Publicerad 6 maj 2022
Uppdaterad 6 maj 2022

6 fördelar med bastu

Få saker är så avkopplande som en stund i bastun efter en dag i backen eller efter träningspasset. För att inte tala om alla andra fördelar som bastandet för med sig! Forskarna säger att bada bastu har liknande hälsoeffekter som att träna. Inte minst minskar regelbundet bastande risken för hjärt- och kärlsjukdomar - men du blir också lycklig av en stund i värmen. Låter det för bra för att vara sant? I flera av våra husmodeller kan du välja en bastu som ett tillval Här listar vi sex fördelar med bastu.

1. Bra för huden

Huden är vårt största organ, och att basta ökar blodcirkulationen i blodkärl och överhud. Det gör att huden inte torkar ut och att hudytan balanseras, och därmed reducerar rynkor.

2. Bra för musklerna

Värme gör att musklerna slappnar av och elasticiteten i vävnaderna ökar. Reumatiska problem och muskelsmärtor lindras.

3. Bra för hjärta och kärl

Att basta minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. I värme utvidgas blodkärlen vilket ger bättre blodcirkulation. Det gör även ökad syretillförsel, vilket reducerar mjölksyra och gör att man presterar bättre. När kroppstemperaturen växlar mellan varmt och kallt stärks blodkärlens väggar, pulsen stiger och hjärtat pumpar snabbare.

4. Kroppen rensas på slaggprodukter

På 15 minuters bastubad producerar kroppen cirka 200-400 gram svett. Förutom vatten så innehåller vårt svett kväve och salt samt ämnen som bly, kadmium och nickel. Många människor har även för höga syranivåer i kroppen, vilket ofta orsakar huvudvärk, matsmältningsproblem och inflammationer - att få ut dessa slaggprodukter är därför väldigt positivt för kroppen.

5. Det är avslappnande

För många är bastu en källa till avslappning. Både den fysiska och mentala stressen kan släppa genom regelbundna bastubesök.

6. Du blir lycklig

I värme produceras serotonin och oxytoxin, som är glädje- och avslappningshormoner som motverkar stress, nedstämdhet och aggression.

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan