Publicerad 6 maj 2022
Uppdaterad 6 maj 2022

Inredningsknepen som får ditt hem att se större ut

Drömmer du också om ett stort och luftigt hem? Även du som har begränsat med kvadratmeter kan med hjälp av några smarta inredningsknep skapa rymd hemma.

1. Möblera sparsamt

Ett enkelt sätt att skapa ett luftigt hem är att se över antalet möbler. Behövs alla? Kan du ställa undan någon möbel, eller flytta den till en annan del av rummet? Tänk igenom vilka möbler som faktiskt fyller en funktion och vilka som är onödiga. Håll det enkelt! Kolla även på designen när du väljer möbler. En nättare soffa, bord och stolar gör att rummet känns större.

2. Välj ljusa färger

Det är ingen slump att vitt är en så ofantligt populära färg att måla väggarna med. Ljusa färger gör att rummet känns större medan mörka färger gör att rummet känns mindre. Självklart behöver du inte hålla dig till enbart vitt – upptäck nyanser av beige, blått, grönt, grått eller lila och låt inredningen gå i en liknande färgskala.

3. Hissa upp gardinerna

Skapa rymd på höjden genom att hänga gardinerna så nära taket du kan. Tricket ger en luftig känsla och du lurar ögat till att tro att det är högre i tak. Välj gardiner i tunna, lätta material som inte tynger ner rummet.

4. Smart och dold förvaring

Många prylar som ligger framme ger ett stökigt intryck. Satsa på smart och dold förvaring och utnyttja oväntade utrymmen i ditt hem med lådor under sängen, hyllor nära taket (som smälter in ännu bättre om de målas i samma nyans som väggen) och i de svårinredda hörnen. Öppna hyllor kan vara fint, men tänk på att det ger ett plottrigare intryck än förvaring med skåpsluckor.

5. Inred med speglar och glas

Att inreda med speglar för att skapa en illusion av rymd är ett väl beprövat knep som fortfarande funkar. Placera speglar på väggar och bord så att de kan reflektera färg och ljus. Möbler i genomskinliga material som glas och plast bidrar också till att skapa en känsla av rymd.

6. Ha flera ljuskällor

En ensam taklampa som lyser upp hela rummet gör att det upplevs som mindre. Inred istället för med flera lampor för att sprida ut ljuset som då träffar fler ytor och hörn i rummet.

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan