Hemma hos

Familjen Molanders fjällstuga

”Älvsbyhus erbjöd mest hus för pengarna”

Intervju

Kajsa Wimmer

Fotograf

Alexander Neimert

Publicerad

18 maj 2022

Uppdaterad

18 maj 2022

Ett Älvsbyhus med äkta fjällkänsla

På Paradisvägen vid Idre Fjäll ligger familjen Molanders nybyggda ”fjällstuga”, ett Villa Eva som både exteriört och interiört har ett intryck som doftar fjäll och en vy som får de allra flesta att tappa andan.

Familjen Molander består av Patrik, Karin och döttrarna Alice och Lisa, 15 och 13 år. Till vardags bor de i Linköping där de lever ett aktivt liv – flickorna spelar fotboll och hela familjen åker både längdskidor och slalom. Drömmen om en egen fjällstuga är en dröm som inte varit helt självklar.

– Vi har redan en båt men började fundera på nästa projekt. Vi var osäkra på om vi ville ha ett sommarhus, ett vinterhus eller kanske en större båt, förklarar Karin och fortsätter.

– Vi kanske är lite rastlösa och det är alltid kul med projekt. Vi är en aktiv familj som gillar att röra på oss, vistas i naturen och tankarna på en stuga i fjällen började gro då vi alla åker skidor, både utförs och längd samt cyklar en del MTB.

Ett vinterlov spenderade familjen semestern i Idre Fjäll. Av en slump stötte de på ett område med tomter till salu.

– Vi blev direkt förälskade i området och Idre Fjäll i allmänhet, så vi beslutade oss för att kolla upp tomterna och där började drömmarna att växa sig större, förklarar Karin.  

– Vi kände dock att vi blev lite låsta i tankarna av att äga något då det skulle innebära att vi blir begränsade till just en plats. Vi ville ju fortfarande ha friheten att resa och besöka andra platser än Idre, även om vi älskar att vistas där. Därför kom vi på tanken på att hyra ut det, just för att vara mer ombytlig.

Älvsbyhus erbjöd mest hus för pengarna

Paret började leta efter husleverantörer och jämförde flertalet olika, både specifikt fritidshusleverantörer men även hustillverkare så som Älvsbyhus.

– Vi hade en del begränsningar i detaljplanen och dessutom en budget som vi verkligen ville hålla, förklarar Patrik och Karin fyller i:
– Patrik har verkligen koll på sina siffror och vi var väldigt noga med att det inte får dra iväg. Många andra leverantörer kunde inte hålla priserna de angav från början vilket kändes väldigt osäkert, men med Älvsbyhus var det precis tvärtom, att det du ser är det du får. Ett bra pris som verkligen håller i slutändan!

I början var de tveksamma till att bygga just en villa, men insåg snabbt att det du får för pengarna är verkligen värt det.

– Älvsbyhus erbjöd helt klart mest hus för pengarna, totalkostnaden i slutet blev otroligt prisvärt för att bygga ett fritidshus år 2021! Dessutom kändes det otroligt tryggt, både den träffsäkra kalkylen men också de fantastiska betalningsvillkoren, att du inte betalar någonting förrän efter godkänd slutbesiktning.

En villa med fritidshuskänsla

Mitt i vintern i kallaste februari levererades huset till tomten vid Idre Fjäll. Patrik och Karin var självklart på plats för att uppleva monteringen.

– När huset kom och helt plötsligt stod där färdigmonterat och grundmålat på tomten så kände vi bara ”wow”. Det bandtäckningsmönstrade 19-graderstaket och fönsterspröjsen gör verkligen att huset smälter in så fint i området, säger Patrik.

– Det upplevs inte som en klassisk villa utan mer som ett modernt fritidshus, precis som vi ville ha det, fyller Karin i. Vi känner inte att vi behövt kompromissa för att vi valde en billigare hustillverkare utan har valt precis de tillval vi vill för att få in rätt känsla i huset.

Egna anpassningar

Förutom Älvsbyhus tillval har Patrik och Karin även gjort lite egna lösningar för att ytterligare förstärka fjällhuskänslan. Bland annat så har de satt upp träpanel som fondväggar i alla rum som de laserat i en grå färg för äkta fjällkänsla. De har även delat största sovrummet till att bli två sovrum, för att fler ska få plats.

– I ett fritidshus är det inte så viktigt att ha stora sovrum utan det är gemenskapsytorna som är viktigast, för det är där man umgås. Så därför valde vi att bygga om sovrummen lite.

Att de byggde en villa i stället för ett specifikt fritidshus tycker de är värt det.

– Vi ångrar inte en sekund att vi faktiskt byggde en villa, säger Karin. Det här är ju ett hem, fullt utrustat för att leva i med tvättstuga, groventré och ett fantastiskt kök. Sedan är det även mer välisolerat och håller de högre energikrav som nya villor kräver. I framtiden när barnen blivit ännu äldre hoppas vi ju att kunna vistas här ännu mer. Jag har redan nu under pandemin jobbat litegrann härifrån och trivs toppen.

Hela husresan är också familjen positivt överraskade av. Efter att själv ha renoverat sitt hus på hemmaplan var paret inte lockade till att börja renovera igen så att köpa ett nyckelfärdigt hus upplever de helt fantastiskt, speciellt även när det ligger en bit ifrån.

–  Allt har varit så koordinerat från Älvsbyhus sida och flutit på så bra. Alla hantverkare och bygglag vi träffat på har varit väldigt trevliga och hjälpsamma. Såklart också vår säljare som varit lätt att få kontakt med och alltid svarat på alla våra frågor, vilket varit en hel del med tanke på våra egna lösningar, skrattar Karin.

Fokus på uthyrning

Initialt är det uthyrning som är i fokus och intresset verkar stort. Under sommaren har flera olika familjer hyrt huset och är väldigt positiva. Även blivande Älvsbyhuskunder har hittat till platsen:

– Det var en familj som tänkte precis som oss och ville bygga ett Eva som ett fritidshus och de blev verkligen positivt överraskade av känslan i huset.  Faktiskt så har alla familjer som vi hyrt ut det till hittills har fått precis samma känsla som oss att "Wow! Vilket hus och vilket läge vid skidbackarna och utsikt över fjällen”. Precis så känner vi också när vi kommer dit, vi är så nöjda! Vi har inrett huset så att det ska få en enhetlig ton och passa i miljön, det mesta har vi lyckats återanvända förutom våningssängarna som är specialbeställda från ett snickeri, säger Patrik och Karin fyller i:

– Ja, om vi jämför med det vi först fick visionen av genom att kolla i katalogen, så blev det något helt annat – mysigt och intimt och passar perfekt som fritidshus. Det är inte mycket som vi känner att vi kompromissat med. Jäklar vad vi fick mycket för pengarna!

;

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan