Publicerad 5 maj 2022
Uppdaterad 5 maj 2022

Skapa ordning i barnens rum i 7 steg

Barnens rum kan på mindre än en timme förvandlas från välstädat till ett bombnedslag. Men med smarta och enkla förvaringslösningen kan ni lätt skapa ordning i kaoset.

1. Använd väggarna

Lämna mycket av golvytorna fria för lek och utnyttja väggarna för förvaring. Sätt upp hyllor och krokar, och placera saker som barnet inte använder lika ofta högst upp. Platsbyggd förvaring är även det riktigt bra och gör att du kan utnyttja hela takhöjden. Och glöm inte insidan av dörren – där kan du hänga krokar och förvaring med fickor!

2. Bärbar förvaring

Använd lådor, hinkar och korgar att förvara leksaker i och flytta runt dem till det rum som det leks i just den dagen. På så sätt blir det enkelt att förflytta er genom huset och smidigt att plocka undan när leken är slut. Lådor på hjul gör städningen ännu enklare och ditt barn kan själv flytta runt sina leksaker.

3. Utnyttja utrymmet under sängen

Under sängen är en bra plats att förvara lådor som annars tar upp mycket golvutrymme. Markera tydligt vad som finns i lådorna och sätt gärna lock på för att förhindra att de blir dammiga. Det går även att köpa sängar med inbyggd förvaring.

4. Anpassa efter ålder och intressen

För att barnet själv ska kunna komma åt sina leksaker bör förvaringen anpassas till barnets höjd. Då kan barnet dessutom själv lära sig att plocka undan sina leksaker. Gör rummet ännu härligare genom att anpassa förvaringen efter barnets intressen. Älskar ditt barn bilar? Visa upp dem på en hylla! Är ditt barn en riktig läslus? Gör ordentligt med plats i bokhyllan för böckerna och ställ dem gärna med omslaget utåt så att barnet själv kan välja bok. 

5. Kombinera små och stora behållare

Massvis med småprylar gör att det lätt blir stökigt. Organisera småsakerna i mindre behållare som sedan placeras i en större låda för bättre överblick. Det här passar särskilt bra för till exempel pysselsaker, kritor och pennor.

6. Städa ofta men lite

Plocka undan efter leken direkt (eller okej, kör åtminstone ett städrace varje kväll). Har ni en bra grundordning på rummet blir det otroligt mycket lättare – ja, nästan kul – att städa! Tricket är att inte låta det bli så stökigt att det känns som ett evighetsprojekt att städa upp. Det är svårt, men med rätt förutsättningar går det.

7. Var sak på sin plats

Se till att alla leksaker och prylar har en egen, uppmärkt, plats. Då går det mycket snabbare att plocka undan (och hitta den där legogubben som behövs exakt just nu). Bilder på vad lådor och korgar innehåller gör det enkelt att hitta rätt.

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan