Publicerad 6 maj 2022
Uppdaterad 6 maj 2022

Inreda och förnya sovrummet? Det här ska du tänka på

Ett sovrum ska vara en avkopplande och harmonisk plats med mjuka former och lugna färger. Vi ger dig några tips på hur du kan tänka på när du inreder ditt sovrum.

Det första man behöver tänka på är kraftpositionen, att sängen ska vara placerad mot en vägg med fri sikt över dörrar och fönster. Det ger en bra grund och en trygghet i sovrummet.

1. Lugna och harmoniska färger

Ljusa färger i nyanser som blå, grön, beige, skymningrosa och grå passar sovrummet. Både på väggar och inredningsdetaljer. Blått och grått ger en lugnande känsla, medan grönt ger mer energi och är förknippat med välmående och mental hälsa. Välj färger baserat på den känsla du vill uppnå. Men undvik starka färger och mönster. Dessa kan skapa inre oro.

2. Ta in naturen i inredningen

Välj gärna möbler och detaljer i naturliga material. Naturens palett skapar värme och trygghet och är naturligtvis lugnande. Välj därför trä och naturliga material och använd gröna växter. Dessa skapar en bra känsla och rengör luften.

3. Välj rätt textiler

Tjocka och mysiga gardiner i mjuka färger, liksom mjuka och stora mattor ger en varm och en skön känsla i sovrummet. För att göra sängen mer inbjudande kan du välja kuddar i olika storlekar.

4. Belysning

Belysning är en viktig del av sovrummet. Välj lampor som ger ett mysigt men inte för starkt ljus. Lampor där du kan kontrollera både ljusets riktning och intensitet kan användas till både mysbelysning och läslampa på kvällen.

5. Dold förvaring

För att dölja röran men ändå skapa bra förvaringsmöjligheter bör du hellre välja en dold förvaring än en öppen. Det skapar ett lugnt och snyggt rum.

Experterna rekommenderar också att sovrummet är en teknikfri zon. Så vill du ha en plats där du verkligen hittar lugnet, skippa TV:n på väggen och mobiltelefonen på nattduksbordet.

Lycka till!

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan