Publicerad 5 maj 2022
Uppdaterad 5 maj 2022

Förnya ditt hem med DIY-projekt och inredningstips

Små förändringar kan göra stor skillnad i ett hem. Vi vill att du ska trivas länge i ditt Älvsbyhus och tipsar om enkla sätt att uppdatera din inredning, förnya ditt kök och hitta andra användningsområden för älskade gamla möbler.

Ett hem är något levande, det står aldrig riktigt still utan förändras hela tiden. Det kan vara små saker som en ny kudde i soffan, en vas som flyttas från ett hörn till ett annat eller en ny växt i fönstret. Förändringar som trots allt kan göra stor skillnad. Du behöver inte dra igång ett stort renoveringsprojekt för att förnya ditt hem.

Camilla Mauree, inredare och vd på inredningsateljén Houme, tipsar om att våga lyfta fram och visa upp saker man gillar för att med små medel göra hemmet mer personligt.

– Var inte är så ängslig om vad andra ska tycka, låt saker du tycker om stå framme. Ett hem kan aldrig bli personligt om inte personen som bor där gillar sakerna. Allt behöver inte matcha, något som kanske många tror. Saker syns snarare bättre när de sticker ut lite, säger hon.

Förnya hemmet enkelt med nya gardiner och kuddar

Ett enkelt sätt att förnya ditt hem är att tillsätta eller byta ut textilier. Går sommaren snart över till höst? Byt ut dina lätta linnegardiner till några i sammet och satsa på en murrigare färgskala. Tänk även på att väggarna inte nödvändigtvis behöver prydas av endast tavlor.

– Skruva upp en korg, en spegel eller ljuslampett på väggen. Det blir ofta väldigt kul, väggarna behöver inte vara så platta.

Färg är det enklaste (och bästa) sättet att förnya hemma

Camilla letar själv ofta inspiration till olika DIY-projekt på Pinterest och lyfter fram färg som det bästa och enklaste sättet att förnya.

– Mitt absolut bästa tips är att måla saker. Om du till exempel har en gammal furubänk och ska flytta in i ett nytt hus, då kanske din första tanke är att slänga den. Men föreställ dig att du målar den mörkgrå, då blir den plötsligt som ny. Nya färger på saker gör mycket mer än vad man kan tro.

Det här tipset gäller i högsta grad även prydnadssaker. Gör om ett gäng gamla krukor genom att måla dem i en matt kalkfärg – det blir riktigt snyggt när de står tillsammans. Sprejfärg är också enkelt att jobba med och ger ett riktigt fint resultat.

Testa att sprejmåla porslinsfigurer och ljusstakar – prylar som ofta går att hitta billigt på second hand.

Flytta saker mellan rummen

Camilla tipsar också om att inte begränsa sig i placeringen av vad du kanske tänker är prylar som har en given plats i ett visst rum.

– När man inreder hemma tänker man generellt att ‘det här är en typisk badrumssak’. Men försök att tänka om lite där. Var skulle jag kunna använda den här på ett roligare sätt? På mitt jobb sorterar vi inte saker efter rum utan efter färg. Det gör att man kan komma på roliga och oväntade kombinationer. Att flytta saker mellan olika rum är inget som kostar pengar men kan göra stor skillnad.

Fixa köket med färg och belysning

Ditt kök kan till exempel kännas som nytt med hjälp av en annan färg på köksluckorna och nya handtag och knoppar. Varför inte haka loss luckorna på de övre köksskåpen och måla insidan i en färg som fångar ögat? Rätt belysning får köket att kännas varmt och mysigt och det är enkelt att kamouflera en sliten köksbänk med en vacker skärbräda i trä eller marmor.

Använd garaget smartare

Det finns så många sätt som du kan få ut det mesta möjliga av ditt Älvsbyhus. Har du tänkt på vilka möjligheter garaget erbjuder? Det behöver inte bara vara en plats att förvara bilen på, utan kan med inte alltför stora medel förvandlas till ett extra rum för övernattande gäster eller tonåringar som vill ha ett eget utrymme.

Planering viktigt för lyckad renovering

En dag vill du kanske dra igång det där renoveringsprojektet, då vill Älvsbyhus finnas där för dig med inspiration och råd. Vet du till exempel vad som är viktigt att tänka på inför en badrumsrenovering. God planering och en budget är A och O. Ska du riva badrummet själv? Vill du ha värmande el-slingor i golvet? Hur inreder man både snyggt och funktionellt och hur funkar det med avlopp och fuktspärr?

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan