Publicerad 29 juni 2022
Uppdaterad 29 juni 2022

Förbered trädgården för höst

Oktober och det är hög tid att höstpyssla i trädgården och göra den färdig för vintern. Men vad ska man tänka på för att ge trädgården de allra bästa förutsättningarna?

1. Ta hand om löven

För mycket löv på gräsmattan kan orsaka vinterskador till våren. Kör därför över löven med gräsklipparen. En del av dem kan du kratta in under buskar och i rabatter som skydd mot tjälen.

2. Rensa bort gammal frukt

Har du fruktträd med äpplen eller päron, var noga med att ta bort både fallfrukt, nedfallna blad och eventuella "mumiefrukter” som sitter kvar på trädet. Svampsporerna som orsakar sjukdomar kan annars övervintra i bladen och frukterna. Bränn eller gräv gärna ned sådana blad och frukter så att de inte sprider sig med vinden. 

3. Plantera lökar

Smålökar och narcisser av olika slag bör komma i jorden precis denna tid. Plantera i väldränerad jord och ungefär tre gånger så djupt som löken är hög. Gödsla med benmjöl och vattna ordentligt.

4. Klipp ned växter

Pioner och jordgubbsblasten bör klippas på hösten för att svampsjukdomar inte ska övervintra i blasten. Det gäller även stenfruktsträd. Perenner ska klippas först till våren då vatten inte bör tränga in i de avklippta stjälkarna under vintern och få dem att ruttna.

5. Vårda redskap och möbler

Samla in trädgårdsredskapen, rengör och olja dem. Töm vattenslangen och se till att takrännorna inte är fyllda med skräp och löv som täpper till dem. Se också efter om utemöblerna behöver oljas in, innan du placerar dem torrt och under tak. 

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan