Hemma hos

Anna och Christian

”Att slipa en diamant av marknadens billigaste hus”

Intervju

Kajsa Wimmer

Fotograf

Anders Westergren

Publicerad

24 maj 2022

Uppdaterad

24 maj 2022

När möjligheten att flytta till en plats som kändes mer som hemma, i närhet till skog och natur började Anna och Christian fundera på att bygga hus igen, för tredje gången. En tanke som bara växte sig starkare. De hade tidigare byggt lösvirkeshus, fokuserat mycket på detaljer och att bygga drömhuset. Men denna gång föll valet på modulhus, för enkelhetens skull.

Drömtomt med skogsläge

När drömtomten i Mjölby med ett fantastiskt läge intill skogen dök upp kunde de inte vänta längre utan började spana på olika hustillverkare. De åkte till husutställningarna Husknuten och Nybygget för att kolla in olika visningshus och fastnade snabbt för modulhus.

– Vi kände ganska snabbt att det är tacksamt att slippa göra alla tusentals val och detaljer som kommer med lösvirkeshus. En vattenkran kan vara snygg, men i slutändan så är det bara en vattenkran och man blir snabbt hemmablind, förklarar Anna.

Älvsbyhus var inte det första valet. Men efter att ha pratat med en säljare, diskuterat olika alternativ och tittat på visningshusen ändrade de helt uppfattning.

– Vi ska vara ärliga och säga att vi hade lite fördomar om Älvsbyhus tidigare, säger Christian och Anna fyller i:

– Ja, i och med priset så tänkte vi att det är lite lågbudget och för dem som inte har så bra smak, de flesta Älvsbyhus jag känner till är aprikosa eller mintgröna, skrattar hon.
– Men vi ändrade som sagt uppfattning ganska snabbt efter att ha besökt visningshuset, det är verkligen bra kvalité trots prisvärdheten.

Så det slutgiltiga valet föll på Älvsbyhus, och tanken om att slipa en diamant ur marknadens billigaste hus växte sig fram. De besökte även några kundägda hus, för att känna in husen och materialvalen och valde själva till slut husmodellen Henrik.

Kreativa lösningar för att få ett unikt hus

Vid blotta anblicken är det svårt att se likheterna med ett Älvsbyhus. Huset är placerat med baksidan framåt, de har valt bort entrédörren och istället valt att själva bygga om det kopplade garaget och dela upp det till en stor entré i ena delen och skapat gym och förvaring i den andra delen. Lösningen är ett pampigt 240 m² stort Älvsbyhus med tillhörande dubbelgarage. 

Att komma in i huset är också en upplevelse. Men möts direkt av det stora, mörka köket.

– Vi valde bort Älvsbyhus kök ganska snabbt, förklarar Anna. Vi hade en väldigt stor köksö i vårt förra hus och älskade den så vi kände att vi ville ha det nu också. Vi insåg att om vi skulle välja alla Älvsbyhus tillval i köket så blev inte prisskillnaden så stor om vi skulle bygga eget, men då fick vi det också precis som vi ville.

Hällen med den inbyggda fläkten är Anna och Christian extra nöjda med. 

– Fördelen med krypgrunden är att det blev väldigt enkelt för hantverkarna att komma åt allting, det hade varit svårare om det varit betongplatta!

Från köket har man också utsikt över den egenbyggda väggen med skjutdörrar som leder in till familjens bibliotek som ligger vid husets ena gavel.

– Att sätta upp väggar, byta innerdörrar och liknande är småjobb som vem som helst klarar av att göra, säger Christian och fortsätter.

– Vi har tänkt lite så hela vägen, att vi väljer Älvsbyhus standardlösningar och byter ut och gör om eftersom. Oavsett vilket hus man bygger så vill man sätta sin egen prägel på det, men man får ta det lite pö om pö och känna in huset.

Till exempel så har man bytt några av innerdörrarna i huset, bytt handtag och i badrummen valde man Älvsbyhus standardpaket för att själva kunna byta ut till egen kommod.

– Det är små saker som ändå gör så mycket!

Härlig och luftig övervåning

Vi går vidare till övervåningen som känns öppen och ljus, både tack vare det förhöjda vägglivet men även för att man lämnat öppet till nock vilket ger en härlig och luftig känsla. Familjen tog valet att välja bort allrum på övervåningen då tidigare erfarenhet visat att den mesta delen av tiden spenderas på entréplan, i stället har man byggt två stora sovrum till barnen.

– Barnen önskade rum där de kunde dansa, så de har fått varsitt rum på 30 m², varsin svit skulle man kunna säga. Så de är också väldigt nöjda, säger Christian och Anna fyller i:

– Sen så kommer det ju en dag då barnen kommer att vara vuxna och ta med sina familjer hem och då finns det gott om plats. Så länge hoppas vi att vi bor kvar!

Planerna framöver är att fokusera på utemiljön. Förutom att bygga altan planerar familjen att skapa en upplyst gång med pergolabågar för en tydlig vägvisning till entrén. En pool i trädgården är också en dröm som står högt upp på önskelistan.

Efter ett besök hos familjen Karlborg/Holmqvist kan vi konstatera att det absolut är fullt möjligt att slipa en diamant ur marknadens mest prisvärda hus, och familjen håller med!

Det bästa med Älvsbyhus

– Priset helt klart! Det gjorde att vi fick möjlighet att bygga ett större hus och skapa ett dansrum till barnen som var deras stora dröm. Vi har fått ett praktiskt och funktionellt hus som funkar bra i vardagen! Tack vare krypgrunden är det också enkelt och flexibelt att göra om i efterhand, när man känner för det.

Anna och Christians 3 tips till dig som vill bygga nytt

   • Välj funktion före design
    Om man inte har det praktiskt i det vardagliga livet hjälper inte designen. Detaljer är viktiga, men du blir snabbt hemmablind. En diskho blir en diskho till slut, oavsett hur snygg den är.
   • Tänk igenom tillvalen
    Var avslappnad och tänk lite utanför boxen. Vi hade mycket frågor om förändringar som vår säljare fick vägleda oss igenom. Mycket går att pussla om direkt medan vissa saker är sådant man kan göra själv i efterhand.
   • Känn in hemmet
    Fokusera inte för mycket på detaljer från början utan känn in ditt hem och gör förändringarna eftersom. Små saker som att byta innerdörrar eller handtag klarar man enkelt själv!
;

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan