbesiktningen åtgärdades på en gång vilket var både effektivt och smidigt. Hela processen känns genomarbetad och trygg. Vi avvaktade däremot med slutsamråd eftersom vi hade en del egna arbeten som behövde färdigställas innan slutsamrådet.

Familjen Skölds egna arbeten

Redan från första början hade Linda och Jonas beslutat att de ville genomföra en del egna arbeten, båda badrummen levererades med oinredda utan golv- och väggbeklädnader från Älvsbyhus. Att själva ta sig an badrummen var något de pratat om och planerat för redan i beställningsprocessen och de anlitade en firma för att säkerställa allt skulle utföras korrekt med tätskikt och dylikt i våtrummen. De upplever att även momentet med egna arbeten fungerade väldigt bra, de valde bort eller sålde de varor som de ville ersätta. Förutom de båda badrummen har familjen installerat en braskamin och dessutom gjort en hel del egna lösningar i köket. Bland annat har man valt en bänkskiva i granit, satt kakel istället för stänkskydd, bytt kökshandtag, fällt in en diskho med köksblandare samt bytt ut fläkten, vilket gör köket helt unikt för just detta hus.

– När badrummen var färdiga i början av juli hade vi slutsamråd med kommunen och fick godkänt på att flytta in och det kändes fantastiskt! Det är speciellt när man flyttar från ett hus till ett annat, man behöver bo in sig och landa. Nu när dessutom fler hus kommit upp på området så känns det mer hemtrevligt. Vi har kommit hem.

– Alla egna arbeten vi gjort har varit smidiga att genomföra, vi valde bort den delen från Älvsbyhus och hittade egna lösningar. Vissa saker valde vi inte bort utan lät de levereras med huset men sedan sålde eller flyttade vi dessa, bänkskivan som följde med huset sitter till exempel nu i ett annat hus och samma med köksfläkten. Vi är väldigt nöjda med hur huset till slut blev med alla våra egna lösningar och det till en kostnad som inte blev speciellt mycket dyrare.

Kommande utomhusprojekt

Man behöver inte mer än att öppna dörren och kika in i hallen för att förstå att familjen trivs i sitt nya hus. Med ena foten kvar i hallen och den andra på väg mot kök och matrum kan man inte annat än insupa den härliga känslan som huset bjuder på. Att Linda brinner för heminredning gör upplevelsen komplett när man tittar runt i det ljusa vinkelhuset som passar perfekt för socialt umgänge och varför inte middagsbjudningar tillsammans med vänner och bekanta, något som familjen längtar efter när pandemin är över. Inflyttningsfesten har också blivit uppskjuten men förhoppningen är till sommaren, och då finns även en nybyggd altan att hålla till på.

– I vinkeln ska vi bygga en altan om ca 100 m². Vi har grovplanerat tomten men till våren ska vi finplanera med matjord och så gräsmatta. Vi har också planerat att träffa en trädgårdsarkitekt för att få råd om hur vi ska plantera träd och växter. Vi ska även måla huset ett varv till.

Den som vill se mer av familjens villa Tove och ta del av kommande projekt kan ta en titt på @alvsbyhustove där Linda delar med sig av stort och smått i husväg.

Tryggt och förtroendeingivande

På frågan om hur det är att bygga hus tillsammans med Älvsbyhus svarar de utan att fundera att själva bygget har varit problemfritt, effektivt och smidigt.

Det känns tryggt och förtroendeingivande att bygga tillsammans med Älvsbyhus och den ekonomiska kalkylen stämmer överens med verkligheten så man får inga obehagliga överraskningar under resans gång.
Jonas Sköld

– Det bästa med Älvsbyhus är att det är ett etablerat företag med nöjda kunder, ett företag som kan tillhandahålla en helhetslösning för oss kunder, både kostnadsmässigt och vad gäller kvalitet. Älvsbyhus har levt upp till alla förväntningar och slagit hål på våra fördomar. Vi gillade helt enkelt helhetskonceptet! Det känns tryggt och förtroendeingivande att bygga tillsammans med Älvsbyhus och den ekonomiska kalkylen stämmer överens med verkligheten så man får inga obehagliga överraskningar under resans gång. Det var dessutom lätt att förutse datum, kort byggtid och med facit i hand kan vi berätta att alla datum hölls!

– Ett nybygge är en stor process och det bör man vara medveten om. Vi valde Älvsbyhus för helhetslösningen där vi köper ett nyckelfärdigt hus utan överraskningar ekonomiskt eller att vi förväntas bygga. Det är dessutom väldigt prisvärt! Vi behövde inte göra mycket själva förutom målning och vissa utomhusarbeten som att städa byggplatsen till exempel.

Att Linda och Jonas är nöjda, både med samarbetet med Älvsbyhus samt med det nya huset råder inga tvivel om. De återkommer flera gånger till hur tryggt, enkelt och genomarbetat det känns, hur välutvecklad processen är och igen, hur tryggt allt har varit från första mötet till inflyttade i det nya huset. Jonas ord får avsluta vår intervjustund.

– Själva bygget var helt problemfritt, vi upplevde inga svårigheter alls!

Linda och Jonas tips till dig som vill bygga nytt

  • Fundera på vilken typ av hus ni behöver och bygg utifrån era egna förutsättningar och behov. Bygg inte för stort och kom ihåg att välja läge och husplacering med omsorg.
  • Besök visningshus innan ni bestämmer er! Det är en helt annan sak att se huset live än genom olika digitala verktyg.
  • Sök tips och råd av andra som byggt liknande hus, man har ju bara en chans att få det som man vill så gör efterforskningar. Ett nybygge är en stor process och det bör man vara medveten om men med Älvsbyhus har allting gått bra, hela processen är bra och enkel.
;

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan