Publicerad 4 maj 2022
Uppdaterad 4 maj 2022

Älvsbyhus som fritidshus

Ska du bygga fritidshus och funderar på om ett nyckelfärdigt Älvsbyhus är ett bra alternativ? Då är du i gott sällskap: allt fler nya fritidshus byggs i naturnära områden runt om i Sverige – och många väljer Älvsbyhus för att det är ett prisvärt, tryggt och smidigt alternativ.

Det råder en fritidshusboom i Sverige, enligt Svensk Mäklarstatistik och Fastighetsbyrån har svenskarnas intresse för att köpa fritidshus exploderat de senaste åren. Denna trend märks även hos Älvsbyhus där efterfrågan på mindre husmodeller har ökat markant de senaste åren. 

Vad är egentligen viktigt att tänka på om man funderar på att bygga fritidshus? Vi tog ett samtal med Jens Sundström som är produktutvecklingsansvarig på Älvsbyhus för att få hans bästa råd och erfarenheter.

Är det många som väljer Älvsbyhus som fritidshus?

– Ja vi märker en ökande trend. Uppskattningsvis används ca 5-10% av alla hus vi bygger som fritidshus. Men vi vet inte exakt eftersom alla våra hus byggs på samma sätt i vår fabrik. De levereras med samma höga standard oavsett om de ska användas som sommarstuga eller permanentboende, säger Jens Sundström.  

Läs mer: Se våra mest populära fritidshusmodeller

Varför välja Älvsbyhus som fritidshus? 

Priset är ofta en avgörande faktor till att man väljer Älvsbyhus. Förenklat kan man säga att ju längre bort från tätorterna du vill bygga ditt nya fritidshus, desto större anledning att välja Älvsbyhus.

– Vår fabriksproduktion gör att vi kan erbjuda prisvärda hus i hela landet. På landsbygden och utanför de stora allfartsvägarna tenderar kostnaden för platsbyggda hus att dra iväg, eftersom det är längre avstånd för både entreprenadfirmorna som ska uppföra huset och för leveransen av material, förklarar Jens Sundström.

En annan anledning till att Älvsbyhus är populära som fritidshus är tryggheten. Förutom två års garanti för leveransfel ger Älvsbyhus även 10 års byggfelsförsäkring. Och med ett nybyggt hus slipper man lägga hela semestern på renovering.

– Idag är det inte bara barnfamiljer som skaffar fritidshus. Vi märker en större efterfrågan på fritidshus hos nya kundgrupper, som äldre par och ensamstående kvinnor. Med ett nybyggt hus slipper man underhållsarbete och kostnader under minst 15 år, det lockar många äldre och singlar som kanske inte har kunskap, ork eller lust att renovera och rusta upp gamla torp och stugor, säger Jens Sundström.

Läs mer: Varför bygga nytt istället för att köpa begagnat hus

Hur väljer man rätt husmodell?

Det är framförallt de mindre husmodellerna från Älvsbyhus som är mest populära som fritidshus – även om alla husmodeller fungerar utmärkt.

– Det bästa tipset är att utgå från dina behov och önskemål när du väljer husmodell. Många vill umgås tillsammans med andra i sina fritidshus och då är det bra att välja ett hus som har bra planerade gemensamma ytor. Husmodeller som har kök och vardagsrum ihop som en storstuga är extra populära som fritidshus, berättar Jens Sundström.

Om du ofta kommer att ha övernattande gäster, oavsett om det är släktingar, andra familjer eller kompisar till barnen, så är det skönt att välja en husmodell med plats för gästrum och en extra toalett.

Har man möjlighet rekommenderar Jens att man väljer ett fritidshus med två plan. Även om man inte har behov av de extra rummen på övervåningen just nu så kan förutsättningarna ändras. 

– Det är inte så stor skillnad ekonomiskt om du köper ett hus som är 87, 107 eller 129 kvadratmeter från Älvsbyhus. Däremot är det en mycket högre efterfråga på större fritidshus, så tänk långsiktigt och vad du vill få ut vid en försäljning i framtiden, råder Jens Sundström.

Husmodellen måste såklart också passa in på tomten - beroende på tomtens storlek, vinkel och solläge passar olika modeller olika bra.

– På mindre och långsmala tomter är det bra med husmodeller med fönsterpartier och dörrar på gavelsidan, som exempelvis Alvar och Lasse, tipsar Jens Sundström. Medan hus med ljusinsläpp och större fönsterpartier på långsidan passar bättre på breda tomter i söderläge, då är till exempel Åse och Eva bra alternativ.

Huset ska också passa in utseendemässigt i omgivningen, oavsett om det står för sig själv eller är en del av ett bebyggt fritidshusområde - och då spelar både färg, storlek och takvinkel roll.  

– Ibland kan det vara svårt att veta varför vissa husmodeller känns mer rätt än andra som fritidshus. Men min erfarenhet är att det faktiskt ofta handlar om takets vinkel. På många håll i landet uppfattas 1,5-planshus med högre väggliv och 34-graders takvinkel som mer lantliga, jämfört med hus som har takvinkel på 27- eller 38-grader som förknippas mer med traditionella villor, förklarar Jens Sundström.

Läs mer! Välja husmodell guide

Vilken standard ska fritidshuset ha?

En effekt av covid-pandemin är att allt fler börjat jobba på distans under 2020-talet. Det innebär att många fritidshusägare tillbringar mer tid, året runt, i sitt fritidshus, vilket ställer högre krav på fritidshusens standard och utrustning.

– Tyvärr är det många fritidshus, både äldre och nybyggda, som inte lever upp till dagens energistandard. Det kanske inte är hela världen om fritidshuset bara ska användas som en sommarstuga, men om man är där mer och mer under året kan man åka på en stor elsmäll om huset är dåligt isolerat eller värms upp med direkt-el, säger Jens Sundström.

Älvsbyhus fritidshus byggs alltid med samma höga kvalitetsstandard som permanenthus. Husen är rejält isolerade och värms upp med värmepump, vilket ger mycket låga driftskostnader. Självklart uppfyller också Älvsbyhus alla lagkrav kring energistandard, byggstandard och handikappanpassning. Helt enkelt ett tryggt val för dig som vill vara säker på att ditt fritidshus ska hålla över tid.

4 populära fritidshus från Älvsbyhus

Har du svårt att välja modell på fritidshus? Här är fyra husmodeller från Älvsbyhus som är extra populära som fritidshus - kanske är någon av dem rätt för dig!

Älvsbyhus Eva

Med fyra rum och kök fördelade på 107 kvadratmeter är enplanshuset Eva en mycket välplanerad och uppskattad husmodell för fritidshus.

Eva passar dig som: 

 • Vill ha ett fritidshus med sociala ytor, med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum
 • Flera sovrum (3 stycken) och extra toalett
 • Har en tomt i söderläge, eller en bred tomt - flera fönster längs långsidan ger mycket utsikt och ljusinsläpp 

Älvsbyhus Åse

Med en flexibel planlösning är 1,5-planshuset Åse en superpopulär husmodell för fritidshus - välj själv om du vill ha prioritera flera stora gemensamma ytor för samvaro eller om du vill ha flera mindre sovrum (upp till sex stycken!).

Åse passar dig som:

 • Vill ha ett fritidshus i två plan med plats för många gäster
 • Prioriterar sociala ytor och gemensamt vardagsrum och kök med plats för umgänge
 • Har en tomt i söderläge eller med spektakulär utsikt åt ena hållet, eftersom alla sovrum, kök och vardagsrum har fönster åt samma håll

Älvsbyhus Lasse

Lasse är ett litet och charmigt 1,5-planshus som passar perfekt som fritidshus. Med 63+33 välplanerade kvadratmeter är Lasse rymligare än man kan tro! 

Lasse passar dig som: 

 • Vill ha ett mindre fritidshus i två plan 
 • Önskar en ljus, öppen planlösning mellan kök och vardagsrum 
 • Har en mindre eller långsmal tomt, där man kan gå ut från kök/vardagsrum direkt i trädgården 

Älvsbyhus Alvar

Med gott om plats för förvaring, en stor tvättstuga och möjlighet till bastu är 1,5-planshuset Alvar populär som fjällstuga och fritidshus. Bottenvåning på 85 kvadratmeter och övervåning på 44 kvadratmeter.

Alvar passar dig som:

 • Vill ha ett praktiskt fritidshus med utrymme för både umgänge och förvaring
 • Önskar en övervåning med extra plats för gäster 
 • Har en smalare eller mindre tomt och vill ha ljusinsläpp på gavelsidan

Tips! Titta närmare på våra husmodeller här: Fritidshus, enplanshus, vinkelhus, parhus.

Undrar du något?

Vi finns här för att svara på dina frågor eller funderingar.

Beställ vår huskatalog

Helt utan kostnad

Oj då!

Ett oväntat fel har inträffat. Ladda om sidan