Hoppa till innehåll

Externt och internt när Älvsbyhus rekryterar

När Älvsbyhus rekryterar tittar man både externt och internt. De flesta arbetsledare kommer till exempel från produktionen – som Rickard Tapper och Alexan­der Pardén.
– Vi har duktiga medarbetare och vill behålla kompetensen inom företaget, säger Cecilia Wiklund, personalchef. 

Den senaste tiden har Älvsbyhus gjort en hel del rekryteringar och har numer drygt 330 anställda i hela koncernen - som omfattar även Finland och Norge. Drygt hälften av dessa finns i Älvsbyn, där huvudkontoret ligger.

Cecilia Wiklund, ny personalchef sedan november 2017, menar att många rekryteringar görs internt. Inte minst när det kommer till arbetsledare i fabriken.
– Många arbetsledare har börjat ute i produktionen och det ser vi som en stor fördel eftersom de redan kan arbetssättet och vet vad som krävs. Det är ett stort plus att de har med sig den kunskapen. De flesta går den vägen, säger Cecilia och fortsätter:
– Älvsbyhus är nog lite extra duktiga på det sättet. Man låter personalen växa inom företaget.

En av dessa är Rickard Tapper. Han började på Älvsbyhus för nio år sedan som köksmontör. Sedan 1,5 år tillbaka är han arbetsledare på snickeriet i Älvsbyn.
– Jag blev tillfrågad och det kän­des perfekt. Jag ville testa något nytt och det här passar mig då jag gillar att organisera och hålla ord­ning. Jag trivs jättebra.

En liten annan resa har Alexan­der Pardén gjort. Hans karriär på Älvsbyhus inleddes för nästan 13 år sedan i fabriken på resningen. Efter fem år fick han möjligheten att jobba som montör utomhus innan han valde att hoppa på en tvåårig yrkesutbildning till bygg­produktionsledare.
– Jag har alltid trivts bra på Älvsbyhus så efter min utbildning sökte jag mig tillbaka, till ritkontoret som produktionsplanerare. Från och med i mars kommer jag jobba som arbetsledare med fokus på produkt- och produktionsutveckling, som en slags länk mellan teknik och produktion, säger Alexander.
– Jag har suttit på många olika positioner inom företaget, och dessutom stannat ganska länge på varje plats. Det har gett mig en inblick i processen och företaget som uppskattas. Sedan två år tillbaka sitter jag nu även med i en forsknings- och utvecklingsgrupp där jag får möjlighet att både bidra och påverka.

Enligt Cecilia är det svårt att säga exakt var behovet av personal finns inom den närmsta framtiden.
– Eftersom vi ganska precis har byggt om i fabrikerna är det svårt att veta vilka platser som ev. kan behöva fyllas. Det får framtiden utvisa.

Själv började Cecilia på Älvs­byhus 1997. Då som receptionist. 2002 började hon på löneavdel­ningen och har sedan dess jobbat som löne- och personaladministra­tör. Sedan november är hon alltså personalchef.
– Jag jobbade länge tätt ihop med förra personalchefen så det kom sig ganska naturligt när hon slutade. Vi har alltid haft ett bra samarbete.
– Och lite så är det. Det bästa med den här arbetsplatsen tycker jag är stämningen. Det är en trygg, säker arbetsplats med både bra förmåner och arbetstider - och chans till utveckling. Vi har trevligt på jobbet helt enkelt.

 

Beställ katalog