Publicerad 6 maj 2022
Uppdaterad 6 maj 2022

Skönt att ha ett lugn hemma

Hur inreder du ett Älvsbyhus smakfullast? Vi lät stylisten Camilla Mauree från Houme ta sig an uppgiften. – Jag utgick från en nordiskt ljus inredning med naturliga råvaror och lugna färger. Livet är ofta hektiskt, så varför inte låta hemmet vara lugnt färgsatt.

Ett nybyggt hus, en husdröm som ska möbleras och pyntas, ett härligt pyssel eller en hiskelig utmaning!? Vi lät en professionell stylist ta sig an uppdraget för att se vad ett Älvsbyhus kan locka fram för inspirerande inredning.

Camilla Mauree är en norrländsk stylist och för henne så var det viktigt att fånga upp Älvsbyhus just nordiska och norrländska ursprung. Det nordiskt ljusa. Det norrländskt naturnära.
– Därför ville jag jobba med kvalitativa råvaror, trä, ull, levande blommor. Genuina materialval. Där jag kunnat har jag använt lokala leverantörer och sökt efter det som upplevs som rejält och naturligt. Jag har till exempel tagit lammskinn från lokala Häljegård.
– Jag har inte så använt så mycket plast, mer sökt bra materialval med ett miljötänk i botten.

Vad har du för grundläggande tips för den som ska inreda ett nytt hus?

– Använd inte bara nya möbler, använd även återvunna möbler, det känns ofta mer hemtrevligt än att allt är nyproducerat. Risken är att det annars ser ut som i en möbelkatalog. Äldre möbler har mer själ, mer känsla.

Använd inte bara nya möbler, använd även återvunna möbler, det känns ofta mer hemtrevligt än att allt är nyproducerat. Risken är att det annars ser ut som i en möbelkatalog. Äldre möbler har mer själ, mer känsla.
Camilla MaureeStylist

 – En av fåtöljerna här är till exempel från min mans morfar, en gammal Bruno Mathsson-fåtölj. Jag tycker att det ger en härlig känsla i nya hus att man flyttar in möbler med lite historia.

Hur ska man komponera och anpassa olika materialval? Vad kan man blanda och inte?

– En tanke är att kanske hålla sig till samma träslag, eller samma typer av tyger, i naturliga material. Nu är det väldigt modernt med nordiskt ljust, blonda träslag, det kan vara björk, ek, furu. Jag har valt att hålla mig till just blonda träslag.

Inte läge att kasta in en bokhylla i teak?

– Njaäh, jag har valt lite annorlunda materialval, kork är med, det får inte bli för enfärgat… Man kan också ha olika struktur på materialet. Till det ljusa träslagen är det fint med bomull, ull, linné, naturliga tyger.

– Jag har valt gå på en lite dämpad färgskala, lite smutsiga färger, lite blekta färger, lugna färger. Det kan vara en barnfamilj som inreder sitt hus och då kanske det kan vara skönt att hitta ett lugn i huset, i upplevelsen. Inte göra det så hysteriskt färgsatt, för livet i sig kanske är aktivt nog ändå. Jag tänker att det är skönt att ha ett lugn hemma.

Vad brukar folk glömma bort att göra när de inreder?

– Att förlänga det som är utanför huset in i huset, det är väldigt bra sociala ytor i anslutning till huset och bra ljusinsläpp så du kan med fördel få med dig mer in i huset. Jobba mycket med växter, det tycker jag att många missar, det är lite att dra bort linjerna mellan ute och inne, att öppna upp med ljusa gardiner så att du får in ljuset i huset. Det ger energi.

Camilla tipsar

  • Bort med gardinerna, släpp in ljuset!
  • Inred även utanför huset, utnyttja terrassen.
  • Använd gröna växter, det finns många lättskötta växter.
  • Övermöblera inte, använd gärna möbler som går att flytta.
  • Blanda nytt och gammalt.
  • Använd gärna samma träslag och anpassa färgval.

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan